Εύκολα «κυριακάτικα» φαγητά για να μαγειρέψεις και να κλέψεις τις εντυπώσεις

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι, ετοιμάζοντας λαχταριστές συνταγές, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ξημεροβραδιαστείς στην κουζίνα σου.

Εύκολα «κυριακάτικα» φαγητά για να μαγειρέψεις και να κλέψεις τις εντυπώσεις

Όπως και να το κάνουμε τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια μας έχουν σημαδέψει και σαν σωστοί καλοφαγάδες δεν χάνουμε ευκαιρία να παρευρισκόμαστε σε κάποιο εξ αυτών. Σαν καλεσμένοι φυσικά τα περνάμε φίνα, καθώς τα ζόρια αρχίζουν όταν αναλαμβάνουμε τον σαφώς πιο δύσκολο ρόλο του οικοδεσπότη. Βλέπεις, δεν θέλουμε να φάμε όλο το πρωινό μας στην κουζίνα, ωστόσο θέλουμε να εντυπωσιάσουμε όσους συμφάγουν μαζί μας. Για να έχουμε και την μέρα μας ελεύθερη και τους καλεσμένους χορτάτους ξαμοληθήκαμε στον θαυμαστό μαγειρικό κόσμο του ίντερνετ, ξετρυπώνοντας τις καλύτερες συνταγές, ώστε να βάλεις κι εσύ ένα χεράκι αν χρειαστεί.

Φιλέτο μοσχαρίσιο με σάλτσα Μαυροδάφνης

Υλικά:

Για τα φιλέτα: 4 φιλέτα, 200-230 γρ. το καθένα, σε ισόπαχες φέτες, από την καρδιά του φιλέτου, 20 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Για τη σάλτσα: 200 γρ. Μαυροδάφνη γλυκιά, 500 γρ. ζωμός κρέατος, 4 γρ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξύσμα από πράσινο λεμόνι, 40 γρ. βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο.

Εκτέλεση:

Σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το βούτυρο) στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό. Υπολογίζουμε περί τα 20-25 λεπτά.

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια σιγά σιγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Φιλέτα: Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές και τα ψήνουμε για περίπου 4-6 λεπτά από κάθε πλευρά, με σκεπαστό σκεύος. Δεν θέλουμε να κάνουν κρούστα με τη μία. Θέλουμε να σιγοψηθούν μέσα στους λιγοστούς ζωμούς τους και αυτοί να σωθούν και να καραμελώσουν στην επιφάνεια του κρέατος. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως στεγνώσει το κρέας. Η φωτιά είναι χαμηλή και το σκεύος σκεπαστό.

Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε μέτριο ψήσιμο και ωραία καφετιά επιφάνεια, τρυφερή, όχι ξερή. Αν χρειαστεί (αν δηλαδή δεν ρόδισαν σωστά) ή αν τα θέλουμε πιο έντονα ψημένα, τα μαγειρεύουμε λίγο ακόμα. Σερβίρουμε τα φιλέτα με τη σάλτσα τους, συνοδεύουμε με την κρέμα λαχανόρυζου.

Συνταγή εδώ

Χυλοπίτες με μπουτάκια κοτόπουλου

Υλικά: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 μπουτάκια κοτόπουλου με την πέτσα και το κόκαλο, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά καρέ ή τριμμένο σε χοντρό τρίφτη, 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί n ζωμό κότας ή ζεστό νερό, 1 δαφνόφυλλο, 1 κλων. Θυμάρι, 2 φλ. ντομάτες ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο), 500 γρ. χυλοπίτες μακριές (ή ταλιατέλες ή παπαρδέλες)

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα (φαρδιά και ρηχή). Σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε τα μπουτάκια γύρω γύρω μέχρι η πέτσα τους να γίνει τραγανή, περίπου 8 με 10 λεπτά.

Αφού τα ροδίσουμε καλά, τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε στο υπάρχον λίπος, το κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, μετά από περίπου 5 με 6 λεπτά, τότε προσθέτουμε ξανά τα μπουτάκια και τα βότανα (δαφνόφυλλο και θυμάρι).

Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί εντελώς, για περίπου 5 με 6 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνουμε τον ζωμό κότας ή ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα μπουτάκια. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό.

Με λαβίδα αφαιρούμε τα μπουτάκια μόλις βράσουν. Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα, χωρίς το καπάκι πλέον. Ξεκοκαλίζουμε τα μπουτάκια, αφαιρώντας πέτσα και κόκαλα. Με τα χέρια διαλύουμε το ψαχνό σε μικρές μπουκίτσες και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Βράζουμε τα ζυμαρικά και αφού τα στραγγίσουμε τα ισομοιράζουμε σε πιάτα. Τα περιχύνουμε με την υπέροχη πυκνή σάλτσα κοτόπουλου.

Συνταγή εδώ 

Healthy γιουβέτσι με κοτόπουλο

Υλικά: 500 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο μπούτι ή στήθος, 250 γρ. κριθαράκι, ολικής, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 80 γρ. λευκό κρασί, 2 ντομάτες, 500 γρ., 600 γρ. νερό, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο, ανθότυρο, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση: Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μεταφέρουμε το κοτόπουλο. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα σε όλες τις πλευρές του. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Λιώνουμε το σκόρδο με την πλαϊνή πλευρά ενός μαχαιριού, το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κριθαράκι, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανθότυρο και πιπέρι.

Συνταγή εδώ 

Χοιρινή τηγανιά με ρύζι και λαχανικά

Υλικά: 500 γρ. χοιρινό λαιμό, 2 κ.γ. βούτυρο, 1 πράσινη πιπεριά, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο,10 γρ. αλάτι, πιπέρι, 100 γρ. λευκό κρασί, 1100 γρ. νερό, 200 γρ. κίτρινο ρύζι, parboiled, 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα: μαϊντανό, φρέσκο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λεμόνι, σε φέτες

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.γ. βούτυρο και αφήνουμε να κάψει. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις πιπεριές σε κυβάκια, τις ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε τις πιπεριές σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε άλλο 1 κ.γ. βούτυρο. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σβήνουμε με το κρασί και 700 γρ. νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε έξτρα νερό. Προσθέτουμε το ρύζι, τις πιπεριές, τη ρίγανη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και το υπόλοιπο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε για ακόμα 15 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και πιπέρι. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v