Διαβάζοντας ανοίγει η όρεξη τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβρης φέρνει μπόλικες ενδιαφέρουσες βιβλιοπροτάσεις κι εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το ρίξουμε άμεσα στο διάβασμα.

Διαβάζοντας ανοίγει η όρεξη τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβρης έχει κάνει δυναμική είσοδο στις ζωές των βιβλιόφιλων αφού ο ένας μετά τον άλλο, οι εκδοτικοί της χώρας κυκλοφορούν νέους τίτλους που περιμέναμε καιρό. Εμείς ψάξαμε, βρήκαμε και διαβάσαμε κάποιους εξ αυτών κι ετοιμάσαμε την πατροπαράδοτη λίστα και για αυτόν τον μήνα. Όπως θα διαπιστώσεις, από όλα έχει ο βιβλιομπαξές του Οκτώβρη και το μότο μας παραμένει:  διαβάζοντας ανοίγει η όρεξη.

Ο Μάγος του Κρεμλίνου του Giuliano da Empoli (εκδόσεις Κέδρος)

Ο Μάγος του Κρεμλίνου είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για τη Ρωσία των τελευταίων τριάντα ετών. Μέσω της αφήγησης του Μπαράνοφ παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία και αναλύεται ο τρόπος λειτουργίας του ρωσικού μοντέλου διακυβέρνησης. Το βιβλίο, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εκδόθηκε το 2022 στη Γαλλία, όπου αποτέλεσε εκδοτικό γεγονός. Από τα πλέον ευκολοδιάβαστα βιβλία που έπεσαν στα χέρια μας το τελευταίο διάστημα, ο Μάγος του Κρεμλίνου είναι ένα πολιτικό θρίλερ που θα σε κάνει να νοσταλγήσεις τις πρώτες σεζόν του House of Cards. Καλογραμμένο, γεμάτο σασπένς κι ιδιαίτερους χαρακτήρες ξεχωρίζει από τις πρόσφατες κυκλοφορίες.

Περίληψη εδώ 

Εlon Musk: Η επίσημη βιογραφία του Walter Isaacson (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Μια απροσδόκητα μύχια ιστορία για τον πλέον συναρπαστικό και αμφιλεγόμενο καινοτόμο της εποχής μας, που παραβιάζοντας κανόνες έχει οδηγήσει τον κόσμο στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, της εξερεύνησης του διαστήματος από ιδιώτες και της τεχνητής νοημοσύνης. Α, στην πορεία εξαγόρασε και το Twitter. Ο Ιsaacson είναι ίσως ο σημαντικότερος βιογράφος της εποχής μας αφού έχει υπογράψει τις βιογραφίες των Jennifer Doudna, Leonardo da Vinci, Steve Jobs και Albert Einstein μεταξύ άλλων, επομένως φαντάζει ως ο ιδανικός άνθρωπος για να γράψει ένα βιβλίο για τον ιδιόρρυθμο Elon Musk. Μέσα στις 768 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Musk με τρόπο αν μη τι άλλο απολαυστικό, φωτίζοντας διάφορες πτυχές της ζωής ενός εκ των πλέον πολυσυζητημένων προσώπων του 21ου αιώνα.

Περίληψη εδώ 

Φάρος 23 του Hugh Howey (εκδόσεις Anubis)

Στο Φάρος 23, ο Hugh Howey ξετυλίγει την ιστορία ενός μοναχικού ήρωα που μάχεται ενάντια στο σκοτάδι του διαστήματος. Ένταση και αγωνία συνδυάζονται αριστοτεχνικά με δράση και μάχες με εξωγήινους στην αιώνια πάλη των πλασμάτων για επιβίωση. Η ιστορία μπορεί να μοιάζει κοινότυπη, ωστόσο στα χέρια ενός  «μάστορα» της επιστημονικής φαντασίας όπως και είναι ο Howey καταφέρνει να σε συγκινήσει και να σε εν θουσιάσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Με αφηγηματική ροή που δεν κάνει κοιλιά καθόλου και με το ταλέντο του συγγραφέα πρόδηλο από τις σκηνές μάχης και την εξέλιξη των χαρακτήρων, ο Φάρος 23 ψάχνει τη βιβλιοθήκη σου.

Περίληψη εδώ

Το τέκνο του Θεού του Cormac McCarthy (εκδόσεις Gutenberg)

«Όπως και οι συγγραφείς που θαυμάζει –Μέλβιλ, Ντοστογιέφσκι, Φόκνερ– ο ΜcCarthy δημιούργησε ένα σπουδαίο και βαθύ έργο, ένα αριστούργημα που τολμά να χαρτογραφήσει το βαθύ σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής» έγραψε η Washington Post για το βιβλίο του McCarthy και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε μαζί τους. Το Τέκνο του Θεού ανήκει στην πρώιμη συγγραφική περίοδο του σπουδαίου συγγραφέα που απεβίωσε πλήρης ημερών πριν λίγους μήνες κι εμπεριέχει τους σπόρους του τεράστιου λογοτεχνικού έργου ενός γίγαντα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Το δεξιοτεχνικό αφηγηματικό στυλ κι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ο McCarthy βουτά στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής κι αναμετράται με τα σκοτάδια της, είναι αδιαμφισβήτητα τα μεγάλα προτερήματα, ενός πολύ σημαντικού αναγνώσματος.

Περίληψη εδώ 

Η εποχή του κακού της Deepti Kapoor (εκδόσεις Μεταίχμιο)

«Ένα πολυσύνθετο, συναρπαστικό, σαρωτικό page-turner επικών διαστάσεων∙ μια ιστορία εξουσίας, αφοσίωσης, εκδίκησης, και οικογενειακών δεσμών που δένουν, βασανίζουν, και σκοτώνουν. Το πρώτο μέρος μιας μεγάλης τριλογίας που έχει περιγραφεί ως «ο Νονός μεταφερμένος σε ινδικό έδαφος». Πιο ταιριαστά λόγια από αυτά που υπάρχουν στο βιβλίο της Deepti Kapoor δύσκολα θα βρίσκαμε για να περιγράψουμε ετούτο εδώ το γκανγκστερικό έπος που σε γραπώνει από τον λαιμό και δεν σε αφήνει στιγμή να πάρεις ανάσα. Με λόγο εικονοπλαστικό η συγγραφέας σε μεταφέρει σε ένα σύμπαν, διαφθοράς, προδοσίας, ανατροπών, φόνων και παράλληλων οικογενειακών υποθέσεων που αποδεικνύουν ότι οι δεσμοί του αίματος είναι αυτοί που διαφεντεύουν τη σκοτεινή εκδοχή του εαυτού μας. Αν μας επιτραπεί ο όρος του οικογενειακού θρίλερ, τότε μπορούμε να σου γράψουμε μετά βεβαιότητος, πως η Εποχή του Κακού είναι δικαίως ένα από τα best sellers του είδους.

Περίληψη εδώ 

Η πλάνη του Πλην του Άντριου Σων Γκρίερ (εκδόσεις Δώμα)

Το Πλην αποτέλεσε ένα εκδοτικό φαινόμενο για την χώρα μας, για αυτό κι όταν κυκλοφόρησε Η πλάνη του Πλην από τις εκδόσεις Δώμα σπεύσαμε, να διαβάσουμε το νέο βιβλίο του Άντριου Σων Γκρίερ που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Αμερικανούς μυθιστοριογράφους της εποχής μας. Με αφοπλιστικό χιούμορ ο συγγραφέας μάς χαρίζει μια ακόμη απολαυστική περιήγηση του Πλην στην Αμερική, δίχως να λείπουν φυσικά και στιγμές συγκίνησης, καθώς η ιστορία του ξετυλίγεται ξανά. Με φόντο την καρδιά της Αμερικής ο Πλην αναζητά τρόπους να καταλάβει όσα συμβαίνουν στη δική του καρδιά ενόσω αναμετράται με τους φόβους του και τους νικά με κατά μέτωπο επίθεση.

Περίληψη εδώ 

B. του Στιβ Σεμ-Σάντμπεργκ (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Στο φόντο μιας διχασμένης Ευρώπης, ρημαγμένης από τη βαρβαρότητα και τον τρόμο του πολέμου κι από τον παραλογισμό της δικαστικής και ψυχιατρικής εξουσίας, προβάλλει η αγωνία του Β. να αφηγηθεί τα γεγονότα της ζωής του, έστω κι αν αυτό δεν ενδιαφέρει όσους καθορίζουν τη μοίρα του` να πάει πέρα από την άβυσσο που τον ρουφάει, από τη δίνη της παράνοιας και της ασυγχώρητης πράξης, για να βγάλει κάποιο νόημα –και κάποια ομορφιά ή ελπίδα;– από τη ζωή που του δόθηκε.

Στο B. O Σαντμπεργκ καταφέρνει κάτι πολύ σπουδαίο. Πατώντας πάνω στη βασική ιστορία του Βόιτσεκ που θεωρείται το πρώτο μοντέρνο ευρωπαϊκό δράμα του θεάτρου, το εμπλουτίζει και το αναπλάθει, χαρίζοντας σε όσους διαβάσουν το βιβλίο μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία. Με όπλα του τη λογοπλαστική του ικανότητα και την εμπνευσμένη γραφή ο συγγραφέας πατά σε αχαρτογράφητα νερά και βγαίνει κερδίσμενος από τη διδακτική σχεδόν περιήγησή του στα λιμάνια της εσωτερικής κι εξωτερικήε τρέλας.

Περίληψη εδώ 

 

Το Τενεκεδένιο Ταμπούρλο του Γκύντερ Γκρας (εκδόσεις Πατάκη)

Η επιτροπή που έδωσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γκρας το 1999 έγραψε σχετικά για να δικαιολογήσει την απόφασή της ότι: «Ο Γκρας στο "Τενεκεδένιο ταµπούρλο" έρχεται αντιμέτωπος µε το τεράστιο έργο της ανασκόπησης της σύγχρονης ιστορίας, ανακαλώντας τους αποκηρυγμένους και τους ξεχασμένους: τα θύματα, τους ηττημένους και τα ψέματα που οι άνθρωποι ήθελαν να ξεχάσουν επειδή ακριβώς είχαν κάποτε πιστέψει σ’ αυτά». Το συγκεκριμένο βιβλίο όσα χρόνια κι αν περάσουν θα βρίσκει τη θέση του στη λίστα των σημαντικότερων λογοτεχνικών αριστουργημάτων του 20ου αιώνα γιατί κατάφερε να ξεσηκώσει σειρά συζητήσεων όσο λίγα αναγνώσματα παγκοσμίως. Βλέπεις ελάχιστα έργα κατάφεραν να ψυχογραφήσουν με τέτοιο θαυμαστό τρόπο τα τεκταινόμενα που οδήγησαν την Ευρώπη μπροστά στη ναζιστική λαίλαπα. Με βαθείς συμβολισμούς και οξυδερκή γραφή ο Γκρας πάντοτε θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους βιβλιόφιλους και το Τενεκεδένιο Ταμπούρλο θα είναι το Magnum Opus του. Το βιβλίο ήταν καιρό εξαντλημένο για αυτό και η νέα έκδοση του Τενεκεδένιου Ταμπούρλου σε μετάφραση Τούλας Σιέτη, δεν πρέπει να λείψει από τη βιβλιοθήκη σου.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v