Τα ματωμένα κασκόλ στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά

Νεκρός από πολλαπλά μαχαιρώματα ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ ύστερα από επίθεση οπαδών της Dinamo Zagreb στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα ματωμένα κασκόλ στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά

Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπάνου (υποστήριζε την ομάδα του Άρη) μετά από επίθεση που δέχθηκε από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Κι όμως χθες το βράδυ άλλος ένας οπαδός, αυτή τη φορά ο 29χρονος Μιχάλης (υποστήριζε την ομάδα της ΑΕΚ) υπέκυψε στα πολλαπλά τραύματα του μετά την επίθεση που δέχθηκε από οπαδούς της Dinamo Zagreb (πολλοί εξ αυτών ακροδεξιών πεοποιθήσεων) έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Πώς βρέθηκαν οι οπαδοί εδώ θα αναρωτηθεί κανείς τη στιγμή που η UEFA είχε απαγορέψει τη μετακίνησή τους όπως και των αντίστοιχων της ΑΕΚ για τα δύο παιχνίδια που θα δώσουν οι αντίπαλες ομάδες στο πλαίσιο των προκριματικών του Champions League. Όλα είναι πιθανά στη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες θα πει κάποιος άλλος πιο υποψιασμένος.

Ο λόγος της απαγόρευσης ήταν η αδελφοποίηση των οπαδών του Παναθηναϊκού με τη Dinamo Zagreb ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ, λόγω της αδελφοποίησης των οπαδών της γαλλικής ομάδας με αυτούς της ΑΕΚ.

Παρά την απαγόρευση 150 περίπου (αλλού γίνεται λόγος για 100, αλλού για 200) οπαδοί της κροατικής ομάδας διέσχισαν περίπου 1500 χιλιόμετρα με κομβόι αυτοκινήτων για να φτάσουν στην Αγία Σοφιά, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Όλη τη μέρα στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν βίντεο που απεικόνιζαν στη σειρά αυτοκίνητα με κροατικές πινακίδες να διασχίζουν την Εθνική οδό της χώρας. Στις σελίδες μάλιστα των ultras αντεγκλήσεις έδιναν κι έπαιρναν, δημιουργώντας προφανώς έξτρα πολεμικό κλίμα.

Ενόσω συνέβαιναν αυτά στο διαδίκτυο οι Κροάτες διέσχισαν την εθνική οδό της χώρας, την Αττική οδό, μπήκαν σαν κύριοι με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα στο μετρό αλλά και στον ΗΣΑΠ και κατέβηκαν στα Πευκάκια, κατευθυνόμενοι από εκεί πεζοί στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Με καδρόνια στα χέρια, μολότοφ κι άλλα πολεμικά εφόδια, συναντήθηκαν και με Έλληνες οπαδούς (πιθανόν του Παναθηναϊκού, όπως μαρτυρούν βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media) και κατευθύνθηκαν προς τη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί ακολούθησαν πρωτοφανείς συμπλοκές που άφησαν πίσω τους έναν νεκρό, εννιά τραυματίες και 98 συλληφθέντες, ενώ ο κόσμος έπινε τον καφέ και το ποτό του σε γειτονικές καφετέριες.

Η αστυνομία που έλαμψε δια της απουσίας της καθ’ όλη τη διάρκεια της καθόδου των Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά».

Λίγες ώρες αργότερα η UEFA αποφάσισε την αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα παιχνιδιού. Η Ελλάδα μετρά άλλον έναν νεκρό λόγω οπαδικής βίας. Η οικογένεια του 29χρονου Μιχάλη θρηνεί σήμερα τον γιο της και τα όποια εύκολα αναθέματα περισσεύουν αφού οφείλουμε να σεβαστούμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων.

Αυτή που δεν περισσεύει είναι η οργή για ένα σύστημα που τροφοδοτεί με μίσος νέους ανθρώπους οι οποίοι καιροφυλαχτούν για να πάρουν κασκόλ, οπαδικά λάφυρα πανό αλλά και ζωές στον βωμό του «εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ». Παράλληλα η φασιστική νοοτροπία βρίσκει πρόσφορο έδαφος και το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται και ξερνά το μπόλικο δηλητήριο του και στις κερκίδες.

Όχι δεν πρέπει να κατηγορήσουμε άκριτα το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ ή το πόλο για αυτό που συμβαίνει ούτε συλλήβδην όλους εκείνους τους ανθρώπους που αγαπούν από παιδιά την ομάδα τους. Οφείλουμε ωστόσο να μην κωφεύουμε στις κραυγές των τραυματισμένων και να μην σκουπίζουμε βιαστικά και με το κεφάλι κατεβασμένο τα αίματα γύρω από τα πεδία των μαχών. Δεν αρκεί να μνημονεύουμε τον Άλκη, τον Μιχάλη κι όλα τα άλλα παιδιά που δεν ξαναείδαν φως, πέρα από την αγαπημένη τους ομάδα. Αξίζει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να μην ξανασυμβεί παρόμοια τραγωδία στη χώρα μας. Η παραπάνω ευθύνη, μπορεί να βαραίνει τους πάντες που ασχολούνται με τον αθλητισμό, όμως μεγαλύτερο μερίδιο έχουν εκείνοι που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις για τις ζωές μας και τον αθλητισμό μας σε πολιτικό επίπεδο.

Μέχρι τότε δυστυχώς ματωμένα κασκόλ, θα περιμένουν στο γρασίδι τα παιδιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v