7 φαντασμαγορικές παραλίες στη Νότια Εύβοια

Κρυστάλλινα νερά, ονειρεμένες αμμουδιές, συγκλονιστικά τοπία. Κι αν δεν ψήθηκες ακόμα, να σου πούμε ότι πολλές γίνονται εύκολα και μονοήμερη.

7 φαντασμαγορικές παραλίες στη Νότια Εύβοια

Παίρνεις καράβι από τη Ραφήνα και σε μια ωρίτσα (και 11€ το άτομο, συν 25€ το αυτοκίνητο) είσαι στο Μαρμάρι. Ή εναλλακτικά, παίρνεις καράβι από την Αγία Μαρίνα του Μαραθώνα και με 5€ το άτομο και 18€ για το αυτοκίνητο βρίσκεσαι σε 45 λεπτά στα Νέα Στύρα. Από εκεί, οι παραλίες της Νότιας Εύβοιας σε περιμένουν για ονειρεμένες βουτιές, όσο ερημικές ή όσο οργανωμένες τις θέλεις. Το πού θα πρωτοπάς, άφησέ το πάνω μας.

Η Γαλλίδα
Στον χάρτη εδώ 

Λίγο έξω από την Κάρυστο, η Γαλλίδα έχει τέλεια, αφράτη αμμουδιά και εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν αργά, ό,τι πρέπει για πιτσιρίκια. Φέτος απέκτησε και ένα από τα πιο κουλ μπητσόμπαρα του νησιού, ένα… 040 (ναι, το θρυλικό λεωφορείο που έκανε τη διαδρομή Πειραιάς-Σύνταγμα) που παίζει ρετρό ροκιές (σκέψου Rolling Stones, Jefferson Airplane και δε συμμαζεύεται) σε πολύ νορμάλ ντεσιμπέλ, και απλώνει ελάχιστες ξαπλώστρες στην παραλία, που κοστίζουν 10€ το σετ. Όλη η υπόλοιπη αμμουδιά είναι ελεύθερη, να απλώσεις τις πετσέτες και τις ψάθες σου όπου τραβά η ψυχή σου.

@in2life_gr 📍 5 λεπτά από την Κάρυστο, η τέλεια αμμουδιά της Γαλλίδας #greecetraveltips #fyp #evia #greece ♬ Daydream - Carly Pearl

Το Ποτάμι
Στον χάρτη εδώ 

Είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες, απέχει περί τη μία ώρα από το Μαρμάρι, αξίζει όμως κάθε χιλιόμετρο που θα διανύσεις για να φτάσεις εδώ. Βοτσαλάκι τόσο ψιλό που το λες και χοντρή άμμο, μεγάλη έκταση, κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά και ένα ποταμάκι που καταλήγει στην θάλασσα παγώνοντας τα νερά στην αριστερή άκρη της παραλίας. Δεν είναι οργανωμένη, θα βρεις όμως ένα φανταστικό ταβερνάκι στην άκρη της με τέλεια θέα στην παραλία και ονειρική σκιά κάτω από την κληματαριά του. Στον δρόμο για εδώ, οπωσδήποτε στάση στους καταρράκτες του Πλατανιστού

Η Αγία Παρασκευή
Στον χάρτη εδώ 

Νερά να τα πιείς στο ποτήρι. Αυτό είναι το βασικό που χρειάζεται να ξέρεις για την παραλία της Αγίας Παρασκευής, ένα 20λεπτο έξω από την Κάρυστο. Το χρώμα των νερών της είναι εξωπραγματικά τιρκουάζ, και τόσο διάφανο που θα σου φέρει στο νου κάτι από Ελαφόνησο. Κατά τα λοιπά, ονειρεμένη αμμουδιά, ξαπλώστρες (8€ το σετ) στη μισή παραλία, και όλος ο υπόλοιπος χώρος ελεύθερος να απλώσεις τις ψάθες και τα κουβαδάκια σου.

Η Μεγάλη Άμμος
Στον χάρτη εδώ 

Λίγο έξω από το Μαρμάρι, η Μεγάλη Άμμος είναι η αγαπημένη των surfer και των kite-άδων, καθότι φουλ εκτεθειμένη στους συχνούς αέρηδες της περιοχής. Είναι επίσης εντυπωσιακή καθώς αλλάζει σχήματα ανάλογα με τον αέρα που φυσά, και απολύτως ελεύθερη από ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bars. Φέρε οπωσδήποτε ομπρέλα, δεν έχει την παραμικρή σκιά πουθενά.

Η Ζάστανη
Στον χάρτη εδώ

Ερημίτες μας, εδώ είστε. Στο τέρμα του δρόμου που ξεκινά από το Μαρμάρι, ένα ξύλινο γεφυράκι κατηφορίζει… στον παράδεισο. Η Ζάστανη είναι βοτσαλωτή και πανέμορφη, κρυμμένη κάτω από επιβλητικά βράχια που αντανακλούν χρυσαφένιο φως στο ηλιοβασίλεμα, με κρυστάλλινα νερά και χωρίς καμία απολύτως οργάνωση. Έχει βραχάκια μέσα στο νερό, πράγμα που την καθιστά μάλλον ακατάλληλη για πιτσιρίκια, κάνει όμως τον βυθό εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εξερευνήσεις με μάσκα. Είναι επίσης εντελώς απάνεμη, ιδανική επιλογή όταν φυσά βοριάς στην περιοχή.

@in2life_gr 📍5 λεπτά από το Μαρμάρι, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες ερημικές παραλίες της Ελλάδας #greecetraveltips #greece #fyp #evia ♬ Summer day (middle) - TimTaj

Ο Λημνιώνας (ή Γιαννίτσι)
Στον χάρτη εδώ 

Ονειρικά ανοιχτογάλαζα νερά, ψιλό βοτσαλάκι, ένα ταβερνάκι πάνω από την παραλία να φροντίζει για τα απαραίτητα αν πεινάσεις ή διψάσεις, και οργάνωση που κατά τα άλλα λάμπει διά της απουσίας της. Ο Λημνιώνας είναι βγαλμένος από τις καλοκαιρινές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, και γι’ αυτό τον αγαπάμε πολύ. Είναι φοβερά εκτεθειμένος στον βοριά (σε σημείο «αν φυσάει, μην έρθεις») και τα νερά βαθαίνουν απότομα, οπότε δεν είναι καλή επιλογή για πιτσιρίκια. Πάνω από την παραλία, τα ερείπια του Κάστρου της Φυλάγρας αξίζουν την ανάβαση, για την φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα και τη γύρω περιοχή.

Η Αρχάμπολη
Στον χάρτη εδώ 

Θα το πούμε χωρίς περιστροφές: Η Αρχάμπολη δεν είναι παραλία, είναι εμπειρία. Το μυστηριακό τοπίο της, με τα ανεμοδαρμένα βράχια του Κάβο Ντόρο, τα απίθανα σμαραγδένια νερά της, οι μυστηριακές σπηλιές γύρω της και η αίσθηση πλήρους απομόνωσης αξίζουν με το παραπάνω το «ταξίδι» για να έρθεις ως εδώ. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: Είτε από το χωριό Θύμιο, όπου αφήνεις το αυτοκίνητο και ξεκινάς την 45λεπτη πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι, είτε με τα βαρκάκια του Dikelas Dive Center, που σε φέρνουν εδώ από την Κάρυστο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v