Με τι να συνοδέψω τα μπιφτέκια: Από πατάτες μέχρι φρέσκιες σαλάτες
Σαν τα μπιφτέκια δεν έχει είναι η αλήθεια κι αν αναζητάς το καλύτερο συνοδευτικό εμείς είμαστε εδώ για να κεράσουμε μαγειρική γνώση.

Σαν τα μπιφτέκια δεν έχει είναι η αλήθεια κι αν αναζητάς το καλύτερο συνοδευτικό εμείς είμαστε εδώ για να κεράσουμε μαγειρική γνώση.
Τα έφτιαξες, τα ζύμωσες, τα ψήσες (ή τα τηγάνισες – δεν θα σε κρίνουμε), και τώρα σε κοιτούν από το πιάτο, ζουμερά και μυρωδάτα, περιμένοντας την παρέα τους. Γιατί όσο λαχταριστό κι αν είναι το μπιφτέκι, μόνο του δεν φτάνει. Θέλει συνοδευτικό να το αναδείξει, να του κρατήσει γευστική συντροφιά και να το απογειώσει σε ένα πλήρες, ισορροπημένο και πεντανόστιμο γεύμα.
Αν έχεις ξεμείνει από ιδέες και δεν θες να βάλεις άλλη μια φορά «λίγες πατάτες τηγανιτές και μια ντοματοσαλάτα», κάτσε αναπαυτικά (ή μάλλον, σήκω και πήγαινε στην κουζίνα) και πάρε έμπνευση. Έχουμε για σένα κλασικά αγαπημένα, υγιεινές εναλλακτικές, δημιουργικές προτάσεις και συνοδευτικά που παντρεύουν γεύσεις και υφές τόσο τέλεια, που μπορεί να κλέψουν και λίγη από τη δόξα του μπιφτεκιού.
Ξεκινάμε με τα βασικά. Αν έχεις στο μυαλό σου πατάτες, καλά κάνεις. Το μπιφτέκι με πατάτες είναι σαν το σινεμά με ποπ κορν – το ένα φέρνει το άλλο.
Τηγανιτές: Χρυσαφένιες, τραγανές απέξω και μαλακές μέσα, πασπαλισμένες με ρίγανη και λίγο χοντρό αλάτι. Αν έχεις κουράγιο, κόψ’ τες στο χέρι και τηγάνισέ τες διπλά – πρώτα σε χαμηλή θερμοκρασία για να μαλακώσουν, μετά σε δυνατή για να κάνουν την κρούστα τους.
Φούρνου: Αν θες κάτι πιο «καθημερινό», κόψε τις σε κυδωνάτες, ρίξε λάδι, λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη, και άσ’ τες να μελώσουν δίπλα στα μπιφτέκια σου.
Πουρές: Ναι, ο πουρές πατάτας κάνει comeback – ειδικά αν του βάλεις λίγο μοσχοκάρυδο, φρέσκο βούτυρο και έναν κρόκο αυγού για έξτρα βελούδινη υφή.
Πατάτες baby βραστές με πέστο: Μια πιο γκουρμέ εκδοχή, ιδανική αν έχεις φιλοξενούμενους και θες να εντυπωσιάσεις.
Το μπιφτέκι κουβαλάει «βάρος» – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η σαλάτα έρχεται να φέρει ισορροπία, φρεσκάδα, οξύτητα, χρώμα.
Χωριάτικη: Κλασική, απλή και ακαταμάχητη. Ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, φέτα και ελαιόλαδο. Αν την έχεις, βάλε και κάπαρη.
Σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα και μπαλσάμικο: Ελαφριά και πιπεράτη, πάει τέλεια με πιο λιπαρά μπιφτέκια (π.χ. από μοσχάρι ή ανάμεικτο κιμά).
Λάχανο-καρότο με βινεγκρέτ μουστάρδας: Τραγανή, όξινη, δίνει την αίσθηση του coleslaw χωρίς τη βαριά μαγιονέζα.
Ταμπουλέ: Σαλάτα από πλιγούρι, ντομάτα, μαϊντανό, μέντα και λεμόνι. Δροσιστική, ελαφριά και γεμάτη άρωμα.
Σαλάτα με φακές: Αν θες να ανεβάσεις το διατροφικό προφίλ του γεύματός σου, οι βραστές φακές με ντοματίνια, φέτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο είναι ό,τι πρέπει.
Δεν είναι όλα πατάτες και σαλάτες. Αν έχεις διάθεση για πειραματισμούς (ή απλά βαρέθηκες τα ίδια), ιδού μερικές ιδέες που σπάνε τα κλασικά.
Ψητά λαχανικά: Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μανιτάρια και πιπεριές στον φούρνο ή στο γκριλ με λίγο ελαιόλαδο και θυμάρι. Συνοδεύουν διακριτικά χωρίς να κλέβουν την παράσταση.
Πλιγούρι με ντοματίνια και μυρωδικά: Ένα «δημητριακό» συνοδευτικό, πιο ενδιαφέρον από το ρύζι, πιο ελαφρύ από τα μακαρόνια.
Ρυζοσαλάτα: Με λαχανικά, καλαμπόκι, μυρωδικά και λεμόνι. Φτιάχνεται εύκολα, τρώγεται και κρύα, κρατάει στο ψυγείο.
Κους κους με λαχανικά: Ένα υπέροχο συνοδευτικό που ταιριάζει με όλα και γεμίζει το πιάτο με χρώμα.
Ψητή ντομάτα με φέτα και ρίγανη: Το λες και «ελληνικό μπρουσκέτο», φτιάχνεται σε πέντε λεπτά και μυρίζει καλοκαίρι.
Αν θέλεις να μετατρέψεις το μπιφτέκι σε γεύμα-πρόκληση, μπορείς πάντα να του φτιάξεις ένα ψωμάκι (σπιτικό μπριός ή τραγανό χωριάτικο), να προσθέσεις σάλτσες (γιαούρτι με μουστάρδα, αγιολί, σπιτική κέτσαπ ή πέστο) και να το κάνεις burger – με τον δικό σου τρόπο.
Μην ξεχνάς πως κάθε συνοδευτικό λέει κι ένα κομμάτι της ιστορίας του πιάτου σου. Το θέμα δεν είναι μόνο τι πάει με τι, αλλά πώς συνδυάζεις γεύσεις, υφές και διαθέσεις. Θες comfort food; Πήγαινε για πατάτες και χωριάτικη. Θες κάτι πιο ελαφρύ; Σαλάτα με πλιγούρι ή ψητά λαχανικά. Θες να εντυπωσιάσεις; Ταμπουλέ, πέστο και πατατούλες baby.
Το καλό μπιφτέκι είναι σαν τον καλό φίλο: ταιριάζει με όλους, φτάνει να του φερθείς με αγάπη και φαντασία. Καλή όρεξη!