Απίστευτα κόλπα για να κάνεις τις τροφές πιο υγιεινές

Πώς μπορούμε να… απογειώσουμε τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφών και να μειώσουμε τα βλαβερά τους μέταλλα;

Απίστευτα κόλπα για να κάνεις τις τροφές πιο υγιεινές

Το ήξερες ότι το σούπερ θρεπτικό μπρόκολο μπορεί να χάσει αρκετή από τη δύναμή του αν το μαγειρέψεις; Ότι το σκόρδο πρέπει να κόβεται για να απελευθερώσει το Κράκεν όλες του τις αντιμικροβιακές ιδιότητες;

Ότι υπάρχει ένα σούπερ κόλπο για να κάνεις τους ξηρούς καρπούς πιο εύπεπτους;

Αν όχι, ήρθε η στιγμή να μάθεις.

Βάλε σκόνη μουστάρδας στο μπρόκολο

Η σουλφοραφάνη είναι μια φυσική ένωση φυτών που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι. Η ουσία αυτή μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλό, την όρασή, να θωρακίσει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες, να ενισχύσει τα ένζυμα αποτοξίνωσης και να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου. Το βράσιμο των λαχανικών αυτών όμως, αποτρέπει τον σχηματισμό σημαντικών επιπέδων σουλφοραφάνης, λόγω αδρανοποίησης του ενζύμου. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23411305 ανακάλυψαν ότι η προσθήκη σπόρων μουστάρδας σε σκόνη αύξησε σημαντικά τον σχηματισμό σουλφοραφάνης. Βάζοντας λοιπόν τη σκόνη στο μαγείρεμα του μπρόκολου ή των άλλων λαχανικών, είναι σαν να τα καταναλώνουμε ωμά, αφού η ποσότητα σουλφοραφάνης αυξάνεται έως και τέσσερις φορές. Σκόνη μουστάρδας θα βρεις σε καταστήματα με μπαχαρικά ή σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

Βοήθησε το σκόρδο να απελευθερώσει την αλισίνη

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, ουσία στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και την προστασία του από εισβολείς. Η αλισίνη θεωρείται ο κύριος λόγος που στο σκόρδο αποδίδονται αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να πάρεις όλα αυτά τα οφέλη του σκόρδου είναι το κόψεις και να το αφήσεις για περίπου 15 λεπτά να «ηρεμήσει», ώστε να απελευθερωθεί η αλισίνη του, πριν το μαγειρέψεις. Σημείωσε επίσης πως όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο η μείωση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν το σκόρδο έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν το μαγείρεμα η αλισίνη παραμένει… βράχος.

Μείωσε το αρσενικό στο ρύζι

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι το ρύζι μπορεί να περιέχει αρσενικό, ένα βαρύ μέταλλο που υπάρχει με φυσικό τρόπο στο περιβάλλον, αλλά βρίσκεται σε αυξημένες συγκεντρώσεις σε ορισμένες περιοχές. Όπως ο μόλυβδος ή ο υδράργυρος, το αρσενικό μπορεί να γίνει τοξικό εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Με την πάροδο του χρόνου, το αρσενικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικές παθήσεις.

Το αρσενικό εμφανίζεται φυσικά στο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα και εμφανίζεται επίσης ως αποτέλεσμα της εξόρυξης άνθρακα και της  χρήσης φυτοφαρμάκων, χρωμάτων και συντηρητικών ξύλου. Όντας πολύ πορώδες, το ρύζι μπορεί να απορροφήσει πολύ από αυτό το αρσενικό από τα πλημμυρισμένα χωράφια όπου καλλιεργείται. Στην πραγματικότητα, το ρύζι μπορεί να απορροφήσει περισσότερο αρσενικό από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ενώ το πόσο αρσενικό υπάρχει σε έναν ορυζώνα ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή.

Για να μειώσεις την ποσότητά του στο ρύζι πριν το καταναλώσεις, ξέπλυνέ το όταν είναι ωμό για να αφαιρέσεις περίπου το 10% του αρσενικού, βράσε το όπως τα ζυμαρικά με έξι φλιτζάνια νερό για κάθε ένα φλιτζάνι ρύζι, για να αφαιρέσεις επιπλέον 40% έως 60% και, αφού το βράσεις, πέτα το υπόλοιπο νερό και στη συνέχεια ξέπλυνε καλά το μαγειρεμένο ρύζι.

Μούλιασε τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα και έχουν τη θέση που τους αξίζει σε κάθε υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, αυτό που συχνά δεν γίνεται αντιληπτό είναι ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί να είναι αρκετά προβληματικοί και ενοχλητικοί στην πέψη όταν δεν προετοιμάζονται σωστά.

Οι ωμοί ξηροί καρποί, και ακόμη περισσότερο οι ωμοί σπόροι, έχουν αξιοσημείωτα επίπεδα φυτικού οξέος, μιας μορφής δεσμευμένου φωσφόρου, που χρησιμεύει ως φυσιολογικό προστατευτικό και αντιοξειδωτικό για τα φυτά. Ενώ το φυτικό οξύ είναι χρήσιμο για την προστασία των σπόρων μέχρι τη βλάστηση, όταν τρώγεται από τον άνθρωπο, δεσμεύεται με μέταλλα στον γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας ερεθισμό και συμβάλλοντας στην πιθανότητα ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Τα φυτικά άλατα και οι αναστολείς ενζύμων που κάνουν τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους… ζόρικους στην πέψη μπορούν εύκολα να εξουδετερωθούν με μούλιασμα σε αλατόνερο και αφυδάτωση σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο συνδυασμός μετάλλων και θερμότητας λειτουργεί στη διάσπαση των ερεθιστικών ενώσεων, διατηρώντας παράλληλα τα ευεργετικά λίπη και πρωτεΐνες.

Τα εργαλεία και οι τεχνικές της σύγχρονης επιστήμης μάλιστα, μας έχουν κάνει να δούμε αναλυτικά πώς το μούλιασμα αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα σημαντικών θρεπτικών συστατικών (κυρίως των πολύτιμων βιταμινών Β) και ενεργοποιεί χρήσιμα ένζυμα που αυξάνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Πώς γίνεται το σωστό μούλιασμα λοιπόν; Αρχικά βάλε 4 φλιτζάνια ωμούς, ανάλατους, βιολογικούς ξηρούς καρπούς/σπόρους σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ. Κάλυψε με νερό ώστε να βυθιστούν εντελώς. Πρόσθεσε 1-2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο αλάτι. Σκέπασε και άσε για τουλάχιστον επτά ώρες. Ξέπλυνέ τα για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα αλατιού και απλώστε τα σε μονή στρώση σε ένα ταψί για να αφυδατωθούν. Στέγνωσέ τα σε χαμηλή θερμοκρασία (γενικά όχι μεγαλύτερη από 65 βαθμούς, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις) στον αφυγραντήρα ή στο φούρνο για 12-24 ώρες ή μέχρι να γίνουν ελαφρώς τραγανά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v