Πώς θα καταλάβεις αν κάποιος κάνει χρήση αναβολικών

Κόκκινο δέρμα, νεύρα, ακμή, τριχόπτωση και – προφανώς – ραγδαία αύξηση μυϊκής μάζας. Ποια είναι τα σημάδια ότι κάποιος κάνει χρήση στεροειδών;

Πώς θα καταλάβεις αν κάποιος κάνει χρήση αναβολικών

Αναρωτιέσαι αν κάποιος που είδες στο γυμναστήριο ή στην παραλία παίρνει αναβολικά; Υπάρχουν κάποια σημάδια που είναι κοινά στους χρήστες.

Δες παρακάτω τα πιο συνήθη.

Ερυθρότητα στο δέρμα

Τα αναβολικά στεροειδή να προκαλούν αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης LDL και πτώση των επιπέδων HDL, προκαλώντας υπέρταση σε διαφορετικούς βαθμούς (ανάλογα με τις ενώσεις που χρησιμοποιούνται). Ένα σύμπτωμα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι η αύξηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος. Όταν η θερμοκρασία ενός ατόμου αυξάνεται, το δέρμα του μπορεί να φαίνεται κοκκινισμένο ή να αποκτήσει ροζ εμφάνιση.

Ξαφνικές αλλαγές στη σύσταση του σώματος

Εάν κάποιος έχει «βάλει» ξαφνικά 15 κιλά μυϊκής μάζας τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό είναι ενδεικτικό της χρήσης στεροειδών. Το χτίσιμο μυών με φυσικό τρόπο είναι μια πολύ αργή προσπάθεια, που απαιτεί πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και πειθαρχίας, όσον αφορά την προπόνηση και τη διατροφή.

Επίσης, εάν κάποιος έχει χτίσει πολλή μυϊκή μάζα, ενώ ταυτόχρονα χάνει λίπος, αυτό δείχνει επίσης αναβολική βοήθεια. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον «φυσικό» bodybuilder να  προσθέσει μυς και να κάψει λίπος ταυτόχρονα, λόγω του πλεονάσματος θερμίδων που απαιτείται συχνά για να πάρουν βάρος και ενός ελλείμματος θερμίδων που απαιτείται για να χάσουν βάρος.

Έτσι δεν μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε θερμιδικό πλεόνασμα και έλλειμμα συγχρόνως, γι' αυτό και οι bodybuilders έχουν δύο ξεχωριστές φάσεις, γνωστές ως «όγκου» και «γράμμωσης».  Ωστόσο, τα αναβολικά στεροειδή, όπως το Anavar, το Trenbolone, η τεστοστερόνη ή το Winstrol, μπορούν να κάνουν δυνατή την ταυτόχρονη προσθήκη μυών και την απομάκρυνση του λίπους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν ένα άτομο ξεκινά για πρώτη φορά να σηκώνει βάρη, είναι φυσιολογικό να χτίσει μυϊκή μάζα και να βάλει ακόμα και 10-15 μυϊκά κιλά, ενώ ταυτόχρονα καίει αποθέματα λίπους, καθώς το σώμα του ανταποκρίνεται σε αυτό το νέο ερέθισμα. Τα δραματικά αποτελέσματα μεταξύ των αρχαρίων είναι γνωστά ως «noobie gains» και εμφανίζονται κυρίως κατά τους πρώτους δύο μήνες της τακτικής προπόνησης.

Έντονος εκνευρισμός

Τα αναβολικά στεροειδή αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Κατά συνέπεια, η επιθετικότητα είναι πιθανό να αυξηθεί, με αποτέλεσμα εκρήξεις θυμού σε ορισμένα άτομα. Ο βαθμός του θυμού εξαρτάται από το άτομο, ωστόσο, πολλοί χρήστες αναβολικών αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο υπομονετικοί και πιο ευερέθιστοι με τους ανθρώπους γύρω τους.

Δυσανάλογες μυϊκές ομάδες

Οι χρήστες στεροειδών που κάνουν βάρη αναπτύσσουν σημαντικά περισσότερη υπερτροφία (μέγεθος) και δύναμη, σε σύγκριση με χρήστες στεροειδών που κάνουν καθιστική ζωή.  Με λίγα λόγια, τα στεροειδή προκαλούν ακραία υπερτροφία σε εκπαιδευμένα μυϊκά κύτταρα. Επομένως, είναι πιο εύκολο να γίνεις δυσανάλογος, εάν ορισμένες μυϊκές ομάδες δεν λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προπονητικού όγκου με άλλες.

Συγκεκριμένα, οι τραπεζοειδείς μύες και οι δελτοειδής (ώμος) παρουσιάζουν συχνά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε άτομα που παίρνουν αναβολικά στεροειδή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτούς τους μύες βρίσκεται μεγαλύτερος αριθμός υποδοχέων ανδρογόνων, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυξημένη υπερτροφία (μέγεθος) όταν βρίσκονται υπό την επίδραση ανδρογόνων ενώσεων.

Μύες δυσανάλογου μεγέθους μπορεί να εμφανιστούν σε φυσικούς αθλητές, ωστόσο, η πιθανότητα ανομοιομορφίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιούνται αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή.

Μεγάλη φλεβικότητα

Τα αναβολικά στεροειδή έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα, γεγονός που κάνει το δέρμα πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο στην πρόωρη γήρανση. Ως αποτέλεσμα του λεπτότερου δέρματος, οι φλέβες φαίνονται περισσότερο, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η χρήση στεροειδών αυξάνει τους κινδύνους τραυματισμών, καθώς το λεπτότερο δέρμα σημαίνει ότι οι πληγές δεν επουλώνονται τόσο γρήγορα όσο σε ένα άτομο που δεν χρησιμοποιεί στεροειδή.

Τριχόπτωση

Η χρήση αναβολικών στεροειδών συχνά βλάπτει τους θύλακες των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα τα γενετικά ευαίσθητα άτομα να εμφανίζουν αλωπεκία. Η τριχόπτωση είναι ιδιαίτερα συχνή σε όσους παίρνουν στεροειδή με υψηλή περιεκτικότητα σε ανδρογόνα, όπως Trenbolone, Anadrol και Testosterone.

Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων στο σώμα αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της DHT (διυδροτεστοστερόνης), προκαλώντας συρρίκνωση των τριχοθυλακίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση, ύφεση ή απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ πυκνώνει και επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών στο σώμα.

Αυτή η παρενέργεια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική ενός ατόμου, επομένως ένα άτομο θα μπορούσε να πάρει στεροειδή και να μην παρατηρήσει μεγάλη απώλεια μαλλιών (ειδικά εάν αποφεύγονται τα ανδρογόνα στεροειδή). Ωστόσο, κατά μέσο όρο, τα στεροειδή θα επιταχύνουν τη διαδικασία της τριχόπτωσης για πολλά άτομα.

Ακμή

Η κοινή ακμή ή η σμηγματόρροια (λιπαρό δέρμα) μπορεί να είναι σημάδι χρήσης στεροειδών και είναι ιδιαίτερα συχνές όταν χρησιμοποιούνται ανδρογόνες ενώσεις (Trenbolone, Testosterone, Anadrol).

Τα αναβολικά προκαλούν υπερδραστικούς σμηγματογόνους αδένες, διεγείροντας τα υπερβολικά επίπεδα σμήγματος. Το σμήγμα είναι μια κηρώδης ύλη, που σε φυσιολογικές ποσότητες δρα ως υγιές ενυδατικό για τα μαλλιά και το δέρμα. Ωστόσο, η υπερβολική έκκριση μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους.

Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία είναι ουσιαστικά η διόγκωση ή οίδημα του ιστού του μαστού στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ορμονικής ανισορροπίας, ειδικά κατά την κυριαρχία των οιστρογόνων. Πολλά αναβολικά στεροειδή έχουν το ένζυμο αρωματάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνο (τη γυναικεία σεξουαλική ορμόνη).

Κατά συνέπεια, βλέπουμε τους άνδρες να αναπτύσσουν φουσκωμένες θηλές ή στήθη με γυναικεία όψη, που απαιτούν αντι-οιστρογόνα για τη μείωση του οιδήματος ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αδενικού ιστού και του υπερβολικού λίπους.

Αυξημένο σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος είναι λιπώδης ιστός που συσσωρεύεται γύρω από ζωτικά όργανα, όπως το ήπαρ και τα έντερα. Αυτός ο τύπος λίπους δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι (σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος). Ωστόσο, μπορεί να κάνει την κοιλιά να έχει μια «φουσκωμένη» εμφάνιση. Τα υψηλά επίπεδα αυτού του λίπους σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου II.

Αυτή η αύξηση του σπλαχνικού λίπους οφείλεται σε μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, που προκαλείται από αναβολικά στεροειδή, η οποία μάλιστα παρατείνεται για αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή των στεροειδών.

Με πληροφορίες από totalshape.com, insidebodybuilding.com

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v