Ας το ζήσουμε στη Δονούσα ακόμη ένα καλοκαίρι

Αν θες να πλατσουρίζεις σε δαντελωτά ακρογιάλια, να βουτάς σε κρυστάλλινα νερά και να αγναντεύεις το απέραντο γαλάζιο τότε η Δονούσα σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

Ας το ζήσουμε στη Δονούσα ακόμη ένα καλοκαίρι

Η Δονούσα κρύβει στον κυκλαδίτικο τόπο της έναν μικρό παράδεισο με σπάνια τοπία, αμμουδιές, πεντακάθαρα νερά και τέσσερα γραφικά χωριουδάκια. Μια σταλιά νησάκι κι όμως κρύβει τόσες ομορφιές που ακόμη κι αν μπορείς να τις δεις σε λίγες ώρες, δεν σου φτάνουν κι έχεις δίκιο που κάθε χρόνο τις αναζητάς και κατακεί ταξιδεύεις.

Πώς πάμε εκεί;                                         

Θα πας που λες στον Πειραιά και θα πάρεις το πλοιαράκι που κάνει κάτι λιγότερο από 7 ώρες μέχρι να φτάσει στο λιμάνι της Δονούσας. Το one way εισιτήριο κοστίζει 51.50€, ενώ η αντίστοιχη τιμή του εισιτηρίου για το αυτοκίνητο ανέρχεται στα 116€.

Τι έχει να κάνουμε εκεί;

Με έκταση που δεν ξεπερνά τα 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και διάμετρο μόλις 5,5 χιλιομέτρων, η μικρή Δονούσα περπατιέται ολόκληρη, όπως λένε οι ντόπιοι, σε πέντε περίπου ώρες. Ντάξει βάλε και λίγο παραπάνω για να είσαι μέσα, αφού ο τσουρουφλιστικός ήλιος των Κυκλάδων μπορεί να κάνει τη ζωή σου δύσκολη και την πλατούλα σου παντζαρωτή αν δεν προσέξεις. Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις και το village-hopping θα ‘ναι σύντομο σε διάρκεια, μα ευλογημένο με φυσική ομορφιά που θα σε ενθουσιάσει. Ο Σταυρός, που είναι το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, με τα ολόλευκα σπιτάκια του και τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η μικρούλα Μεσαριά, η Μερσίνη με τις πηγές και τα τρεχούμενα νερά της και το τόσο ασυνήθιστο για Κυκλάδες πράσινο των δέντρων της, και η λιλιπούτεια, απομονωμένη στην άκρη του νησιού Καλοταρίτισσα με τις όμορφες παραλίες της.

Στον Σταυρό αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει το μοναδικό ΑΤΜ του νησιού ενώ αν ψάχνεις τράπεζα να βρεις, τον χρόνο σου σκορπάς αφού δεν υπάρχει καμία στη Δονούσα.

 

Επόμενη στάση οι δύο εντυπωσιακές σπηλιές της Δονούσας. Ξεκινάμε από τη περίφημη και πλέον χιλιοταγκαρισμένη στα social media Φωκοσπηλιά με τα ονειρικά νερά της, και συνεχίζουμε ακάθεκτοι με τη σπηλιά του Τοίχου, με τους υπέροχους σταλακτίτες της, στον όρμο του Ξυλομπάτη.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι εθελοντές κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Δονούσα και ανοίγουν τα μονοπάτια της για να μπορέσεις να το ζήσεις περιπατητικά απολαμβάνοντας μια υπέροχη θέα. Τα μονοπάτια είναι εύκολα, σηματοδοτημένα και διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ενώνοντας κάθετα και περιμετρικά τα τέσσερα χωριά του.

Παραλίες έχει;

Ό,τι στερείται σε μέγεθος, η Δονούσα το αναπληρώνει σε παραλίες. Μερικές από τις ομορφότερες όλων των Κυκλάδων συγκεντρώνονται στα ελάχιστα χιλιόμετρα της ακτογραμμής της, κάνοντας την εξεύρεση της αγαπημένης σου παραλίας, εκείνης στην οποία θα θες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου (ή έστω των ημερών της άδειας), υπόθεση λίγων ωρών.

Ξεκινάμε… από εκεί που ξεκινούν όλοι, την πρώτη παραλία που συναντούν οι νεοφερμένοι επισκέπτες στο νησί: Είναι η παραλία του Σταυρού, πολύ κοντά εκεί που δένει το πλοίο –τόσο κοντά, που σχεδόν δυσκολεύεσαι να πιστέψεις την απόλυτα τιρκουάζ απόχρωση των νερών της και την απαλή, ανοιχτόχρωμη αμμουδιά της.

Συνεχίζουμε τις βουτιές στην παραλία-σταρ του νησιού, τον φαντασμαγορικό Κέδρο, με τα πρασινογάλαζα νερά και την τόσο ανοιχτόχρωμη που μοιάζει σχεδόν λευκή άμμο. Στον βυθό του Κέδρου –o οποίος ήτανγια χρόνια προπύργιο των ελεύθερων καμπιστών-, διακρίνεται καθαρά βυθισμένο ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Οι λάτρεις του βυθού και των βουτιών με μάσκα θα εκτιμήσουν επίσης την παραλία της Καλοταρίτισσας, ενώ υπέροχα νερά και απαλές αμμουδιές διαθέτουν και οι παραλίες Λιβάδι, Φύκιο και Τρυπητή.

Τι θα φάμε και πού θα πιούμε;

Αρχικά θα σε πάμε μια βόλτα στην Αυλή που είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια θαλασσινών στις Κυκλάδες. Εκεί θα σε τρατάρουμε κακαβιά βελουτέ με γιουβαρλάκια θαλασσινών και λάδι μάραθου, λιγκουίνι με αχιβάδες και καλαμάρι με πλιγούρι. Για το τέλος κράτα χώρο για μούς χαλβά από χαρουπόμελο με μωσαϊκό ελληνικού καφέ και παστέλι αμυγδάλου. Εξαιρετικό είναι το φαγητό στο Φραγκόσυκο, όπως επίσης και στον παράδεισο των μαγειρευτών που ακούει στο όνομα Σημαδούρα. Ο Μήτσος και τα μπιφτέκια του στην Καλοταρίτισσα είναι εγγύηση νοστιμιάς, όπως αντίστοιχα το Αμπελάκι και ο Κέδρος. Μετά πας σούμπιτ@ για ποτάκι στον Σκαντζόχοιρο ή στο Corona Borealis και κοκτεϊλάρεις αθεράπευτα στην υγειά μας.

Πού να μείνουμε;

Το Ηλιοβασίλεμα είναι μια από τις πιο value for money επιλογές με το κόστος του δίκλινου δωματίου στα 90€ τη βραδιά, ενώ εξαιρετική επιλογή είναι και το Orion Suites Appartments με το δίκλινο να κοστίζει 135€ ανά διανυκτέρευση.  Στο Vegera Θα βρεις ένα ωραιότατο δίκλινο με το κόστος της διανυκτέρευσης να ανέρχεται στα 124€.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v