Ελληνικές ταινίες που αξίζει να δεις τώρα στο Ertflix

Μοντέρνα «γουέστερν», ιστορίες μνήμης και ελληνικό weird wave σε τέσσερις παραγωγές που στρημάρουν τώρα.

Ελληνικές ταινίες που αξίζει να δεις τώρα στο Ertflix

Και αυτόν τον μήνα η πλατφόρμα της ΕΡΤ προσφέρει γενναίες δόσεις σύγχρονου ελληνικού σινεμά αξιώσεων.

Ξεδιαλέξαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές που οφείλεις να δεις.

Καλάβρυτα 1943 (2021)

Δες το εδώ έως τις 30 Οκτωβρίου

Ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος διηγείται τα γεγονότα στη Γερμανίδα δικηγόρο, που έχει αναλάβει να αποκρούσει τις ελληνικές αξιώσεις αποζημίωσης των θυμάτων. Η ιστορία ξεδιπλώνεται και τα τεκμήρια για τον βίαιο αφανισμό εφτακοσίων περίπου Ελλήνων πληθαίνουν, φέρνοντας την ηρωίδα προ των ιστορικών ευθυνών των προγόνων της. Ο Νικόλας Δημητρόπουλος σκηνοθετεί ένα δράμα μνήμης που συζητήθηκε πολύ, με τον Μαξ φον Σίντοφ στον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο.

Μήλα (2020)

Δες το εδώ έως τις 30 Οκτωβρίου

Εξαιτίας μιας πανδημίας, που προκαλεί αμνησία στους ανθρώπους, ο σαραντάχρονος Άρης εντάσσεται σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές. Μετά από την ολοκλήρωση κάθε αποστολής βγάζει μια φωτογραφία ως αποδεικτικό στοιχείο. Ενόσω προσπαθεί να δημιουργήσει τις αναμνήσεις της νέας του ζωής, γνωρίζεται με την Άννα, που συμμετέχει στο ίδιο πρόγραμμα. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου, είναι μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της «προγραμματισμένης» πραγματικότητας.

18 (2021)

Δες το εδώ έως τις 30 Οκτωβρίου

Σε μια λαϊκή αθηναϊκή συνοικία, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την αναζωπύρωση του φασισμού και την εξάπλωση της πανδημίας, μια ομάδα δεκαοχτάχρονων μαθητών καταδιώκει μετανάστες, ομοφυλόφιλους και οποιονδήποτε διαφέρει. Η ταινία του Βασίλη Δούβλη που προκάλεσε αίσθηση στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «είναι μια ταινία για τη ρατσιστική βία, τον σχολικό εκφοβισμό και τη δύσκολη εφηβεία στη σύγχρονη Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της αναζωπύρωσης του φασισμού και της πανδημίας», όπως τη χαρακτηρίζει ο δημιουργός της.

Digger (2020)

Δες το εδώ έως 30 Οκτωβρίου

Ο Νικήτας, ζει απομονωμένος στην καρδιά ενός ορεινού δάσους της Βόρειας Ελλάδας. Η γη και η ισορροπία της φύσης γύρω του απειλούνται καθημερινά από τις επεκτατικές διαθέσεις μιας βιομηχανικής μονάδας. Όμως η άφιξη του γιου του, ο οποίος διεκδικεί μέρος του κτήματος που κληρονόμησε από τη μητέρα του, επιβαρύνει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Ένα ελληνικό σύγχρονο «γουέστερν» κέρδισε 10 βραβεία Iris, μεταξύ των οποίων και εκείνα στις ενότητες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και Α΄ ανδρικού ρόλου για τον πάντα εξαιρετικό Βαγγέλη Μουρίκη.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v