Η Συμβίωση του Guy Morpuss ψάχνει τη βιβλιοθήκη σου

Το βιβλίο του Morpuss είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, το οποίο από τη μία λοξοκοιτά το Οργουελικό 1984 κι από την άλλη το Squid Game.

Η Συμβίωση του Guy Morpuss ψάχνει τη βιβλιοθήκη σου

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά του λόγου μας, κάθε χρόνο ανάμεσα στα new year’s resolutions που παίρνουμε, βρίσκεται κι ένα κλασικό, πατροπαράδοτο κι αγαπημένο. Να διαβάσουμε δηλαδή όσο περισσότερα ενδιαφέροντα βιβλία μπορούμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι λοιπόν που διαμαντάκια σαν τη Συμβίωση του Morpuss μας βοηθούν να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, διαβάζοντας την υπόθεση της Συμβίωσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

«Η αύξηση του πληθυσμού στη Γη επιτέλους έχει τεθεί υπό έλεγχο. Μόλις κάποιος κλείσει τα 17, πρέπει να επιλέξει πώς θα ζήσει στη συνέχεια. Και πότε θα πεθάνει. Ως ανδροειδές έχεις διάρκεια ζωής 80 χρόνια.

Ως εργάτης ακολουθείς τη φυσική πορεία χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Ως ηδονιστής έχεις απεριόριστα χρήματα και ελεύθερο χρόνο, αλλά πεθαίνεις στα 42. Τέλος, υπάρχει η επιλογή να συμμετάσχεις σε ένα κοινοβιακό σώμα, σε μια κοινότητα, όπου είσαι λειτουργικός λίγες ώρες την ημέρα, αλλά ζεις ως τα 142.

Ο Άλεξ, η Κέιτ, η Σιέρα, ο Μπεν και ο Μάικ αποτελούν μια κοινότητα. Έχουν περάσει ήδη 25 χρόνια μαζί, με διαφωνίες, συμβιβασμούς και συμμαχίες που αλλάζουν και ανασχηματίζονται.

Ταξιδεύουν σε ένα Πάρκο Θανάτου όπου συμμετέχουν σε παιχνίδια στοιχηματίζοντας χρόνια ζωής σαν να ήταν χρήματα. Στόχος τους είναι να κερδίσουν χρόνο ώστε να αναβαθμίσουν το επόμενο σώμα-ξενιστή. Όταν όμως η Κέιτ αποδέχεται μια επικίνδυνη πρόταση, ένα άτομο της κοινότητας εξαφανίζεται.

Κάποιος προσπαθεί να σκοτώσει μέλη της κοινότητας. Είναι ένας από αυτούς; Ή κάποιος άλλος που παίζει ένα θανάσιμο παιχνίδι; Ούτως ή άλλως είναι αρκετά δύσκολο να πιάσεις έναν δολοφόνο – αλλά γίνεται σχεδόν αδύνατον όταν πιθανόν μοιράζεσαι το ίδιο σώμα μαζί του…

Αυτό το εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ –και καταπληκτικό ντεμπούτο συγγραφέα– συνδυάζει το κλασικό έγκλημα με την επιστημονική φαντασία.

Μια ιστορία μυστηρίου με εκπληκτικές ανατροπές σε ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας. Σε ένα μέλλον με υπερπληθυσμό η διάρκεια ζωής των ανθρώπων ελέγχεται με διάφορους τρόπους ώστε να εξασφαλίζεται η πιο δίκαιη κατανομή των λιγοστών πόρων της Γης. Μία επιλογή είναι πέντε άτομα να μοιράζονται το ίδιο σώμα και καθένα από αυτά να ελέγχει το σώμα συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Ωστόσο, οι λεγόμενες κοινότητες δεν λειτουργούν πάντα αρμονικά.

Ακριβώς αυτό συμβαίνει με την κοινότητα της οποίας τα μέλη διηγούνται εναλλάξ την ιστορία: Οι μεταξύ τους σχέσεις γίνονται ιδιαίτερα δυσλειτουργικές όταν ένα μέλος, η Κέιτ, αποδέχεται μια πρόταση που φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή. Σύντομα καταλήγουν και οι πέντε να συμμετέχουν σε παιχνίδια –αγώνες, κυνήγια θησαυρού, γρίφους που θέτουν σε δοκιμασία τις ηθικές αξίες τους και άλλα– στα οποία στοιχηματίζουν χρόνια ζωής, ενώ και ο θάνατος είναι πολύ πιθανός. Αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια προκαλούν τη μεγαλύτερη αγωνία και είναι τα πιο διασκεδαστικά σημεία του μυθιστορήματος, ωστόσο όλο το βιβλίο έχει τη στυγνή, γεμάτη σασπένς ατμόσφαιρα ενός μυστηρίου της Άγκαθα Κρίστι».

Ο Morpuss παίρνει το ρίσκο να μπλέξει από τη μία το λατρεμένο είδος της επιστημονικής φαντασίας, κι από την άλλη τους βασικούς κανόνες των εθιστικών αστυνομικών θρίλερ και τινάζει τη μπάνκα στον αέρα, αφού τα καταφέρνει και με το παραπάνω, δίχως να εξοκείλει ούτε προς τη μια μεριά, ούτε προς την άλλη. Από την πρώτη σελίδα μας καλωσορίζει σε μια δυστοπική πραγματικότητα, που παρόλα αυτά δεν μοιάζει πλέον απίθανη να συμβεί τα επόμενα. Ο συγγραφέας αφουγκράζεται πλήρως τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που έφερε στο κατώφλι μας η νέα χιλιετία, μέσω της επανάστασης των social media και της παγίωσης της τηλεοπτικής αντίληψης της πραγματικότητας, τουλάχιστον σε αυτό που καλούμε σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Οι βασικοί ήρωες της Συμβίωσης που από τη μία λοξοκοιτά στο Οργουελικό 1984 κι από την άλλη στο Squid Game βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση συναγερμού, εκκρίνοντας ποτάμια αδρεναλίνης προσπαθώντας να κερδίσουν λίγη ζωή ακόμα. Για αυτόν τον λόγο αναγκάζονται να συμμετέχουν σε ένα ατέρμονο παιχνίδι θανάτου, τερματίζοντας την αγωνία του αναγνώστη, αφού κάθε σελίδα είναι λουσμένη με σασπένς και μυστήριο. Ο Μorpuss με την αφηγηματική του δεινότητα και τους σχεδόν κινηματογραφικούς ήρωες, κλείνει σαρδόνια το μάτι σε όποιον κρατά το βιβλίο του, αφού έχει έναν κόσμο που μοιάζει βγαλμένος από ψηφιακό περιβάλλον video game, που όμως χρειάζεσαι ένα και μόνο «κλικ» για να μπεις μέσα του. Κι αυτό θα συμβεί όταν διαβάσεις την πρώτη κιόλας σελίδα της Συμβίωσης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v