Στο Αγιονόρι της Κορινθίας θα φας τα καλύτερα παϊδάκια της ζωής σου

Το ταβερνάκι του Βασίλα, το κάστρο που έχτισαν οι Φράγκοι, και όλα όσα κάνουν το Αγιονόρι της Κορινθίας την ιδανική μονοήμερη εκδρομή.

Στο Αγιονόρι της Κορινθίας θα φας τα καλύτερα παϊδάκια της ζωής σου

Κακά τα ψέματα, η πεμπτουσία κάθε μονοήμερης είναι βασικά το φαγητό. Και στο μικρούλι, άγνωστο εν πολλοίς Αγιονόρι της Κορινθίας το φαγητό έχει τον πρώτο λόγο. Δεν είναι, ωστόσο, αυτή η μοναδική αφορμή να οργανώσεις μια μονοήμερη εδώ: Μιάμιση μόλις ώρα από την Αθήνα, αυτό το λιλιπούτειο χωριό που δεν είχες ακουστά μέχρι σήμερα έχει το ολόδικό του κάστρο, που τα βράδια φωτίζεται μαγικά, ενώ η μηδαμινή απόσταση που το χωρίζει από τη Νεμέα και τα επισκέψιμα οινοποιεία της θα ενθουσιάσει τους οινολάτρες ανάμεσά μας.

Εν αρχή, όμως, είπαμε, ην το φαγητό

Το ταβερνάκι του Βασίλα είναι το πρώτο που θα σου συστήσουν οι ντόπιοι αν βρεθείς στη γύρω περιοχή και ρωτήσεις πού να πας να φας. Είναι επίσης αυτό που έδωσε τον τίτλο στο μικρό μας αφιέρωμα, που μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει σχήμα υπερβολής, αλλά μια δοκιμή θα σε πείσει. Πιάνεις, λοιπόν, τραπεζάκι πλάι στο αναμμένο τζάκι –ή στην απέναντι υπερυψωμένη αυλή με τη φαντασμαγορική θέα αν έρθεις μεσημέρι και πετύχεις καλό καιρό– και προετοιμάζεσαι ψυχολογικά για το απόλυτο φεστιβάλ κρεατοφαγίας.

Τα αρνίσια παϊδάκια που έρχονται σερβιρισμένα στη λαδόκολλα είναι του ονείρου, μην χάσεις όμως και αυτά από προβατίνα (ναι, ακόμα και αν είσαι από αυτούς που δεν πολυτρώνε προβατίνα): Τραγανά απέξω και ζουμερά μέσα, παραδίδουν μαθήματα ψησίματος –για να μην πούμε εφαρμοσμένης μαγείας και μας πεις πάλι υπερβολικούς. Φανταστικό είναι και το χειροποίητο μπιφτέκι, σε μέγεθος γίγας, όπως και όλα τα υπόλοιπα πιάτα: Οι πατάτες έρχονται σε ένα μικρό βουνό κάτω από το οποίο μπορείς άνετα να κρυφτείς, και προσφέρονται για βούτες στο φονικό, σούπερ σκορδάτο πλην πεντανόστιμο τζατζίκι. Το σέρβις είναι κεφάτο και φιλικό –ασυνήθιστα για την περιοχή, θα το πούμε– και ο λογαριασμός με τις απαραίτητες μπυρίτσες ή ντόπιο κρασί κυμαίνεται στα 20€ το άτομο.

@in2life_gr Το ταβερνάκι του Βασίλη στο Αγιονόρι είναι η νέα αγαπημένη μας ανακάλυψη 😍 Για όλα αυτά που βλέπεις δώσαμε 20€ το άτομο μαζί με τις μπύρες, και φύγαμε με πακετάκι για το σπίτι #παϊδακια #ταβερνα #αγιονορι #νεμεα #κορινθια #μυστικα #μπεςφοργιου #fyp #ελληνικοτικτοκ #φαγητο #εστιατορια #μονοημερη #τιτρωμε ♬ Lisztomania - Phoenix

Έχει και κάστρο, πάμε να χωνέψουμε

Με το που φτάσεις στο χωριό, αποκλείεται να μην το προσέξεις: Οι δύο πύργοι του υψώνονται επιβλητικοί λες και προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό –ο ένας μάλιστα φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα. Το κάστρο του Αγιονορίου είναι φράγκικο, χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 1377 και του 1450, επάνω στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού, και αγναντεύει από τα 680 μέτρα του υψομέτρου του ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Η θέση του, μάλιστα, είναι τέτοια που του επιτρέπει να βλέπει, να επικοινωνεί δηλαδή, με τον Ακροκόρινθο και τη Λάρισα, το κάστρο του Άργους. Το Αγιονόρι βρίσκεται ακριβώς στη μέση της Κοντοπορείας, της αρχαίας διαδρομής που συνέδεε την Κορινθία με το Άργος.

Το κάστρο αναστηλώνεται τα τελευταία χρόνια, και είναι επισκέψιμο με ελεύθερη είσοδο. Ενδιαφέρον έχει και το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην είσοδό του, με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Όπως διαβάζουμε στον Καστρολόγο, «επικρατέστερη άποψη για την ονομασία Αγιονόρι είναι αυτή που αναφέρει ότι στην περιοχή εγκαταστάθηκαν μοναχοί από το Άγιο Όρος, στη διάρκεια του 11ου αιώνα, γεγονός που εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών γύρω από το κάστρο».

Να πεταχτούμε και μια Νεμέα μια που είμαστε εδώ;

Ούτε μισάωρο από το Αγιονόρι, ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας έχει, όπως λέγαμε και πρόσφατα, περισσότερα από 20 επισκέψιμα οινοποιεία που θα σε μυήσουν στα μυστικά του κρασιού. Έχει όμως, εκτός από αυτά, και έναν σούπερ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο, με το δικό του στάδιο που θα σου φέρει στο νου κάτι από την Ολυμπία, και τον εντυπωσιακά αναστηλωμένο Ναό του Δία να προσπαθεί να αγγίξει τον ουρανό. Και τέλος, αν δεν ξεμούδιασες αρκετά με την ανάβαση στο κάστρο, έχει και φανταστικές πεζοπορικές διαδρομές που διασχίζουν μοναδικά φυσικά τοπία.

Διαβάστε περισσότερα - Γιατί πάει όλος ο κόσμος για ΣΚ στη Νεμέα; 

Γλυκό για το σπίτι να πάρεις φεύγοντας

Στα 10 λεπτά από το Αγιονόρι, πάνω στο δρόμο της επιστροφής για Αθήνα, αξίζει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση στον Κεχρολόγο στο Χιλιομόδι, για να φορτώσεις απίθανα γλυκά ταψιού (στα «οπωσδήποτε» το γαλακτομπούρεκο και η φλαν-γαλατόπιτα) αλλά και ολόφρεσκα, χειροποίητα κριτσίνια, μουστοκούλουρα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου. Όλα φτιάχνονται εδώ με κέφι και μεράκι από το 1981, σε ένα αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο από αυτά που θα ήθελες να έχεις στη γειτονιά σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v