Κώστα Ζαχαριάδη, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας σήμερα;

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη μιλά στο in2life για το πώς θα γίνει η πόλη φιλικότερη προς το περιβάλλον, και τα όσα θα κάνει αν εκλεγεί.

Κώστα Ζαχαριάδη, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας σήμερα;

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, ο εφιάλτης του gentrification, οι εσωτερικές ανισότητες που μαστίζουν χρόνια τώρα τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, ο πολύ υπαρκτός κίνδυνος μετατροπής του κέντρου σε ένα απέραντο τουριστικό πάρκο. Για αυτά και άλλα πολλά μιλήσαμε με τον Κώστα Ζαχαριάδη, υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας σήμερα;
Tη διοίκηση του κ. Μπακογιάννη. Μια Δημοτική Αρχή που δεν έχει όραμα και σχέδιο για την πόλη. Που αποφασίζει ερήμην των κατοίκων της πόλης, που ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και αδιαφορεί για την ουσία των πραγμάτων. Στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων όπως η κλιματική κρίση και η περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και των διαχρονικών, δομικών προβλημάτων της πρωτεύουσας, η πόλη χρειάζεται Δήμαρχο. Δήμαρχο που να νοιάζεται για τους κατοίκους και να αποτελεί τη φωνή των κατοίκων. Το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε ένα ανεξέλεγκτο τουριστικό πάρκο ερήμην του δήμου και των πολιτών της Αθήνας.

Πώς μπορεί η πόλη να γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον;
Το Πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης, συνθέτοντας τις διεκδικήσεις και τη βιωμένη εμπειρία των κατοίκων της Αθήνας έχει πραγματικές προτάσεις και έρευνες επιστημονικών φορέων, προτείνουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, με άμεσο στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης και τη διάχυση των παρεμβάσεων στις γειτονιές της. Παρεμβάσεις που συνθέτουν την συνολική αύξηση των δημόσιων χώρων και επιφανειών πρασίνου, με άμεσα υλοποιήσιμα έργα για την βιώσιμη κινητικότητα, με σύγχρονες υποδομές για την οχύρωση της πόλης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με μια αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, αλλά και μια σύγχρονη πολιτική για την ενέργεια και την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και την ενεργειακή φτώχεια.

Μια τέτοια δραστική αλλαγή προτεραιοτήτων είναι ο μόνος δρόμος για μια πιο ανθεκτική πόλη, για μια Αθήνα που θα ανατρέψει την πορεία περιβαλλοντικής υποβάθμισης και θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και ουσιαστική ασφάλεια στους ανθρώπους της.

Μπορείτε να αναφέρετε τρεις συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιήσετε αν εκλεγείτε;
• Πρώτο μέλημά μου θα είναι η αναβάθμιση των υποδομών, δικτύων και συστημάτων ώστε να καταστεί η πόλη ανθεκτική απέναντι στα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Είναι η εποχή να περάσουμε από τα παρωχημένα έργα εντυπωσιασμού στα έργα ουσίας που θα προστατεύσουν για τις επόμενες δεκαετίες την ανθρώπινη ζωή, την ιδιωτική περιουσία και το φυσικό περιβάλλον. Απέναντι στην παθητική στάση του κ. Μπακογιάννη, εμείς θα διεκδικήσουμε κάθε πόρο, κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, τους άλλους Δήμους της Αττικής και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, ώστε η Αθήνα να θωρακιστεί αποτελεσματικά απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
• Δεύτερη προτεραιότητα η αναγέννηση των υποβαθμισμένων γειτονιών της πόλης και η άμβλυνση των εσωτερικών ανισοτήτων. Πέραν των προφανών και άμεσων παρεμβάσεων για καλύτερη αστυνόμευση, καθαριότητα, αντιμετώπιση των διαφόρων κυκλωμάτων παραβατικότητας, καλύτερο φωτισμό κ.α, υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός γι’ αυτές τις περιοχές. Μεγάλο μέρος των πόρων του Δήμου θα κατευθυνθεί στοχευμένα σε αυτές, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, την αναβάθμιση των υποδομών, τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, την παροχή κινήτρων σε νέα ζευγάρια για κατοικία.
• Τρίτο, ο περιορισμός του ενεργειακού αποτυπώματος και του ενεργειακού κόστους προς όφελος των κατοίκων, του περιβάλλοντος και της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε άμεσα σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συνολικής αναβάθμισης του δημοτικού κτιριακού αποθέματος της Αθήνας. Το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο επεξεργάζομαι ήδη με ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων που θα μπορέσει να διοχετεύσει ο Δήμος για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Θα συμβάλλει επίσης στην δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως, στην σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόγραμμά μας θα επεκταθεί και σε κατοικίες με ισχυρά κίνητρα για τούς πολίτες ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια αλλά και να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο του gentrification;
Ο όρος «gentrification» μπορεί στα ελληνικά να αποδίδεται ως εξευγενισμός και να αφορά θεωρητικά στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, στην πράξη όμως λειτουργεί πολλές φορές κυρίως όταν δεν υπάρχει ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή των κατοίκων ως άλωση μιας περιοχής από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλάζει τις χρήσεις γης εξορίζοντας τους παλιούς κατοίκους και τους παραδοσιακούς επαγγελματίες από αυτή και τελικά οδηγεί στην πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωμίας της.

Το φαινόμενο έχει εμφανιστεί εδώ και χρόνια σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του και στη Αθήνα. Ολόκληρες περιοχές του κέντρου της πόλης τείνουν να μετατραπούν σε ένα απέραντο τουριστικό πάρκο εξοβελίζοντας κατοίκους και επαγγελματίες.

Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Στηρίζουμε τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, αλλά με κανόνες. Για εμάς, η πολυλειτουργικότητα του κέντρου αλλά και των άλλων γειτονιών της πόλης, δεν είναι επομένως απλά θέμα φυσιογνωμίας. Είναι συνδεδεμένη με την ανθεκτικότητα της και την κοινωνική της συνεκτικότητα. Με το κατά πόσο οι κάτοικοι, όλες οι κοινωνικές ομάδες, έχουν αναφορά σε αυτή.

Η πρώτη και άμεση κίνηση από την πλευρά μας ως Ανοιχτή Πόλη θα είναι η διεκδίκηση της πλήρους ανατροπής της απόφασης για μεταφορά του κυβερνητικού και διοικητικού κέντρου της χώρας στην ΠΥΡΚΑΛ. Ήμασταν αντίθετοι από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε, απέναντι στην μοιρολατρική αποδοχή από την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Παράλληλα περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την οριοθέτηση των λειτουργιών αναψυχής και τουρισμού και κυρίως για την προστασία και ενίσχυση των ιστορικών λειτουργιών των κεντρικών περιοχών, της κατοικίας, του εμπορίου και του πολιτισμού.

Πρέπει και οι επαγγελματίες του τουρισμού να παλέψουν μαζί μας γιατί γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας ότι η άναρχη υπερεκμετάλλευση του τουριστικού προϊόντος οδηγεί τελικώς στην απαξίωσή του.

Ποιο είναι το στοιχείο ή τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας που θεωρείτε ότι σας καθιστά κατάλληλο για το αξίωμα του Δημάρχου;
Θεωρώ προσόν μου την ειλικρινή διάθεσή μου να ακούω τις απόψεις των πολιτών και των συνεργατών μου και να μπορώ να φτιάχνω συνεκτικές ομάδες που φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Έχω υπομονή και επιμονή επίσης να αλλάζω άποψη όταν πείθομαι με επιχειρήματα ότι η άλλη πλευρά έχει δίκιο. Νοιάζομαι πραγματικά για τις ανάγκες των ανθρώπων και τις προσωπικές ιστορίες. Μιλάμε στην πολιτική συνεχώς για μεγάλα έργα και μεγαλεπήβολες παρεμβάσεις και πολλές φορές ξεχνάμε την ουσία της ενασχόλησής μας με αυτή που για εμένα είναι το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους μας, τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που είναι μόνοι, τα παιδία στις γειτονιές που βλέπουν γύρω τους αδιέξοδα, τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν σπίτι. Πίσω από κάθε απόφαση και κάθε δράση, πίσω από κάθε υπογραφή μας υπάρχουν για εμένα άνθρωποι που αγωνίζονται και φτιάχνουν τις ζωές τους και έχουν την δύναμη και το κουράγιο να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές δυσκολίες της εποχής μας, της χώρας μας, της πόλης μας, της γειτονιάς μας. Θα ήθελα να μπορώ να μιλάω για το ΤΩΡΑ των ανθρώπων. Η πολιτική όμως είναι και η πρόβλεψη, το όρμα, το σχέδιο για το αύριο.

Κυρίως με ενδιαφέρει η ουσία των πραγμάτων και όχι οι εύκολες κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα μου, η εργατικότητα, η συνεργατική διάθεση, η επιμονή μου και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα μου που με διακρίνουν πιστεύω ότι θα με βοηθήσουν και ως Δήμαρχο. Διαβεβαιώνω τις Αθηναίες και τους Αθηναίους ότι θα δουλέψω νυχθημερόν για το καλό της πόλης και των κατοίκων της, έχοντας στο πλευρό μου μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και επενδύοντας σε έργα ουσίας για την πόλη.

Το επαναλαμβάνω διαρκώς: Δεν επιθυμώ να εκλεγώ Δήμαρχος για να κόβω κορδέλες. Θέλω να είμαι Δήμαρχος δίπλα στους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Να γίνω η φωνή των κατοίκων ώστε όλοι μαζί να κάνουμε την πόλη μας πιο λειτουργική, πιο ασφαλή, πιο πράσινη, ανθεκτική και βιώσιμη.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για μένα. Η πρόκληση Αθήνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v