Τα Κουφονήσια έχουν ακόμα την καλύτερη θάλασσα των Κυκλάδων

Όσες ορδές τουριστών και αν περάσουν από πάνω τους, τα Κουφονήσια παραμένουν ο απόλυτος εξωτικός, κυκλαδίτικος παράδεισος.

Τα Κουφονήσια έχουν ακόμα την καλύτερη θάλασσα των Κυκλάδων

Παλιά ήταν προπύργιο των ελεύθερων κατασκηνωτών, ένα αουτσάιντερ νησάκι, φτηνό και χαλαρό, εναλλακτικό που λένε. Πλέον η φήμη τους έχει διαδοθεί απ’ άκρη σ’ άκρη, οι τιμές τους ανέβηκαν σε δυσθεώρατα επίπεδα και το ελεύθερο camping απαγορεύεται δια ροπάλου– με κάποιες εξαιρέσεις.

Δε μας νοιάζει.

Τα Κουφονήσια παραμένουν ο απόλυτος εξωτικός Παράδεισος. Τα νερά τους παραμένουν κρυστάλλινα και εξωτικά. Η Ιταλίδα και το Πορί είναι ακόμα εκεί, κι ας βουλιάζουν από κόσμο. Είναι η Ιταλίδα, είναι το Πορί, οπότε θα σέβεστε. Και θα βουτάτε.

Πάμε λοιπόν για ακόμα ένα καλοκαίρι, στο μέρος που λατρεύουμε να επιστρέφουμε και να ερωτευόμαστε. Ό,τι και αν του συμβεί. Γιατί είναι τα Κουφονήσια. Τελεία, παράγραφος.

Η λύση είναι μία, πάμε παραλίες

Το καράβι θα σε αφήσει στο λιμανάκι, και ακριβώς δίπλα του η Άμμος είναι ό,τι πρέπει για να πάρεις μια πρώτη ιδέα από τις παραλίες του (πάνω) νησιού. Ίσως το πιο καθαρό λιμάνι, με νερά να τα πιείς στο ποτήρι.

Λίγο πιο πέρα ο Νικήτας, το μπαράκι με σήμα τη χελώνα που βρίσκεται εδώ κοντά  τρεις δεκαετίες- όλα τα καλωσήρθατε και όλα τα αντίο ξεκινούν από αυτόν. Μεγάλος μερακλής ο Νικήτας. Θα πιάσεις τραπεζάκι για ελληνικό με ολίγη, θα ακούσεις μουσικάρες από σιντί – αγαπημένος του Νικήτα ο Coltrane- και θα ατενίσεις το γαλάζιο. Το βράδυ, εδώ θα πιείς την πρώτη σου μπίρα, χαλαρά και όμορφα.

Όλες οι παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες με τα πόδια, αλλά αν δεν θες να καρβουνιάσεις, υπάρχουν και οι λάντζες που ξεκινούν ανά μισάωρο από το λιμάνι και σε πάνε στις πιο γνωστές. Γενικά, αυτοκίνητο δε θα χρειαστείς, ενώ αν αγαπάς το ποδήλατο, εδώ θα του δώσεις να καταλάβει.

Κατά σειρά, μετά την Άμμο, θα βουτήξεις στον Φοίνικα, με το ομώνυμο μπαρ/εστιατόριο/δωμάτια, στον Φανό, στην Ιταλίδα aka Πλατιά Πούντα και στο ανεμοδαρμένο Πορί. Όλες τους μία και μία, όλες τους πανέμορφες με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένια άμμο, αλλά και αρκετούς μίνι κολπίσκους στα ενδιάμεσα για βουτιές σε πιο πριβέ σκηνικό.

Σημείωσε επίσης και την φυσική πισίνα μεταξύ Ποριού και Ιταλίδας, αλλά και το «Μάτι του Διαβόλου», έναν σπηλαιώδη σχηματισμό με μια τρύπα στην άκρη του, που σχηματίζει ρουφήχτρα. Ωραίο σημείο για εξερεύνηση, όμως προσοχή με τα κύματα.

Λίγα λεπτά περπάτημα από το Πορί, θα βρεις το Γάλα, όπου μια μεγάλη τρύπα στα βράχια επιτρέπει στο νερό της θάλασσας να περνά, δημιουργώντας μια σκιερή παραλιούλα στην σπηλιά, με λευκά νερά που της έδωσαν το όνομα της.

Το Πάνω… Κάτω

Πάλαι ποτέ Παράδεισος για ελεύθερο κάμπινγκ, το Κάτω Κουφονήσι είναι οριακά ακατοίκητο, χωρίς ρεύμα αλλά με γεννήτριες και φωτοβολταϊκά να κάνουν τη δουλειά, με άγρια γοητεία και πολλές παραλίες στις οποίες θα νιώσεις σαν ναυαγός, σαν Ροβινσώνας. Πάρε τη λάντζα από το λιμάνι του Πάνω και σε ένα δεκάλεπτο θα βρεθείς στο λιμανάκι του Κάτω, τόσο απλά.

Η παραλία Νερό στην άκρη του είναι ένας επίγειος παράδεισος, αρκεί να φροντίσεις να έχεις πάρει μαζί σου προμήθειες, και προσεγγίζεται επίσης με λάντζα. Εναλλακτικά, μπορείς να στήσεις στο ιδιόκτητο χωραφάκι του Βενετσάνου, της μοναδικής ταβέρνας του νησιού, η οποία βρίσκεται εδώ κοντά τρεις δεκαετίες, και να βουτήξεις στους βοτσαλωτούς Λάκκους με τα κρυστάλλινα νερά. Τα βράδια όλο και κάποιο γλέντι θα πετύχεις με ερασιτεχνικές κομπανίες. Φρόντισε μόνο να κάνεις ένα τηλέφωνο στην ταβέρνα, για να δεις αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στο χωράφι για να στήσεις.

Πού τρώμε;

Κορυφαία επιλογή για φρέσκο ψάρι μετά τις βουτιές στο νησί είναι η ταβέρνα Καπετάν – Νικόλας, εδώ θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε τη φάβα με το χταποδάκι σε σάλτσα σύκου και τον ντάκο θαλασσινών (υπολόγισε περί τα 25€ το άτομο με ουζάκι). Νοστιμότατα θαλασσινά θα φας επίσης στο Καρνάγιο, δυο βήματα από τον Καπετάν Νικόλα με φόντο τον ανεμόμυλο και στο Νέο Ρεμέτζο το οποίο έχει και εξαιρετικά μαγειρευτά – αμφότερα στα 20 με 25€/ άτομο, με κρασί.

Στις Μικρές Κυκλάδες το μενού είναι πιο μοντέρνο, με εκλεκτά και δημιουργικά πιάτα ψαροφαγίας, όπως ταλιάτα τόνου και κριθαρότο με μπαρμπουνάκι και ούζο (περί τα 30-40€ το άτομο), ενώ για φοβερό τηγανιτό καλαμάρι και καταπληκτική γαριδομακαρονάδα θα πας στο Στέκι της Μαρίας (περί τα 20-25€ το άτομο).  Νέες αφίξεις στο νησί, το all day μπαρ-εστιατόριο Τζετ σερβίρει μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα, brunch, αλλά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, σε όμορφο σημείο (περί τα 30€ το άτομο), ενώ η Λάσκα προτείνει πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας όπως κατσίκι με σπαστές πατάτες, πράσινη σκορδαλιά και λαχανοντολμάδες με μοσχαρίσιο ταρτάρ (περί τα 30€ το άτομο).

Στο χωριό θα βρεις δύο καλά σουβλατζίδικα, τη Στροφή και το Παλιό Τηλεφωνείο, ενώ για κρεατικά must στάση είναι ο Μιχαλιός για μπριζόλες και λοιπά της ώρας και ο Ρούχουνας που βγάζει κοκορέτσι και νοστιμότατο κατσικάκι – υπολόγισε και για τα δύο περί τα 25€/ άτομο με κρασί.

Και πού τα πίνουμε;

Μικρούλι, πέτρινο και ροκ, το Σχολείο είναι το μοναδικό μπαρ που μένει ανοιχτό και το χειμώνα, στημένο από το υπέροχο ζεύγος της Νένας και του Μίμη. Εδώ θα πιείς το ποτό σου ακούγοντας σωστές ροκιές. Για περισσότερο τζέρτζελο, θα πιάσεις θέση στον ιστορικό Σορόκο, ο οποίος βρίσκεται στην ωραιότερη τοποθεσία που θα μπορούσε να υπάρξει για μπαρ και μαζεύει την πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού. Έχει αποτινάξει εδώ και χρόνια τον εναλλακτικό του χαρακτήρα επενδύοντας σε κλαμπίζουσες μουσικές, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και bar food με burgers, tapas και άλλα τέτοια ωραία.

Αν θες την ηρεμία σου, και καλή μουσική θα πιάσεις τραπέζι στα Καλάμια, ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστειο-καφέ-μπαρ στο νησί, τα οποία σερβίρουν ποτάκι, κοκτέιλ και μπύρες, ενώ αξίζει να τα επισκεφθείς και στις υπογλυκαιμίες σου παραγγέλνοντας οπωσδήποτε μια σοκολατένια Τζαμάικα, περιχυμένη με κρέμα γάλακτος. Σούπερ θέα και εξίσου σούπερ μουσικές, θα ακούσεις και στο Κουφοχωριό, το οποίο μάλιστα έχει και μια από τις πιο ιδιαίτερες διακοσμήσεις που έχουμε δει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v