10 τρόποι να ερωτευτείς τη Ναύπακτο

Οι βόλτες, το κάστρο, το φαγητό, οι εκδρομές και όλα όσα πρέπει να κάνεις σαν βρεθείς στη Ναύπακτο.

10 τρόποι να ερωτευτείς τη Ναύπακτο

Μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα, σε απόσταση ιδανική για τα Σαββατοκύριακά μας, η Ναύπακτος συνδυάζει δράση και περιπέτεια με χαλαρές βόλτες σε πλακόστρωτα καλντερίμια με φόντο τον ήλιο που δύει. Προσθέτεις στο μείγμα τοπική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου, και εξορμήσεις σε ορεινά χωριά ντυμένα αυτή την εποχή στα ωραιότερα χρυσοκόκκινά τους, κι έχεις την συνταγή για την τέλεια φθινοπωρινή απόδραση. Κι αυτά είναι δέκα μόνο από τα πολλά και ωραία που έχεις να κάνεις εκεί.

Να βολτάρεις γύρω από το ενετικό λιμάνι

Στα… χαμηλά της Ναυπάκτου, πλάι στα τείχη του κάστρου, απλώνεται η γλυκύτατη παλιά πόλη της, με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα σπιτάκια με τους λουλουδιασμένους κήπους και τα σημάδια που άφησε εδώ ανεξίτηλα η Ιστορία, όπως το οθωμανικό χαμάμ και το εντυπωσιακό Φετιχιέ Τζαμί, το οποίο φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Να σκαρφαλώσεις στο Κάστρο

Σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου, το επιβλητικό κάστρο της με τους πέντε οχυρωματικούς περίβολους αγκαλιάζει το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Ανηφορίζοντας προς την Σιδηρόπορτα και την Άνω Πόλη, θα συναντήσεις τον Πύργο του Μπότσαρη, αρχοντικό της γνωστής οικογενείας από το Σούλι, που φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Να δεις το ηλιοβασίλεμα από το Ρολόι

Στα ψηλά της πόλης, στον δρόμο για το κάστρο, αξίζει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση στο Ρολόι, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο –ιδανικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, την ώρα που ο ήλιος χάνεται πίσω από τη γέφυρα του Ρίου και φωτίζει φαντασμαγορικά τα νερά του Κορινθιακού.

Να χαζέψεις στο Στενοπάζαρο

Φωλιασμένο ανάμεσα στο ενετικό λιμάνι και το κάστρο, το Στενοπάζαρο είναι η τέλεια γειτονιά για απογευματινές βόλτες ανάμεσα σε παραδοσιακά διώροφα σπίτια και χαριτωμένα café που απλώνουν τραπεζάκια στο λιθόστρωτο. Η πέτρινη βρύση στη σκιά του αιωνόβιου πλατανιού του είναι το σημείο μηδέν, ενώ τα μαγαζάκια στους δρόμους του πωλούν αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα.

Να κάνεις rafting στον Εύηνο

Ανάμεσα στις νοτιότερες κορυφές της Πίνδου και τις ακτές του Κορινθιακού, η Ναύπακτος έχει τόσες ευκαιρίες για δραστηριότητες στη φύση γύρω της που δεν προλαβαίνεις να τις στριμώξεις όλες σε ένα Σαββατοκύριακο. Αν είναι να διαλέξεις μόνο μία, η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει ασυζητητί στο rafting στον Εύηνο, μια υδάτινη διαδρομή ιδανική για πρωτάρηδες, που κοστίζει 40€ το άτομο. 

Να πάρεις τα βουνά

Στην χιλιοτραγουδισμένη Ορεινή Ναυπακτία θα βρεις τον χαμένο σου ορεινό παράδεισο. Ξεκινάς από την Άνω Χώρα, το ομορφότερο ίσως χωριό της περιοχής, και ακολουθείς αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας το φαντασμαγορικό μονοπάτι του Ηρακλή για να φτάσεις διασχίζοντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο ως τη μονή της Αμπελακιώτισσας. Μετά, θα βολτάρεις στην Ελατού, ένα ακόμη κουκλίστικο χωριό της περιοχής, και –αν αντέχεις λίγη πεζοπορία ακόμα– θα ακολουθήσεις το επίσης καταπληκτικό μονοπάτι που τη συνδέει με τον Πλάτανο.

Και εννοείται δεν τελειώνει εδώ - Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένα όνειρο

Να διασχίσεις το φαράγγι του Σκα

Ένα φυσικό τοπίο μαγικό, με διαδοχικούς καταρράκτες και μονοπάτια που περνούν πλάι σε παλιούς νερόμυλους και αρχαιολογικούς χώρους όπως το Ασκληπιείο Βουττού, για να καταλήξουν σε ανέγγιχτα από τον χρόνο χωριά σαν το Πάνω Νεόκαστρο. Δες τον χάρτη της 8,5 χιλιομέτρων διαδρομής εδώ και φωτογραφίες να ανοίξει η όρεξη εδώ

Να πεταχτείς στο Μεσολόγγι

Ένα 40λεπτο έξω από τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι είναι μια πόλη-έκπληξη, που ακροβατεί πάνω στις όχθες της μεγαλύτερης λιμνοθάλασσας της Μεσογείου και υπόσχεται βαρκάδες στα ακίνητα νερά της, βόλτες σε λουρονησίδες με φόντο ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα και δείπνα σε σπιτάκια που ισορροπούν πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό.

Διαβάστε περισσότερα - Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη – έκπληξη 

Να πιάσεις τραπεζάκι για φαγητό…

Τι πού; Παντού. Τα τοπικά προϊόντα και η κουζίνα της Ναυπάκτου εγγυώνται πως όπου και αν κάτσεις για φαγητό, απογοητευμένος/η δύσκολα θα φύγεις. Αν τώρα επιμένεις για συστάσεις, σημείωσε τον Πάπουλη στο Ενετικό Λιμάνι για ουζάκια και θαλασσινούς μεζέδες, το πανέμορφο Ευ Οίνος στο Στενοπάζαρο για κρεατομεζέδες με ευφάνταστα ονόματα και το Απίκο Μεζεδοτεχνείο για πρωτότυπα μεζεδάκια σχεδόν δίπλα του.

Να κλείσεις ένα δωμάτιο με θέα

Πανέμορφα δωμάτια στην καρδιά της παλιάς πόλης έχει το Spoon Boutique Hotel (85€ το δίκλινο). Σούπερ low budget επιλογή είναι το Star Hotel, επάνω στην παραλία του Πλατανίτη, λίγο έξω από τη Ναύπακτο (35€ το δίκλινο) ενώ φανταστική θέα στο κάστρο απολαμβάνει αυτό εδώ το διαμέρισμα (55€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v