Σούπερ συνταγές για να φτιάξεις οσπριάδα

Τι μπορείς να κάνεις με μια συσκευασία οσπριάδα; Πολλά μικρά θαύματα, είναι η απάντηση. Κι εδώ θα σου πούμε πώς.

Σούπερ συνταγές για να φτιάξεις οσπριάδα

Η οσπριάδα, δεν ξέρουμε αν την έχει πάρει το μάτι σου, είναι συσκευασία με πολλά διαφορετικά όσπρια που πωλείται σε σούπερ μάρκετ και delicatessen. Έχει υψηλή διατροφική αξία, καθότι τα όσπρια είναι ως γνωστόν super foods, συν το έξτρα πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται αποβραδίς μούλιασμα, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα όσπρια. Όσο για το πώς θα τη μαγειρέψεις; Αυτό άφησέ το πάνω μας, και στις συνταγές που σου μαζέψαμε.

Οσπριάδα σούπα της Αργυρώς

Υλικά:
1 πακέτο οσπριάδα, 2 ξερά κρεμμύδια, 2 πράσα, 2 καρότα, 1/2 έως 3/4 φλ. Ελαιόλαδο, 1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά), λίγα κλωνάρια σέλινο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα τα ανάμεικτα όσπρια σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και βράζουμε για 1 ώρα περίπου, σε μέτρια φωτιά. Όποτε είναι αναγκαίο ξαφρίζουμε. Αν χρειαστεί επιπλέον νερό, θα προσθέσουμε μόνο ζεστό νερό από το βραστήρα.

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε στα μισοβρασμένα όσπρια όλα τα λαχανικά και βράζουμε τη σούπα για 30 λεπτά επιπλέον. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι να χυλώσει και να πήξει. Σερβίρουμε την οσπριάδα ζεστή με φρέσκο ψωμί κι ελιές.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Οσπριάδα σαλάτα με μουσταρδόμελο του Άκη

Υλικά:
200 γρ. οσπριάδα, 1 ντομάτα, 1 αγγούρι, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. μέλι, χυμό από 1 λεμόνι, 50 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βράζουμε την οσπριάδα σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Βάζουμε τη βρασμένη οσπριάδα σε ένα μπολ. Κόβουμε την ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο μπολ. Καθαρίζουμε το αγγούρι από τη φλούδα και τα σπόρια του. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στο μπολ. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες και τις ρίχνουμε στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τη μουστάρδα μαζί με το μέλι και τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με τα παξιμάδια.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Οσπριάδα σαλάτα με δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι

Υλικά:
500 γρ. οσπριάδα, 2-3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα, φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα, 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 1 κ. σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου ρόδι, αλάτι χονδρό κατά βούληση, πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε καλά τα όσπρια, τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό να τα καλύπτει. Βράζουμε τα όσπρια για 60 λεπτά. Ελέγχουμε να έχουν νερό και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο. Όταν είναι έτοιμα, σβήνουμε τη φωτιά και τα στραγγίζουμε. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σέλερι, τα κρεμμυδάκια, τα φύλλα δυόσμου, τα φύλλα μαϊντανού και τα φύλλα κόλιανδρου. Φτιάχνουμε μια σάλτσα ανακατεύοντας το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και την κρέμα βαλσάμικου ρόδι.

Τοποθετούμε την οσπριάδα σε μεγάλη βαθιά πιατέλα, προσθέτουμε το σέλερι, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε αρκετό χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Οσπριάδα με ρύζι basmati

Υλικά:
500γρ. Οσπριάδα, 600 ml ζωμό λαχανικών, 400 γρ. ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα, 350 ml γάλα καρύδας light, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. κάρυ, 1 κ.σ. κουρκουμά, 1 κ.γλ. σκόνη αποξηραμένου σκόρδου, 1 κ.σ. λάδι καρύδας, τσίλι σκόνη (προαιρετικά)

Για το ρύζι:
400 γρ. ρύζι Basmati, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό σκεύος με καπάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι καρύδας. Προσθέτουμε το κάρυ, τον κουρκουμά, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την οσπριάδα και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά. Μετά από 45-50 λεπτά προσθέτουμε το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε.

Σε άλλη κατσαρόλα φέρνουμε σε βρασμό το ρύζι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και αφήνουμε για άλλα 3 λεπτά εκτός φωτιάς. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v