Μια τέλεια (και πάμφθηνη) μονοήμερη στα Στύρα της Εύβοιας

Σε 45 λεπτά και με 5€ εισιτήριο, βρίσκεσαι από την Αττική στην Εύβοια, να βουτάς σε κρυστάλλινα νερά και να εξερευνάς δρακόσπιτα και χωριά σταματημένα στον χρόνο.

Μια τέλεια (και πάμφθηνη) μονοήμερη στα Στύρα της Εύβοιας

Το πλοίο που σε φέρνει στα Νέα Στύρα από την Αγία Μαρίνα του Μαραθώνα κάνει μια φανταστική, 45λεπτη διαδρομή καθώς περνά ανάμεσα σε μικρά, ακατοίκητα πλην καταπράσινα νησάκια μεταξύ της Αττικής και της Εύβοιας. Το ακολουθούν μονίμως ένα κοπάδι γλάροι, περισσότερους μαζεμένους μπορεί να μην έχεις ξαναδεί. Κι αυτή είναι η τέλεια έναρξη της ιδανικής μονοήμερης, που θα παρατείνει λίγο ακόμα το καλοκαίρι σου.

Τα πρακτικά

Τα Νέα Στύρα της Εύβοιας βρίσκονται εδώ και είναι ένα γραφικό λιμανάκι, με όμορφη παραλιακή περαντζάδα, τη δική του αμμουδερή παραλία και πολλά ψαροταβερνάκια που σερβίρουν τα ολόφρεσκα ψάρια του Ευβοϊκού πλάι στο κύμα. Τα ακτοπλοϊκά για να έρθεις εδώ από την Αγία Μαρίνα του Μαραθώνα είναι πάμφθηνα: 5€ το άτομο και 18€ το αυτοκίνητο, one way. Τα δρομολόγια των ferry boat είναι πολλά και συχνά, περί τα 10 την ημέρα, τις ώρες τις βλέπεις εδώ

Αν δεν έχεις αυτοκίνητο, ή λεφτά να του βάλεις βενζίνη, το ΚΤΕΛ Αττικής σε φέρνει απευθείας στην Αγία Μαρίνα από το μετρό του Νομισματοκοπείου (δρομολόγια εδώ). Επίσης, αν φτάσεις με το αυτοκίνητο ως εδώ αλλά δεν θέλεις να το πάρεις μαζί στο πλοίο, το πάρκινγκ στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας είναι δωρεάν.

Πού βουτάμε εδώ;

Η παραλία των Νέων Στύρων απέχει μεν δυο βήματα από το λιμανάκι, τα νερά της όμως είναι εξαιρετικά, διαυγή σαν κρύσταλλο –και επίσης είναι ρηχά, ό,τι πρέπει για πιτσιρίκια. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες (δωρεάν αρκεί να πάρεις κάτι να πιείς ή να φας από τα μαγαζιά που τις διαχειρίζονται) έχει αμμουδιά με λίγο βοτσαλάκι εκεί που σκάει το κύμα, και λίγο ελεύθερο χώρο να στήσεις τη δική σου ομπρέλα αν προτιμάς. Λίγα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, θα βρεις και την παραλία της Λήμνας, που είναι βοτσαλωτή και προστατευμένη από τους βοριάδες που ταλαιπωρούν συχνά την περιοχή.

Αν τώρα φέρεις αυτοκίνητο μαζί, τα Νέα Στύρα απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται στο στενότερο σημείο της Εύβοιας, πράγμα που σημαίνει ότι σε 10 λεπτά μπορείς να βρεθείς από τις αμμουδιές του Ευβοϊκού να βουτάς στα φανταστικά νερά του Αιγαίου. Στις «οπωσδήποτε» σημείωσε, από την πλευρά του Αιγαίου, τον Λιμνιώνα (ή Γιαννίτσι) και τον Χάρακα, και το Νημποριό από την πλευρά του Ευβοϊκού.

Διαβάστε περισσότερα - 7 φαντασμαγορικές παραλίες στη Νότια Εύβοια 

Είπε κανείς «δρακόσπιτα»;

Δρακόσπιτα στην Εύβοια υπάρχουν πολλά, αυτά των Στύρων όμως είναι από τα εντυπωσιακότερα. Φωλιασμένα σε μια από τις πλαγιές του βουνού που λέγεται Κλιόσι, χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και απολαμβάνουν συναρπαστική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω τους. Τι ήταν τα δρακόσπιτα και ποιοι τα έχτισαν δεν ξέρουμε ακριβώς, η επικρατέστερη θεωρία πάντως λέει πως πρέπει να ήταν κάποιου είδους ναοί που χρησίμευαν και ως φρυκτωρίες για να μεταφέρουν μηνύματα μέσω σημάτων καπνού. Δρακόσπιτα τα είπαμε επειδή οι πέτρες από τις οποίες χτίστηκαν είναι γιγάντιες, πράγμα που στη συλλογική μας φαντασία σήμαινε ένα πράγμα: ότι τα έχτισαν δράκοι.

Για να φτάσεις στα δρακόσπιτα μπορείς είτε να ακολουθήσεις το 4 χιλιομέτρων μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία των Άνω Στύρων, ανεβαίνει στον δροσερό πλατανότοπο της Μεγάλης Βρύσης, και εν συνεχεία ανηφορίζει τον λόφο, είτε να οδηγήσεις ως το πλάτωμα όπου αφήνεις το αυτοκίνητο και συνεχίζεις σε ένα ανηφορικό αλλά βατό μονοπάτι 150 μέτρων.

Η ιδιαίτερη περίπτωση των Στύρων

Οκτώ λεπτά οδήγησης, ή μια ώρα περπάτημα από τα Νέα Στύρα, τα Στύρα σκέτο ή «Το Χωριό» όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, αγναντεύουν την θάλασσα από τα 80 μέτρα του υψομέτρου τους. Είναι ένα γλυκύτατο, λιλιπούτειο χωριό, με λιθόκτιστα καλντερίμια και έναν πλατανότοπο χάρμα οφθαλμών, από τον οποίο ξεκινά το μονοπάτι που λέγαμε προηγουμένως.

Εδώ, και καθόλου λάτρης της πεζοπορίας να μην είσαι, αξίζει να έρθεις αφενός για την ομορφιά –και την ασύγκριτη δροσιά– του τοπίου, αφετέρου για να πιάσεις τραπεζάκι στη σκιά των πλατανιών για τσίπουρα και μεζεδάκια στο Στέκι των Δειπνοσοφιστών, που έχει ενίοτε ζωντανή μουσική και πάντοτε ευκαιρία για κουβέντα με τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος είναι ένας θησαυρός πληροφοριών για την ιστορία και την φύση της περιοχής.

@in2life_gr Σε 45 λεπτά περνάς από τον Μαραθώνα σε ένα μικρό παράδεισο στη Νότια Εύβοια. Αμμουδερές παραλίες, σούπερ μονοπάτια για πεζοπορία και ένα καταπληκτικό μεζεδοπωλείο - τσιπουραδικο, το Στέκι των Δειπνοσοφιστών, στη σκιά των πλατανιών #greecetraveltips #evia #summeringreece #ελληνικοτικτοκ #fyp #μυστικα #παραλία #september #μονοημεροταξιδι #καλοκαιρι ♬ πρωτότυπος ήχος - 🩷

Πού θα περπατήσουμε;

Εκτός από τη διαδρομή για τα δρακόσπιτα, ωραία, επική πεζοπορία είναι το μονοπάτι που ξεκινά επίσης από τα Άνω Στύρα, ανεβαίνει στο κάστρο των Αρμένων, περνά από το εγκαταλελειμμένο χωριό Κελλιά και καταλήγει στην παραλία του Χάρακα. Η συνολική διαδρομή έχει μήκος 30 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα, υπάρχουν όμως και δύο μικρότερες, των 6 και 17 χιλιομέτρων, τις οποίες μπορείς να δεις εδώ και εδώ αντίστοιχα. Μια φορά τον χρόνο διοργανώνεται εδώ το Armeno Gate Trail Race, αν σε ψήνει βάλε υπενθύμιση να δηλώσεις συμμετοχή για του χρόνου τον Μάιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v