Τέλειες εκδρομές για τα πρώτα ΣΚ του Δεκέμβρη

Στον Παρνασσό, τη Ζήρεια και το Μαίναλο, οι εκδρομές του Δεκεμβρίου είναι καταπληκτικές –και δεν θα σου τινάξουν το μπάτζετ στον αέρα.

Τέλειες εκδρομές για τα πρώτα ΣΚ του Δεκέμβρη

Τα Σαββατοκύριακα πριν από τις γιορτές είναι ιδανικά για εκδρομές: Οι τιμές κρατιούνται ακόμα σε λογικά επίπεδα, οι διαθεσιμότητες είναι άφθονες, και με λίγη τύχη μπορείς να πετύχεις μια χαρά καιρό, γιατί σαν τις δεκεμβριάτικες λιακάδες δεν υπάρχει τίποτα. Το πού θα πας, άφησέ το πάνω μας.

Στο Βαλτεσινίκο

Εκεί ψηλά στα 1.100 μέτρα του Μαινάλου, το Βαλτεσινίκο φωλιάζει ανάμεσα σε πυκνά ελατοδάση και διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Πέτρινα αρχοντικά, ιστορικά μοναστήρια, νερόμυλοι, πηγές, τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου, και ένα μικρό πλην τίμιο λαογραφικό μουσείο συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα του, όπως επίσης και οι ρομαντικές βόλτες στα δρομάκια του, με πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού.

Λιγότερο δε από μισάωρο έξω από το Βαλτεσινίκο, τα Λαγκάδια είναι ένα πανέμορφο, απολύτως πέτρινο χωριό, εκτός της πεπατημένης των χωριών του Μαινάλου. Στη ρεματιά του Κάτω Μαχαλά τους κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα.

Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα στούντιο του Valtessiniko Studios (από 76€ το δίκλινο με τζάκι και σούπερ πρωινό), ή στο Θέα Βαλτεσινίκου (από 61€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Διαβάστε επίσης - Το Βαλτεσινίκο είναι η τέλεια χειμωνιάτικη εκδρομή 

Στην Αμφίκλεια

Ούτε δύο ώρες από την Αθήνα, μια από τις λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένες γωνιές του Παρνασσού είναι ένα χωριό όλο πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινα σπίτια και υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά. Στα αξιοθέατά της συγκαταλέγονται οι εξαιρετικά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες, τα μεσαιωνικά εκκλησάκια και το μοναδικό στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο– Μουσείο Άρτου, που θα σε μάθει όλα όσα δεν ήξερες ότι ήθελες να ξέρεις για το ψωμί.


Φωτό: Lamia Now

Και βέβαια, με βάση την Αμφίκλεια, θα εξερευνήσεις τα μονοπάτια και τις διαδρομές του Παρνασσού, και όσα περισσότερα από τα κουκλίστικα χωριά του προλαβαίνεις (η Αγόριανη, το Χρισσό, η Σουβάλα και προφανώς η Αράχωβα συγκαταλέγονται στα «οπωσδήποτε»).

Εδώ να μείνεις: Στο υπέροχο Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού (από 80€ το δίκλινο με πρωινό) ή στον κουκλίστικο Ξενώνα Κυριακή (από 89€ το δίκλινο με πρωινό). 

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στον Παρνασσό 

Στον Φενεό

Πανέμορφα χωριά στην Ορεινή Κορινθία υπάρχουν πολλά, αυτή τη φορά όμως θα απαρνηθούμε τα δημοφιλέστερα και θα βάλουμε πλώρη για τον μικρό, γλυκύτατο Φενεό. Συβίστα για τους παλαιότερους, ο Φενεός είναι ένα χωριό-μπιζουδάκι με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, και αξιοθέατα που περιλαμβάνουν τον παλιό νερόμυλο με τη νεροτριβή στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό αλλά άκρως ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Εννοείται πως με βάση τον Φενεό, θα εξερευνήσεις τις μαγικές διαδρομές και τα χωριά της Ζήρειας, και θα στρωθείς στη μεσημεριανή λιακάδα που ευχόμαστε να πετύχεις για πικνίκ στις όχθες της Λίμνης Δόξα. Στις στάσεις που αξίζει να κάνεις, σημείωσε επίσης την Ευρωστίνα με το ξακουστό Ρέμα των Μύλων, τα χωριά-σταρ Άνω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα, την γειτόνισσα του Φενεού Γκούρα και τα πιο άγνωστα Καίσαρι, Κλημέντι και Λαύκα.

Διαβάστε περισσότερα - Τα κρυμμένα χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας έχουν άλλη χάρη 

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα σπιτάκια του Pasithea Mountain Chalet (από 75€ το δίκλινο) ή αν το μπάτζετ το σηκώνει στο υπέροχο Peak Heaven (112€ το σπιτάκι δύο ατόμων). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v