Πώς θα καταλάβεις ότι μπαίνεις στην εμμηνόπαυση

Τα πρώτα σημάδια πριν την εμμηνόπαυση μπορεί να μοιάζουν τρομακτικά, αλλά δεν είναι. Ιδού πώς θα τα αναγνωρίσεις και πώς θα τα αντιμετωπίσεις.

Πώς θα καταλάβεις ότι μπαίνεις στην εμμηνόπαυση

Μπορεί στο μυαλό σου να είναι κάτι που συμβαίνει «εκεί γύρω στα 50» αλλά στην πραγματικότητα η ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Δεδομένου ότι για να θεωρήσουμε πως κάποια μπήκε στην εμμηνόπαυση πρέπει να μην έχει καθόλου περίοδο για έναν ολόκληρο χρόνο, είναι εξαιρετικά πιθανό να αργήσεις να το καταλάβεις. Σε πολλές γυναίκες, ωστόσο, εμφανίζονται σημάδια σαν αυτά που ακολουθούν.

Καταρχάς, η προεμμηνόπαυση

Είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, και μπορεί να κρατήσει από λίγα χρόνια μέχρι και μια δεκαετία. Πρόκειται για τη μεταβατική περίοδο από τις πρώτες ορμονικές αλλαγές μέχρι την πλήρη εμμηνόπαυση, δηλαδή την οριστική διακοπή της περιόδου. Τα συμπτώματά της είναι τα εξής:

Προεμμηνοπαυσιακοί κύκλοι (περίοδος που έρχεται τη μία πολύ νωρίς, την άλλη πολύ αργά, και είναι δύσκολο να προβελφθεί)
Εξάψεις
Ευαισθησία στο στήθος
Έντονες εναλλαγές διάθεσης και προεμμηνοροϊκού συνδρόμου
Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
Αίσθημα κόπωσης
Ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση (ασυνήθιστα μεγάλη ή ασυνήθιστα μικρή ροή, που δεν είναι σταθερή σε κάθε κύκλο)
Κολπική ξηρότητα και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
Συχνοουρία και ακράτεια κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα
Διαταραχές ύπνου

Για να επιβεβαιώσεις ότι έχεις μπει στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης, μπορείς να τσεκάρεις τα επίπεδα των ορμονών σου με μια αιματολογική εξέταση.

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα;

Όπως διαβάζουμε στο Iatronet.gr, τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν πρέπει να μας φοβίζουν, καθώς υπάρχουν αρκετές λύσεις για να τα ελέγξουμε.

Οι εξάψεις είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που φέρνουν δυσφορία στη γυναίκα και μπορούν να εμφανιστούν 5 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και κατά τα επόμενα 10 χρόνια. Πρόκειται για ανεξέλεγκτο και αυθόρμητο αίσθημα καύσου που εμφανίζεται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Οι εξάψεις μπορεί να συνοδεύονται από ερυθρότητα, εφίδρωση ή ρίγη, καθώς και από τις γνωστές νυχτερινές εφιδρώσεις.

Οφείλονται στο ότι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων διαταράσσει τη λειτουργία των μηχανισμών που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Παράγοντες όπως το αλκοόλ, το στρες και οι έντονες συγκινήσεις μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις και καλό είναι να αποφεύγονται η καφεΐνη, τα πικάντικα τρόφιμα και το κάπνισμα.

Σημαντικό είναι να ακολουθήσεις πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με καλή διατροφή και άσκηση. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η σόγια βοηθά στην καταπολέμηση των εξάψεων. Τα παράγωγα σόγιας περιέχουν υψηλά επίπεδα ισοφλαβονών, φυτοορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις. Το τόφου περιέχει σίδηρο και ασβέστιο, βασικά μεταλλικά στοιχεία που εξασφαλιζουν καλή υγεία.

Καλή λύση για την εξισορρόπηση της διάθεσης είναι τα φυτο-οιστρογόνα: νυχτολούλουδο, λυγαριά, λυκίσκος, κόκκινο τριφύλλι. Το μαγνήσιο, που το βρίσκουμε σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο και η μαύρη σοκολάτα, βοηθά επίσης πολύ στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v