Για το δημογραφικό μη νανησυχείτε- όλα θα γινουν!

Οι προτάσεις Ανδρουλάκη για το δημογραφικό επανέλαβαν το διαχρονικό ευχολόγιο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς για το κοινωνικό κράτος.  

Για το δημογραφικό μη νανησυχείτε- όλα θα γινουν!

Διάφορα μη κοστολογημένα μέτρα κοινωνικού κράτους περιελάμβαναν οι προτάσεις Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Προφανώς ο αρχηγός του Πασοκ ένιωσε ότι κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν κοντά σε… νέο θεσμικό ρόλο, βάσει του οποίου πρέπει να προτείνει επι διαφόρων θεμάτων. Γιατί όχι θα πει κανείς. Ας υπάρχουν προτάσεις εκ μέρους των κομμάτων για τα σημαντικά θέματα, όπως το δημογραφικό, και μετά ας τις απορρίπτουμε αν δεν μας αρέσουν. Σωστό.

Δικαιούμαστε όμως και εμείς να κρίνουμε την ποιότητα των προτάσεων αυτών και- εφόσον μιλάμε για κυβερνησιμότητα-  το πόσο ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες είναι. Ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν περιέλαβε στις προτάσεις του αυτές λίγο-πολύ το διαχρονικό «Άγιο Δισκοπότηρο» όλης αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, εξαγγέλλοντας πράγματα όπως ελεύθερη πρόσβαση όλων σε παιδικού σταθμούς, επίδομα 200 ευρώ το μήνα για κάθε νέο παιδί έως τα τρία του έτη, εξομοίωση των τρίτεκνων με πολυτέκνους και διάφορα άλλα που μάλλον αντιστοιχούν στην λαϊκή ρήση «αν η γιαγιά μου είχα καρούλια θα ήταν πατίνι».

Διότι ωραία θα ήταν όλα αυτά, αλλά ξέρουμε πως δεν γίνονται και δεν θα γίνουν.

Ο επικεφαλής του Πασόκ, αν και λαλίστατος για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, δεν έβγαλε κιχ για κάποιο σχέδιο ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία νέων σε ηλικία μεταναστών. Ξέρετε, σαν αυτούς που ήρθαν στην δεκαετία του 1990 και που κάνοντας οικογένειες ανέβαλαν την υπέρβαση των γεννήσεων από τους θανάτους- κάτι που τελικά συνέβη την προηγούμενη δεκαετία, βοηθούσης και της κρίσης.

Γιατί δεν έβγαλε κιχ ο πρόεδρος του Πασόκ για την μόνη ίσως ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη λύση στο δημογραφικό; Μα γιατί η εξαγγελία μας διευκόλυνσης εγκατάστασης μεταναστευτικών πληθυσμών δεν αποτελεί δημοφιλές μήνυμα- όπως απέδειξε και η άμεση ανταπόκριση Τσίπρα στην Πύλο και στο ναυάγιο των 550 ψυχών, λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Όμως αν θέλεις να έχεις το προφίλ του ηγέτη θα πρέπει να σπάσεις αυγά, έστω και αν δεν είσαι κυβέρνηση. Λόγω του ότι το εκλογικό σώμα είναι πλέον πολύ πιο απαιτητικό από παλιά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να κάνεις κανείς… την πάπια απέναντι στα προβλήματα. Ακόμη και αν έχει στο μυαλό του την σκοπιμότητα της προσέγγισης των δεξιών ακροατηρίων.     

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v