Νίκο Σοφιανέ πώς θα κάνουμε την Αθήνα φιλικότερη προς το περιβάλλον;

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση μιλά στο in2life για τα προβλήματα της πρωτεύουσας και τα σχέδιά του για το μέλλον της πόλης.

Νίκο Σοφιανέ πώς θα κάνουμε την Αθήνα φιλικότερη προς το περιβάλλον;

Λίγες ώρες πια πριν τις επερχόμενες εκλογές κι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, βρίσκονται στη τελική ευθεία πριν την κάλπη. Μιλώντας με τον Νίκο Σοφιανό από τη Λαϊκή Συσπείρωση συζητήσαμε για το φαινόμενο του gentrification, τα προβλήματα της πόλης αλλά και τους πιθανούς τρόπους που υπάρχουν ώστε η Αθήνα να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας σήμερα;

Οι κάτοικοι της Αθήνας, οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι νέοι της πόλης, βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα, με τα απανωτά κύματα ακρίβειας, με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, με την ανασφάλεια που προκαλεί ένα κράτος επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει τις ζωές και τις περιουσίες τους, που λειτουργεί κυριολεκτικά με το “πάμε κι όπου βγει”.

Μαζί με αυτά, την προηγούμενη 4ετία, είχαν να αντιμετωπίσουν και μια δημοτική αρχή, του κ.Μπακογιάννη, που λειτουργούσε όχι ως δήμαρχος των Αθηναίων αλλά των ξενοδόχων, των εταιρειών της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του real estate, των μεγαλοεργολάβων. Σε αυτή την πορεία ο δήμαρχος της ΝΔ είχε τη στήριξη και των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει στις 8 Οκτωβρίου. Να πετύχουν οι Αθηναίοι να έχουν μια δημοτική αρχή σύμμαχό τους και όχι αντίπαλό τους. Που θα αλλάξει τις προτεραιότητες με τις οποίες λειτουργεί ο δήμος και θα προτάξει τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων.

Πώς μπορεί η πόλη να γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον;

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Τα τελευταία 7 χρόνια κάηκε το 1/3 των δασικών εκτάσεων που περιβάλλουν την Αττική, εξέλιξη που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια πόλη που κατατάσσεται στους ουραγούς στην Ευρώπη σε αναλογία πράσινου ανά κάτοικο. Τα κόμματα του συστήματος εξυπηρετούν μια ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με πολιτικές που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που όχι μόνο δεν προστατεύουν τον φυσικό πλούτο, αλλά τον μετατρέπουν σε ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας.

Δείτε το παράδειγμα του μεγαλύτερου πρότζεκτ που “τρέχει” αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό-Ελαιώνα. Δίνονται 113 εκ. ευρώ, για να φτιαχτεί ένα γήπεδο που θα ανήκει στον ιδιοκτήτη μιας Ανώνυμης Εταιρείας για 99 χρόνια χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ. Συνολικά 255 εκ. ευρώ κρατικό και δημοτικό χρήμα για να προχωρήσει μια ανάπλαση που θα εξυπηρετεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να προστεθούν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα μπετόν στη μοναδική αδόμητη περιοχή της πόλης.

Απάντηση σε αυτά, δεν είναι ούτε τα λεγόμενα πάρκα τσέπης των ελάχιστων τετραγωνικών που προβάλλει ο κ.Μπακογιάννης, ούτε οι εκθέσεις ιδεών που ακούμε από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, οι συνδυασμοί τους έχουν σοβαρή ευθύνη για τις πιο κρίσιμες αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, αφού χωρίς την ψήφο τους, δεν θα είχε την πλειοψηφία ο δήμαρχος της ΝΔ να περάσει ούτε τη Διπλή Ανάπλαση, ούτε τον περίφημο Μεγάλο Περίπατο, ούτε τη θεσμοθέτηση της Αθήνας ως “πρότυπο τουριστικό προορισμό” που ξεκλειδώνει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο τουριστικό κεφάλαιο.

Απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα είναι να βάλουμε άλλες ιεραρχήσεις, που ακριβώς επειδή θα έχουν ως κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και θα συγκρούονται με τα συμφέροντα των λίγων, θα ξεκινάνε από το στόχο να μην χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου, χώρου πρασίνου. Θα διεκδικούν και θα πιέζουν για έναν συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική και στην Αθήνα πιο ειδικά. Θα απαιτούν έναν αντιπυρικό σχεδιασμό με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης. Θα προτάσσουν τον προσεισμικό έλεγχο και των δημόσιων κτηρίων και των ιδιωτικών.       

Μπορείτε να αναφέρετε τρεις συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιήσετε αν εκλεγείτε;

Πρώτον, χρειάζεται ένα νέο τεχνικό πρόγραμμα για τη σχολική στέγη που θα περιλαμβάνει επισκευή και συντήρηση και για τα 396 σχολεία της πόλης, απόλυτα αναγκαίο όταν το 50% των σχολικών κτιρίων έχουν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων γενικής και ειδικής αγωγής και παιδικών σταθμών. Γιατί εκατοντάδες νήπια της προσχολικής αγωγής είναι ακόμα σε κοντέινερ, γιατί η κτιριακή οικοδομή των ελάχιστων Ειδικών Σχολείων είναι απαράδεκτη. Για να επεκταθεί το δίκτυο παιδικών σταθμών το οποίο συρρικνώνεται.

Για να δημιουργηθούν παιδικές χαρές και στις 130 γειτονιές της πόλης. Για να συντηρηθούν οι αθλητικές και πολιτιστικές δομές του Δήμου. Για να φτιαχτούν αγωγοί ομβρίων υδάτων, καθώς οι υπάρχοντες είναι σχεδιασμένοι τη δεκαετία του 60, ενώ γειτονιές ολόκληρες δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο αγωγών ομβρίων υδάτων.

Δεύτερον, η διεκδίκηση κάθε τετραγωνικού μέτρου κοινόχρηστου χώρου, σημαίνει συγκεκριμένη προτεραιοποίηση, με βάση και όσα αναδείξαμε και στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή "φακέλους" για καθεμία από τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Τον τελευταίο χρόνο προχωρούν, μόνο όσες αφορούν την "Διπλή Ανάπλαση" στον Βοτανικό και τον Ελαιώνα. Σε προτεραιότητα πρέπει να τεθούν επίσης, η διεκδίκηση 450 στρεμμάτων στο Πάρκο Γουδή και των δύο στρατοπέδων του ΥΠ.ΕΘ.Α., το οικολογικό πάρκο Ποδονίφτη, ο λόφος της Γκράβας, οι λαχανόκηποι στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η εκτέλεση 25 ακόμα απαλλοτριώσεων σε σύνολο 37 που έχουν αποφασιστεί, που δεν έχουν εκτελεστεί και κινδυνεύουν να χαθούν. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες σε δεσμευμένους χώρους (υπάρχουν 56 κωδικοί στον προϋπολογισμό του Δήμου) που κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό.

Τρίτον, χρειάζεται μία άλλη οικονομική πολιτική του Δήμου με γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης, υιοθετώντας τους συντελεστές τελών του Δήμου Πάτρας και ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων του Δήμου από την αύξηση του τουρισμού που υπολογίζονται σε 8εκ. ευρώ και ο Δήμος εισπράττει μόλις 700χιλ. ευρώ. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου με προτεραιότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες και να μπει φρένο στον χορό εκατομμυρίων που κερδίζουν οι εργολάβοι και πληρώνουν οι Αθηναίοι από την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων του Δήμου. Και επίσης να γίνει συμβολική η συμμετοχή των δημοτών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, πολιτισμό, καλοκαιρινά camps για παιδιά, στην Τεχνόπολη.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο του gentrification;

Αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα, με τις επιλογές των κομμάτων του συστήματος και των παρατάξεων τους στο δήμο, είναι μια σειρά αναπλάσεις και παρεμβάσεις ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της Αθήνας τουριστικό προϊόν. Τα δίνουν όλα, ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια για να φτιάξουν ένα αναβαθμισμένο “προαύλιο” των ξενοδοχείων, των αλυσίδων της βραχυχρόνιας μίσθωσης, για να βγάλουν τεράστια κέρδη οι εταιρείες του real estate και οι κατασκευαστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των επιλογών είναι ο Μεγάλος Περίπατος.

Αλήθεια, οι κάτοικοι της Αθήνας τί κέρδισαν από αυτά τα 13 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν με την στήριξη των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Τί θα κερδίσουν από την αύξηση των ξενοδοχείων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν ο Αθηναίος δεν βρίσκει διαμέρισμα να νοικιάσει, όταν τα ενοίκια είναι απλησίαστα για ένα νέο ζευγάρι ή για έναν φοιτητή. Είναι πρόκληση ότι από όλο αυτό το “πάρτυ”, τα έσοδα του Δήμου από τον τουρισμό είναι μόλις 0,5%!

Μπορεί και πρέπει να καταδικαστεί, να ηττηθεί, η πολιτική που τα δίνει όλα για να στηριχθεί μια ανάπτυξη για λίγους, που βλέπει αυτή την πόλη σαν τουριστικό προϊόν. Να πληρώσουν οι μεγαλοξενοδόχοι που παρακρατούν το τέλος διαμονής από τις διανυκτερεύσεις των τουριστών (υπολογίζεται ότι αντί για 8 εκατομμύρια που θα έπρεπε να αποδίδουν στο δήμο ετησίως, αποδίδουν μόλις 700 χιλιάδες).

Να πληρώσουν οι αλυσίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που ως τώρα τους επιβάλλουν δημοτικά τέλη όπως και στα διαμερίσματά μας και όχι ως επαγγελματικούς χώρους.

Να μπει φρένο στο πάρτυ των εργολάβων και των κατασκευαστικών εταιρειών.

Να προταχθούν έργα και παρεμβάσεις για αύξηση του πράσινου, των κοινόχρηστων χώρων, των παιδικών χαρών σε κάθε γειτονιά και όχι για την τουριστική “αναβάθμιση” του κέντρου.

Με άλλα λόγια, να ενισχυθεί η πολιτική πρόταση που λέει ότι αυτή είναι η πόλη που ζούμε, που εργαζόμαστε, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και έχει ανάγκη από έργα, από δράσεις, από κοινωνικές παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα στον κόσμο, στον εργαζόμενο, στον νέο, στο παιδί, στην οικογένεια.

Ποιο είναι το στοιχείο ή τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας που θεωρείτε ότι σας καθιστά κατάλληλο για το αξίωμα του Δημάρχου;

Όλα αυτά τα χρόνια, συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές και στον Δήμο.

Από τη μία, η πολιτική που τα δίνει όλα για να στηριχθεί μια ανάπτυξη για λίγους, που βλέπει αυτή την πόλη σαν τουριστικό προϊόν, την οποία στηρίζουν πρόσωπα από όλα τα κόμματα του συστήματος...

Και από την άλλη, η πολιτική που έχει ως κριτήριο τις ανάγκες των πολλών, που συγκρούεται με κυβερνητικές κατευθύνσεις, που απαντάει ξεκάθαρα ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε, να διεκδικούμε, να πιέζουμε, αλλά και να παρεμβαίνουμε, κάνοντας έργο με προτεραιότητα τις ανάγκες του κόσμου και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Άρα, το ζήτημα που πρέπει να σκεφτούν οι Αθηναίοι πηγαίνοντας στις κάλπες, είναι σε ποια κατεύθυνση “καταθέτει” κάθε υποψήφιος, κάθε παράταξη, τις όποιες ικανότητες, την όποια προσπάθεια, τα όποια στοιχεία της προσωπικότητας διαθέτει.

Να σκεφτούν ότι είναι προς το συμφέρον τους, την ερχόμενη Κυριακή, να εκφραστεί η οργή, ο προβληματισμός, η ανησυχία, η πίεση που νιώθει η πλειοψηφία του λαού μας, με τον μόνο τρόπο που πονάει το σύστημα, την κυβέρνηση, τους τοποτηρητές της σε Δήμους και Περιφέρειες: Με την αποφασιστική ενίσχυση των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην κάλπη, αλλά όχι μόνο στην κάλπη, γιατί ο κόσμος το ξέρει: Εμείς δεν είμαστε διερχόμενοι ή καινούργιοι σε αυτό τον Δήμο και σε αυτή την Περιφέρεια. Δίνουμε μάχες και θα τις δίνουμε και μετά τις εκλογές, όμως είναι κρίσιμο με τί όρους, με τί δύναμη, θα τις δίνουμε. Με τη δυναμική από την εμπιστοσύνη του λαού της Αθήνας θα έχουμε άλλες δυνατότητες. Όσο πιο ψηλά βρεθεί η "Λαϊκή Συσπείρωση" τόσο πιο αποτελεσματικός, πιο οργανωμένος θα είναι αυτός ο αγώνας, γιατί θα σημαίνει ότι μεγαλώνει και το ρεύμα σε ένα κόσμο που λέει "ναι, μπορούμε να το πάμε αλλιώς", μπορούμε να συγκρουστούμε με ένα σύστημα που όλα τα θυσιάζει στο βωμό του κέρδους.  Να συγκρουστούμε με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στους δήμους, με την πολιτική της ανταποδοτικότητας, της βαριάς φορολογίας, της στήριξης των επιχειρηματικών σχεδίων, με την οποία οι παρατάξεις και οι  υποψήφιοι των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ συμφωνούν. Απέναντι σε αυτά, να προτάξουμε τις ζωές μας, τις ανάγκες μας!

Να σκεφτούν ότι είναι προς το συμφέρον τους, να σπάσουμε την ηττοπάθεια πως ό,τι και να γίνει σε αυτή την πόλη, ο Μπακογιάννης θα είναι δήμαρχος. Κρίθηκε, δούλεψε για το μεγάλο κεφάλαιο, δούλεψε για τους εργολάβους, είχε στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Μπορεί το "ως εδώ" να εκφραστεί στην κάλπη, γιατί είναι εφικτό στο δεύτερο γύρο που θα υπάρχει στο δήμο της Αθήνας, να “στείλουν” οι Αθηναίοι τη Λαϊκή Συσπείρωση, ώστε εκεί, να αναμετρηθούν τα δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την πόλη.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v