Αστυπάλαια με χρόνια με καιρούς και φέτος δικιά μας θα είναι

Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας κρατήσει μακριά από την «πεταλούδα του Αιγαίου», το επιβλητικό κάστρο της και τις πεντάμορφες παραλίες της.

Αστυπάλαια με χρόνια με καιρούς και φέτος δικιά μας θα είναι

Τιρκουάζ νερά, ερημικές παραλίες, μια πανέμορφη και γραφική Χώρα, κι εκλεκτή ψαροφαγία δίχως αύριο συνιστούν μόνο κάποιους από τους λόγους, για τους οποίους και το φετινό καλοκαίρι θα έχει άρωμα Αστυπάλαιας. Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς ετοιμάζουμε και πάλι βαλιτσούλες γιατί μια φορά δεν είναι αρκετή για αυτό το λατρεμένο Δωδεκάνησο.

Πώς πάμε εκεί ρε παιδιά;

Μπορείς να πάρεις το αεροπλανάκι από το Ελ. Βενιζέλος και να δώσεις 107€ για one-way εισιτήριο. Αν πάλι θες να θαλασσοδαρθείς τότε δεν έχεις παρά να πάρεις το πλοίο από τον Πειραιά και σε κάτι λιγότερο από 10 ωρίτσες θα βρεθείς Αστυπάλαια. Το κόστος του one way εισιτηρίου ανέρχεται στα 56€ ενώ το αντίστοιχο εισιτήριο για το αυτοκίνητο κοστίζει  105,50€.

Έχει τίποτα να δούμε εκεί;

Εν αρχή ην το Κάστρο. Δεν μιλάμε φυσικά για ένα οποιοδήποτε κάστρο αλλά για ένα από τα ομορφότερα νησιώτικα κάστρα, το βενετσιάνικο «κάστρο της Αστροπαλιάς» που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στέκεται αγέρωχο κι αγναντεύει από ψηλά τα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού, και περιστοιχίζεται από ολόλευκα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν κανονικότατο τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Στις παρυφές του μάλιστα, βρίσκεται η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στο πανηγύρι της οποίας τον Δεκαπενταύγουστο θα μπορέσεις να δοκιμάσεις το λουκούλλειο Λαμπριανό – κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια.

Κουκλίστικη είναι κι η χώρα της που φέρνει λίγο σε Κυκλάδες παρότι Δωδεκανήσια. Λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα στολίζονται με μπουκαμβίλιες που σκεπάζουν τα πλακόστρωτα σοκάκια της, τα οποία σκαρφαλώνουν τον άνυδρο λόφο μέχρι να φτάσουν στο κόσμημά της που δεν είναι άλλο από το Κάστρο μην τα ξαναλέμε. Στα πέριξ της θα χαζέψεις τους υπέροχους ανεμόμυλους που είναι σήμα κατατεθέν του νησιού χαρίζοντας του μια γραφική αύρα.

Το παλιό λιμανάκι της Αστυπάλαιας, ο Πέρα Γιαλός στα πόδια της Χώρας είναι ο προορισμός μιας ωραιότατης διαδρομής, η οποία ξεκινά από το καφενείο της Χώρας και ακολουθεί τα κατηφορικά καλντερίμια που ελίσσονται ανάμεσα σε λουλουδιασμένες αυλές που τα βράδια μοσχοβολούν νυχτολούλουδο, μέχρι να καταλήξει στη θάλασσα.

Αν νομίζεις ότι τα αξιοθέατα σταματούν εδώ, κάνεις λάθος αφού η Αστυπάλαια έχει τρία σπήλαια, που είναι όλα επισκέψιμα. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, που δεν πρέπει να χάσεις είναι η Σπηλιά του Δράκου, όπου μπορείς να δεις απίστευτους σταλαγμίτες. Για να φτάσεις εκεί, θα πας πρώτα στο γραφικό ψαροχώρι που ονομάζεται Βαθύ, και θα πάρεις το καΐκι. Έχε τη φωτογραφική σου μηχανή ή το κινητό σου σε εγρήγορση ανά χείρας καθώς δεν είναι απίθανο να δεις δίπλα σου να κολυμπούν δελφίνια αλλά και φώκιες. Άγρια ομορφιά έχουν και το σπήλαιο του Νέγρου στις Βάτσες αλλά και η σπηλιά της Παναγιάς της Πουλαριανής, στην Ανάληψη.

Παραλίες έχει;

Πρώτα και καλύτερα, τα πανέμορφα Καμινάκια, με την αμμουδιά τους στην οποία θα σε φέρει το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό –το ίδιο που θα σε πάει και στις επίσης υπέροχες Βάτσες. Ιδανικές επιλογές για οικογένειες είναι η αμμουδιά του Αγίου Κωνσταντίνου και το Λιβάδι, ενώ οι λάτρεις του βότσαλου θα βρουν τον παράδεισό τους στο Τζανάκι, το οποίο αγαπούν και οι γυμνιστές. Για τα απόλυτα εξωτικά νερά, πάντως, θα πάρεις πάλι το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό, για τα δύο υπέροχα ακατοίκητα ροβινσωνικά νησάκια της Κουνούπας, της Πλακίδας και της Κουτσομύτης για να συναντήσεις ένα ειδυλλιακό παρθένο τοπίο που δικαίως όλοι όσοι πάνε χαρακτηρίζουν παραδεισένιο. Ο Άγιος Ιωάννης είναι προσβάσιμος και με τα πόδια και με καραβάκι και ξακουστός σε όλους τους επισκέπτες του νησιού.

Το Μεγάλο Στενό και ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν θα πρέπει να λείψουν από το Beach-trip σου καθώς τα πεντακάθαρα νερά τους προσφέρονται για ολοήμερες και γιατί όχι και ολονύχτιες βουτιές.

Θα φάμε και θα πιούμε τίποτις;

Φυσικά και θα φάμε, το συζητάς; Αν τραβά η όρεξή σου κοκκινιστό κατσικάκι και ντολμαδάκια γιαλαντζί τότε πάμε βουρ στο Αγέρι στη Χώρα για να δοκιμάσεις κάποια από τα καλύτερα της ζωής σου, ενώ συγκλονιστικός είναι κι ο μουσακάς του. Υπέροχη μαμαδίσια κουζίνα θα βρεις και στο Γεράνι στο Λιβάδι, ενώ το Αντίκαστρο στον Πέρα Γιαλό πέρα από καλοψημένα κρεατικά θα σου προσφέρει και την καλύτερη θέα στη χώρα του νησιού από την ταράτσα του.  Το Αργώ έχει τους καλύτερους ντοματοκεφτέδες της πιάτσας, ενώ στην Άγονη Γραμμή στη Χώρα πέρα από κολασμένα ψαρομεζέδια, θα δοκιμάσεις κι ένα ανεπανάληπτο κατσικάκι με σπαράγγια.

Στο Αίολο πέρα από τις φρεσκοφουρνιστές πίτσες πρέπει να δοκιμάσεις τυρολουκουμάδες με μαρμελάδα ντομάτας και στην Άγονη Γραμμή το κοτόπουλο μαμίσιο που θα ξετρελάνει τον ουρανίσκο σου.  Στο Αστρόπελο φάε όποια θαλασσινή λιχουδιά φέρουν στο τραπέζι σου. Αν σε πιάσει καμία υπογλυκαιμία στον Μαρίνο στη Μαλτεζάνα και γρήγορα για λαχταριστό μιλφέιγ.

Αφού φας και ντερλικώσεις μετά τραβιέται κι ένα ποτό η κοκτεϊλάκι. Στο Κάστρο και στο Εν Πλω θα βρεις συνήθως όλο το νησί με ποτήρια ανά χείρας, ενώ η Θέα όπως μαρτυρά και το όνομά της θα σε ανταμείψει με το αγνάντι που θα σου προσφέρει ολόχερα.

Στον Μύλο η φάση ποτέ δεν σταματά ενώ στο Butterfly από την άλλη θα το νιώσεις κοσμοπολίτικα.

Πού θα μείνουμε;

To Aγνάντι Studios στην Ανάληψη είναι υπέροχο και έξτρα value for money καθώς δεν θα χρειαστεί να δώσεις περισσότερα από 60€ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο. Ο Χenios Zeus στην Χώρα από την άλλη είναι μια ακόμη εξαιρετική επιλογή διαμονής με τη διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο να κοστίζει 100€ συμπεριλαμβανομένου πρωινού. Αν το πορτοφόλι σου το σηκώνει τότε η Ιχθυόεσσα είναι η ιδανική επιλογή στην Χώρα με το δίκλινο να κοστίζει 150€ ανά διανυκτέρευση μαζί με ευρωπαϊκό πρωινό. Πολύ καλό και το Karabo Hotel με το δίκλινο να κοστίζει 88€ ανά διανυκτέρευση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v