Φανταστικές συνταγές για να δεις τα μπιφτέκια… αλλιώς

Πικάντικα μοσχαρίσια ή μήπως χοιρινά ζυμωμένα με πατάτα; Λαχανικών με βρώμη ή vegan από κόκκινα φασόλια; Τέλειες συνταγές για πρωτότυπα μπιφτέκια.

Φανταστικές συνταγές για να δεις τα μπιφτέκια… αλλιώς

Αφού μάθαμε από τους επαγγελματίες τα μυστικά για να απογειώσεις τα μπιφτέκια σου, ψάξαμε και σου βρήκαμε συνταγές για να τα κάνεις… αλλιώς. Πώς αλλιώς; Πρωτότυπα, πειραγμένα, από ψαγμένους κιμάδες, και με ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Το όριο είναι η φαντασία σου. Ή οι συνταγές μας.

Χοιρινά μπιφτεκάκια ζυμωμένα με πατάτα

Υλικά:
600 γρ. χοιρινός κιμάς από μπούτι, 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο, 1 μεσαίου μεγέθους πατάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη στο χοντρό τμήμα του τρίφτη, 1 ντοματάκι από κονσέρβα πολτοποιημένο, 1/2 κ.σ. φρέσκια πιπερόριζα τριμμένη, ή 1/2 κ.γλ. ξερή, 1 κ.σ. κοφτή γλυκιά πάπρικα (ή η ίδια ποσότητα κάρι ή μείγμα των δύο για πιο πικάντικο αποτέλεσμα), 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη τριμμένη (ή 2 κ.γλ. φρέσκια, ψιλοκομμένη), 1 αυγό, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με τα αρωματικά (πιπερόριζα, πάπρικα, ρίγανη) και το κρεμμύδι και ζυμώνουμε ελαφρά. Σπάμε μέσα στο μείγμα το αυγό, ανακατεύουμε, προσθέτουμε την πατάτα, το ντοματάκι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να σφίξει λίγο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 – 220° C. Κατόπιν λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, πλάθουμε μπιφτέκια (περίπου 10 – 12 τεμάχια μέτριου μεγέθους), τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με ψητές πίτες και ντοματίνια, κομμένα στη μέση, πασπαλισμένα με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, περιχυμένα με ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε επίσης με γιαούρτι και πράσινη σαλάτα.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπιφτέκια λαχανικών

Υλικά:
600 γρ. σπανάκι, 1 κολοκυθάκι, 1 καρότο, 100 γρ. κινόα, 2 κρεμμύδια ξερά, 4 κρεμμύδια φρέσκα, 4 αυγά, 150 γρ. κεφαλοτύρι, 3 κ.σ. μπέικιν παουντερ, 4 κ.σ. βρώμη, 1 κ.γ. δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
Πλένουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίζει καλά σε ένα σουρωτήρι. Μουλιάζουμε την κινόα για 2-3 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι ψιλοκομμένο και την κινόα. Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια αλλά και τα φρέσκα. Τρίβουμε το καρότο και το κολοκυθάκι στον χοντρό τρίφτη. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, την κινόα, το κεφαλοτύρι, το μπέικιν παουντερ και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε και τη βρώμη και ανακατεύουμε καλά με μια μεγάλη κουτάλα. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό εάν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα, τουλάχιστον. Βγάζουμε το μείγμα και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες με τα χέρια μας. Στο τηγάνι ρίχνουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα συχνά. Τα βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Τρώγονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Burger με ζουμερό μπιφτέκι από κόκκινα φασόλια

Υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 240 γρ. Κόκκινα Φασόλια, 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο, 1 ½ κ.σ. νερό, 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 60 γρ. νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον υλικά για το στήσιμο του burger:
2 ψωμάκια για burger κομμένα στη μέση, 1 ντομάτα σε χοντρές φέτες, 1 κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες, σάλτσα barbeque, ¼ ματσάκι ρόκα, 10-12 φύλλα σπανάκι baby

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα στραγγισμένα φασόλια σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι-σκόρδο και πολτοποιούμε για 3-4 στροφές, μέχρι να έχουμε πηχτό μείγμα με μικρά κομματάκια φασολιών. Μεταφέρουμε σε μπολ.

Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και τον προσθέτουμε στο μπολ, μαζί με το μαϊντανό, την καπνιστή πάπρικα, τη βρώμη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί πηχτή “ζύμη” για μπιφτέκια που να μπορούμε να πλάσουμε χωρίς να διαλύεται (εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη βρώμη ακόμα). Πλάθουμε 2 μεγάλα μπιφτέκια ή 4 μικρά.

Βάζουμε σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 5-6 περίπου λεπτά την κάθε πλευρά. Κατα τη διάρκεια του ψησίματος χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα μπιφτέκια να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους.

Παράλληλα στο άλλο τηγάνι που ετοιμάσαμε το κρεμμύδι, ψήνουμε τις φέτες ντομάτας και του κρεμμυδιού με λίγο αλατοπίπερο (και έξτρα ελαιόλαδο αν χρειάζεται) κι από τις δυο πλευρές, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Ψήνουμε και τα ψωμάκια με την κομμένη πλευρά προς το τηγάνι, να πάρουν κι αυτά λίγο χρώμα. Στήνουμε τα burger αλείφοντάς τα με σάλτσα barbeque και βάζουμε εναλλάξ λίγα φύλλα ρόκας, σπανάκι, τις ψημένες φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού και τα μπιφτέκια φασολιών και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Πικάντικο μοσχαρίσιο μπιφτέκι

Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 ντομάτες τριμμένες, 2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες, 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο, 1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1/2 κ.γ. μπούκοβο, χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε το κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες τριμμένες, τις πιπεριές ψιλοκομμένες και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα για τα μπιφτέκια μας. Αφήνουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Πλάθουμε το κιμά. Με τη βοήθεια της φόρμας προετοιμασίας μπιφτεκιών δημιουργούμε 4 μεγάλα μπιφτέκια δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα. Ψήνουμε τα μπιφτέκια στον φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Μπορούμε να συνοδέψουμε τα μπιφτέκια με σαλάτα, ρύζι ή πατάτες φούρνου.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v