Απλά βήματα για να είσαι πιο ευγενής

Ευγενής όχι με την έννοια του «σηκώνω το δαχτυλάκι όταν κρατάω την κούπα του τσαγιού». Ευγενής με την έννοια του ευγενικού.

Απλά βήματα για να είσαι πιο ευγενής

Γεγονός είναι ότι δεν φημίζεται για την ευγένειά της η ελληνική κουλτούρα. Είμαστε φωνακλάδες, παρεμβατικοί, ώρες ώρες υπερβολικά εξωστρεφείς, και –ας το παραδεχτούμε– συχνά αγενείς. Ωστόσο, αν θέλεις κάπως να μετριάσεις τις επιρροές της κοινωνίας που σε μεγάλωσε στον χαρακτήρα σου, λύσεις υπάρχουν. Ξεκίνα από αυτά τα απλά βήματα.

Δεν χρειάζονται προσωπικές ερωτήσεις για να κάνεις small talk

Ωραιότατα θέματα για ψιλοκουβέντα: Ο καιρός, οι σειρές του Netflix, το στέγαστρο του Καλατράβα, τα νέα εστιατόρια/ μπαρ της Αθήνας, οι καλοκαιρινές σου διακοπές. Δεν χρειάζεται να το κάνεις προσωπικό και να γίνεις αδιάκριτος/η για να πιάσεις κουβέντα. Ξεκίνα τη συζήτηση χωρίς ερωτήσεις, και αν θέλει ο άλλος να μοιραστεί μαζί σου πράγματα θα το κάνει.

Μην ξεκινάς από τη διαφωνία

Άκου προσεκτικά τι λέει ο συνομιλητής σου, χωρίς να σκέφτεσαι παράλληλα τι θα απαντήσεις, και αν διαφωνείς μην ξεκινήσεις από αυτό. Ξεκίνα με φράσεις όπως «καταλαβαίνω τι λες, αλλά…» ή «συμφωνώ εν μέρει…» και μετά θέσε την δική σου άποψη.

Η γνώμη που δεν ζητήθηκε περισσεύει

Επανάλαβε μετά από εμάς: Το προσωπικό σου γούστο δεν είναι αντικειμενική αλήθεια, και κανείς δεν έχει να ωφεληθεί από τη γνώμη σου ότι ένα ρούχο δεν του πάει. Αν δεν μιλάμε για μαρούλι στα δόντια, δεν θα τον/την σώσεις από τίποτα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τον/την στεναχωρήσεις. Κράτα τη γνώμη που δεν σου ζητήθηκε εκεί που ανήκει: στο μυαλό σου.

Να λες ευχαριστώ σαν να το εννοείς

Όχι μουρμουριστό, μέσα από τα δόντια σου, όπως το έλεγες όταν ήσουν 5 χρονών και σου έλεγαν οι γονείς σου «πες ευχαριστώ στον κύριο». Κοιτώντας τον άλλον στα μάτια, και χαμογελώντας. Αν σου φαίνεται αμήχανο, ειδικά με φίλους ή πολύ κοντινούς σου ανθρώπους, μπορείς να το ελαφρύνεις με ένα «ευχαριστώ, ρε» που είναι πιο οικείο και ανάλαφρο.

Δεν είναι τι λες, είναι πώς το λες

Κοίτα αυτές τις δύο φράσεις: Μου φαίνεται κακή ιδέα. Δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, με τη διαφορά ότι η δεύτερη ακούγεται ευγενική ενώ η πρώτη όχι. Απόφυγε όσο μπορείς τις αρνητικές λέξεις, και χρησιμοποίησε περισσότερο θετικές, έστω με άρνηση μπροστά. Ακούγεται απίστευτο, αλλά κάνει όλη τη διαφορά του κόσμου.

Μην ρίχνεις το φταίξιμο στον συνομιλητή σου

Αντί για «δε με κατάλαβες» πες «μάλλον δεν έγινα κατανοητός/η». Αντί για «δεν το εξήγησες αυτό», «δεν το κατάλαβα αυτό». Και πάει λέγοντας. Το μήνυμα έχει περάσει, χωρίς περιττές αγένειες που φτιάχνουν εχθρικό κλίμα χωρίς λόγο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v