Γιατί είναι τόσο κουλ ο Βοτανικός;

Ο Θεσσαλός, το Ραφίκι, η Λάικα και το Συντρίμμι είναι τέσσερις μεζεδοκαφενέδες με φανταστικό φαγητό και σούπερ χαμηλές τιμές. Έλα να σε συστήσουμε.

Γιατί είναι τόσο κουλ ο Βοτανικός;

Αν περάσεις τις γραμμές του ΟΣΕ στην Κωνσταντινουπόλεως, απέναντι από τον Κεραμεικό, βρίσκεσαι σε μια γειτονιά της οποίας τα μαγαζιά έγιναν στέκια μέσα σε μια νύχτα –εξ ου και στις αρχές υπήρχε κόσμος που την αποκαλούσε κι αυτή Κεραμεικό, κάποιοι και Μεταξουργείο: «Πού είναι το Ραφίκι;» «Στον Κεραμεικό, αλλά κάτω από τις γραμμές». Αυτή που λες η γειτονιά είναι ο Βοτανικός, και τα στέκια της τα έχεις σίγουρα δει να φιγουράρουν τον τελευταίο χρόνο στα social media. Γιατί είναι νόστιμα, είναι κουλ, είναι εξαιρετικά οικονομικά χωρίς όμως να τρως τα ίδια και τα ίδια καφενεδο-μεζεδάκια. Κι αν έχεις χαωθεί και δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις να την εξερευνάς, σου φτιάξαμε τον χάρτη για να μην χάνεσαι στα στενά της.

Θεσσαλός, ο πρώτος διδάξας
Μελενίκου 2, τηλ.: 2130222335

Βρίσκεται στη γειτονιά από τότε που γύρω του υπήρχαν μόνο συνεργεία και βουλκανιζατέρ, συνεχίζει ακάθεκτος να μαζεύει φανατικό κοινό, που τον αγαπά για τα αυθόρμητα λάιβ του και τους πεντανόστιμους μεζέδες του. Απλώνει τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, έχει και μια γλυκύτατη εσωτερική αυλή για τις νύχτες αυτές που θέλεις και δεν θέλεις να καθίσεις έξω. Στο μενού του βρίσκουμε νοστιμιές όπως τα αμπελοφάσουλα με μανούρα Σίφνου, η φάβα από πράσινο μπιζέλι με καπνιστή πάπρικα, ο καβουρμάς στον φούρνο με αυγά και ντομάτα, τα πολίτικα ντολμαδάκια με κουκουνάρι και τα λουκάνικα Τρικάλων με πράσο, που σερβίρονται με σως από καπνιστή πιπεριά Φλωρίνης. Συνοδεύουμε με ρακές ή τσιπουράκια, και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.

Ραφίκι εσύ, σούπερ σταρ
Πέλλης 22, τηλ.: 2103464717

Διαδόθηκε ταχύτατα από στόμα σε στόμα, και έγινε το νέο αγαπημένο μεζεδάδικο της πόλης σχεδόν με το που άνοιξε τις πόρτες του. Έχει έναν ωραιότατο καφενειάτο εσωτερικό χώρο, και τραπεζάκια στον πεζόδρομο, στα οποία επικρατεί μονίμως το αδιαχώρητο –κρατήσεις δεν κάνουν, και καλώς αν μας ρωτάς, αλλά αν έρθεις οπλισμένος/η με λίγη υπομονή κάπου θα σε βολέψουν. Το μενού του συναποτελούν πεντανόστιμα μεζεδάκια, τόσο-όσο πειραγμένα, όπως τα χοιρινά μπριζολάκια με πουρέ σελινόριζας και γλάσο από πετιμέζι, η φάβα με γκρεμολάτα και λάδι τρούφας, τα αραντσίνι «γεμιστά» με μους φέτας και σάλτσα από ψητά ντοματίνια, τα νιόκι με πανσέτα και κρέμα γραβιέρας, και τα αυγά με σύγκλινο Μάνης. Ρακές και τσιπουράκια ρέουν άφθονα, και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο.

Laika και παλιά δαντέλα
Πέλλης 30, τηλ.: 2155013801

Μας συστήνεται ως bar-resto, έχει έναν από τους ομορφότερους εσωτερικούς χώρους της γειτονιάς της, βγάζει όμως και τραπεζάκια στον πεζόδρομο αν είσαι αμετανόητος/η για λίγο καλοκαίρι ακόμα. Έχει ένα φοβερό και τρομερό μενού με πειραγμένα μεζεδάκια όπως το ριζότο α λα γεμιστά, με πιπεριά, ντομάτα, δυόσμο, σταφίδες και τυρί τσαλαφούτι, οι βραστοτηγανιτές πατάτες με μαγιονέζα αγιολί, ο καγιανάς με απάκι κοτόπουλο και φέτα, το ψητό μανούρι με χειροποίητο chutney από πιπεριά Φλωρίνης, τα μπριζολάκια που μαρινάρονται σε ουίσκι, και το ψητό τυρί από το Βέρμιο με το χειροποίητο ντρέσινγκ μαστίχας. Λογαριασμός με τις απαραίτητες ρακές, σταθερά κάτω από 15€ το άτομο.

Συντρίμμι είσαι και φαίνεσαι
Χαλκιδικής 52, τηλ.: 2130446962

Το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε στο Θησείο, σε εκείνο το φανταστικό κτίριο με την εσωτερική αυλή, όμως εδώ πραγματικά λάμπει: Μεγάλωσε και ομόρφυνε, άπλωσε τραπεζάκια σε σαφώς μεγαλύτερη αυλή, έχει και έναν όμορφο, ψηλοτάβανο εσωτερικό χώρο για όταν πιάσουν τα κρύα. Στο μενού του αγαπάμε ιδιαιτέρως τη ρεβυθάδα με καβουρμά και ανεβατό Γρεβενών, τη φάβα με ντοματίνια και κάπαρη, τα παϊδάκια κοτόπουλο με τυροκαυτερή (τι έγιναν τα παϊδάκια κοτόπουλο και δεν τα βρίσκουμε πια παρά σε ελάχιστα αθηναϊκά μενού; Απαιτούμε να γυρίσουν πίσω), την οφτή πατάτα με τυρί κρέμα, καπνιστή πέστροφα Ορχομενού και αγγουράκι τουρσί, και τα ψητά παντζάρια με ξύγαλο, κολοκύθα και φιστίκι Αιγίνης. Συνοδεύεις με ρακές ή τσιπουράκια, και πληρώνεις γύρω στα 15€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v