Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τις ομορφιές της Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας

Βουνό και θάλασσα, χωριά σταματημένα στον χρόνο, πράσινο και γαλάζιο, μυρωδιές Τσακώνικης μελιτζάνας. Η Κυνουρία είναι η πιο όμορφη… κιουρία.

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τις ομορφιές της Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας

Από τη μία πλευρά οι κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, και από την άλλη τα βαθυγάλαζα νερά του Αργολικού κόλπου. Τη μια στιγμή, βρίσκεσαι σε κάποιο καταπράσινο χωριουδάκι σταματημένο στον χρόνο και σε λίγα μόλις λεπτά απολαμβάνεις τις βουτιές σου σε βαθυγάλαζα νερά.

Ένα τοπίο που αντλεί την ομορφιά του από τις εγγενείς αντιθέσεις του σε περιμένει μόλις δύο και κάτι ώρες από την Αθήνα. Πού;

Στο Βόρειο και Νότιο κομμάτι της Κυνουρίας, μιας… αρχόντισσας αρκαδικής κυρίας που διεκδικεί με αξιώσεις ένα Σαββατοκύριακο ή και παραπάνω από τις διακοπές σου.

Καούρ Εκοκιάτε!

Καλώς ήρθατε δηλαδή, στην τσακώνικη διάλεκτο, τον μοναδικό «επιζώντα» της Δωρικής διαλέκτου, που χρησιμοποιούν ακόμα οι κάτοικοι στην περιοχή της Αρκαδίας. Τη διάλεκτο θα ακούσεις να ομιλείται ακόμα στα χωριά Μέλανα, Τυρός, Σαπουνακέικα, Βασκίνα, Πραστός, Σίταινα, Καστάνιτσα, αλλά και στην πρωτεύουσα του δήμου Νότιας Κυνουρίας, το Λεωνίδιο.

Ως βάση σου για τις εξορμήσεις στην Νότια Κυνουρία θα χρησιμοποιήσεις τον παραθαλάσσιο Τυρό, μια κωμόπολη που πατάει το ένα της πόδι στο Μυρτώο Πέλαγος και το άλλο στις καταπράσινες απολήξεις του Πάρνωνα.

Η κεντρική της παραλία απλώνεται σε δύο χιλιόμετρα περαντζάδας ό,τι πρέπει για βόλτες, γεμάτη ταβερνάκια για ψαράκι πάνω στο κύμα. Πάνω από το όμορφο λιμανάκι της, υψώνεται ένα καταπράσινο λοφάκι που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάστρο, ενώ από πίσω του, θα βρεις τη Λυγεριά, μια ωραιότατη παραλία με καθαρά νερά, τα οποία προσφέρονται για υποβρύχιες αναζητήσεις. Έξτρα βουτιές θα κάνεις στην βοτσαλωτή παραλία Τηγάνι, την οποία κορνιζάρουν πεύκα και ελαιώνες που γλείφουν τα κύματα. Μετά τον Τυρό, ο Κίσσακας είναι μια μικρή, σμαραγδένια παραλία με άσπρο βότσαλο, ενώ εξίσου όμορφη είναι και η παραλία της Σαμπατικής, με το γραφικό λιμανάκι και τον όμορφο οικισμό που της χαρίζει το όνομά της. Σημείωσε και την Άμμο του Μουλά, μια σχεδόν... εξωτική αμμουδιά, ανάμεσα στον Τυρο και στο Αρκαδικό Χωριό. 

Αν έχεις χρόνο για χιλιόμετρα, λίγο πιο πέρα η Πλάκα είναι μια μεγάλη, βοτσαλωτή παραλία του με κρυστάλλινα νερά, ενώ αν συνεχίσεις για άλλα 5 χιλιόμετρα μετά την Πλάκα, θα βρεθείς στα Πούλιθρα, ένα γλυκύτατο ψαροχώρι με τη δική του βοτσαλωτή παραλία. 

Λεωνίδιο εσύ σούπερ σταρ!

Βάζοντας πλώρη προς τα βουνά, φωλιασμένο ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα νερά του Μυρτώου, το Λεωνίδιο ξεπροβάλλει μετά από ένα μισαωράκι στροφών από τον Τυρό. Μια μικρή πόλη, το Λεωνίδιο απλώνεται στις δύο όχθες του Δαφνώνα, του ρέματος που κατεβαίνει από τον Πάρνωνα και πλαισιώνεται από γεφυράκια με καμάρες.

Οι βόλτες εδώ ανάμεσα σε κεραμιδοσκέπαστα σπίτια, λουλουδιασμένα μπαλκόνια, πλακόστρωτες αυλές και επιβλητικά αρχοντικά, σε βγάζουν σε αξιοθέατα όπως η Έκθεση της Φάμπρικας Πολιτισμού, στο ατμοσφαιρικό κτίριο του 1859 που υπήρξε αρχικά Δημοτικό Σχολείο, και τον αναστυλωμένο Πύργο Τσικαλιώτη.

Κάθε καλοκαίρι στο Λεωνίδιο, διοργανώνεται το φεστιβάλ Τσακωνιάς με το ευφάνταστο όνομα «Μελιτζάζ», κατά τη διάρκεια του οποίου τα στενά και οι πλατείες της πόλης φιλοξενούν κάθε λογής υπαίθριες εκδηλώσεις, από παραδοσιακούς χορούς μέχρι συναυλίες με τζαζ μουσική και χορευτικά πάρτι, ενώ παντού αναδύεται η μυρωδιά της τηγανιτής μελιτζάνας, η οποία σερβίρεται μαζί με ντόπια προϊόντα στους πάγκους. Φέτος δεν το πρόλαβες, όμως ξέρεις τι να βάλεις στο πρόγραμμα για του χρόνου. 

Επίσης, μην απορήσεις αν στην άφιξή σου εδώ βρεις αναρριχητές από κάθε γωνιά του κόσμου. Το Λεωνίδιο έχει γίνει διάσημο και εκτός ελληνικών συνόρων, ως ένας από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου, με τις αναρριχητικές διαδρομές στα βράχια μέσα και γύρω από την πόλη να ξεπερνούν τις χίλιες. Περισσότερα εδώ

Διάβασε επίσης: Αν η άνοιξη ήταν πόλη, θα ήταν το Λεωνίδιο 

Ο Βοράς (σε) περιμένει

Ένα 45λεπτο οδήγησης από το Λεωνίδιο η Βόρεια Κυνουρία απλώνεται προσφέροντας ισόποσες δόσεις πράσινου και γαλάζιου. Ξεκινάμε από τα ορεινά αυτή τη φορά, προσεγγίζοντας ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πάρνωνα, τον Κοσμά, από την πλατανοσκέπαστη πλατεία του οποίου ξεκινούν καταπληκτικές, και άψογα σηματοδοτημένες, πεζοπορικές διαδρομές για αρχάριους και προχωρημένους. Μια από τις ωραιότερες και πιο βατές είναι αυτή που πηγαίνει στις Ποτίστρες και τον Κάτω Άη Γιώργη, είναι κυκλική και έχει συνολική διάρκεια περί τις τρεις ώρες. Λεπτομέρειες και αναλυτικοί χάρτες εδώ

Σημείωσε πως οι πλαγιές του Πάρνωνα φιλοξενούν δεκάδες τέτοια μονοπάτια για να ανακαλύψεις, αρκετά από τα οποία άνοιξαν χάρη σε αυτήν εδώ την πρωτοβουλία περιπατητών, οι οποίοι μάλιστα διοργανώνουν και πεζοπορίες για το ευρύ κοινό. 

Διάβασε επίσης: Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας 

Δίπλα από τον Κοσμά, η Καστάνιτσα με τις καφεγκρί στέγες των σπιτιών της που φέρνουν στο νου κάτι από τα τοπία της Ηπείρου, βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του Πάρνωνα μοιάζοντας να ακροβατεί μεταξύ ουρανού και γης. Για τους σινεφίλ, στα κοντινά αυτά χωριά πραγματοποιήθηκε μέρος των γυρισμάτων της υποβλητικής Άλυτης του Μίνου Νικολακάκη, ενός σκοτεινού παραμυθιού που εξερευνά τα όρια του πραγματικού και του αλλόκοσμου.

Συνεχίζοντας την ορεινή περιήγηση, ο δρόμος θα σε βγάλει στον Άγιο Πέτρο. Μη φοβάσαι, δεν θα πας στον άλλο κόσμο, αν και αυτό το γραφικό χωριουδάκι είναι ένας μίνι παράδεισος, πνιγμένος στο πράσινο. Εδώ ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, καθώς βολτάρεις ανάμεσα στο ανακαινισμένο πέτρινο σχολείο, στον Πύργο του Τρικαλίτη, το παλιό ταπητουργείο και τα μαγαζάκια της πλατείας με παραδοσιακά προϊόντα και υπέροχο μέλι.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Discover Kynouria (@discoverkynouria)

Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, ένα ακόμα κουκλίστικο χωριουδάκι ξεπροβάλλει μέσα από το πράσινο. Ο διατηρητέος Πλάτανος σε υποδέχεται με έναν μίνι καταρράκτη – και αρκετές πάπιες να δροσίζονται στα νερά του, πλούσια βλάστηση, έναν παλιό νερόμυλο, πιτσιρίκια που παίζουν υπαίθριο σκάκι… γίγας και άφθονα ρυάκια να κελαρύζουν το ζεν soundtrack τους. «Σαν του Πλάτανου το νερό δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη. Με μια γουλιά δε θες γιατρό, με δυο βρίσκεις ταίρι», λένε οι ντόπιοι. Δοκίμασε και ενημέρωσέ μας.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Discover Kynouria (@discoverkynouria)

Στην ευρύτερη περιοχή θα βρεις τη Σπηλιά του Σωτήρος ή Σωσίμου, ενώ αν είσαι φυσιολάτρης, επιβάλλεται να κάνεις πεζοπορία στο φαράγγι της Λεπίδας με δύο όμορφους καταρράκτες, έναν 70 μέτρων και έναν 45. Περισσότερα εδώ

Φτάνοντας στο Παράλιο Άστρος, ο δρόμος περνά δίπλα από μία επικών διαστάσεων παραλία, πριν καταλήξει στο γεφυράκι που συνδέει το «Νησί», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το αστεροειδές λοφάκι επάνω στο οποίο είναι κτισμένο το παλιό χωριό, με την προκυμαία - περαντζάδα της κωμόπολης.

Και μπορεί το σύγχρονο κομμάτι του να μην ενδείκνυται ιδιαίτερα για πεζοπορικές εξερευνήσεις, όμως το παλιό, που ξεκινά από το λιμανάκι στα αριστερά της παραλίας και σκαρφαλώνει το λόφο – «νησί» είναι ό,τι πρέπει: Γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, ολάνθιστες αυλές κι ένα υπαίθριο θέατρο που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι συνθέτουν την εικόνα αυτού του όμορφου οικισμού.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Discover Kynouria (@discoverkynouria)

Στον κεντρικό του δρόμο με τα παλιά σπίτια και τις πολύχρωμες ομπρέλες, αναζήτησε το μαγαζάκι με τα διάφορα είδη δώρων της Κοιν.Σ.Επ. «5ΕΝΤΕ», μιας παρέας φίλων η οποία διοργανώνει πάσης φύσεως τουριστικές, φυσιολατρικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο κλειστός κόλπος του Παραλίου, πλαισιώνεται από μία ημικυκλική τεράστια παραλία, την Καλλιστώ, που εκτείνεται πολύ πέρα από το τέλος του οικισμού. Είναι οργανωμένη με πολλά beach bars, αλλά σε αρκετά κομμάτια της έχει άπλετο χώρο για να στρωθείς. Επίσης οργανωμένη, αλλά με πιο πριβέ τμήματα αριστερά και δεξιά της, η παραλία στο Ξηροπήγαδο είναι μια κοντινή και ωραία εναλλακτική για βουτιές και τσιμπολόγημα στα ταβερνάκια που την συντροφεύουν.

Νοτιοανατολικά του Άστρους, αξίζει να τσεκάρεις το ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura υδροβιότοπο της λίμνης του Μουστού, η οποία συνδέεται μέσω δύο τεχνητών καναλιών με τη θάλασσα, και στη συνέχεια να κάνεις μια στάση για βουτιά στον Άγιο Ανδρέα, δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του wind surf και του kite surf. Επίσης, ιδανικός προορισμός για trekking στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα είναι το Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας, λίγο έξω από το χωριό του Αγίου Ανδρέα, περί τα 10 χιλιόμετρα από το Άστρος.

Πού να φας

Στο παραδοσιακό ταβερνάκι του Κόκοτα στη Βοσκίνα, θα φας παραδοσιακά μαγειρευτά, αλλά και νοστιμότατη τσακώνικη μελιτζάνα, ενώ ντόπια κουζίνα στα καλύτερά της θα δοκιμάσεις στο Δημοτικό Σχολείο, στον Πραστό, με όμορφη θέα από ψηλά. Ντόπια κρέατα με αποκορύφωμα τη βραστή γίδα και ωραία μαγειρευτά θα φας στον Μπάζαρο στον Άγιο Πέτρο, και στον Καρρά και Πάρνωνα, επίσης στον Άγιο Πέτρο.

Στο μπαλκονάκι του Τάσου στη Ζάριτσα θα γευτείς ένα αρνάκι σκέτο λουκούμι, δροσερή μελιτζανοσαλάτα, φοβερή χωριάτικη, αλλά και κρεατικά της ώρας σε γενναίες μερίδες, ενώ ωραία θαλασσινά για να πιείς το ουζάκι σου θα βρεις στο Απάγγιο στον Τυρό. Στον παραθαλάσσιο οικισμό, σημείωσε και το Μπαλκόνι, για ένα δροσερό κοκτέιλ με σούπερ θέα από ψηλά.

Στον Πλάτανο, ο Ξενώνας Άννα πέρα από φιλόξενη διαμονή, σερβίρει και νοστιμότατη, παραδοσιακή κουζίνα, με τα σουτζουκάκια και το κοκκινιστό μοσχαράκι να ξεχωρίζουν, όπως επίσης και η φοβερή κερασόπιτα.

Ωραιότατα μαγειρευτά (μελιτζάνες παπουτσάκια, κόκορας κρασάτος κ.α.) στο Λεωνίδιο θα δοκιμάσεις στη Μητρόπολη και στη Μουριά και ιταλική-μεσογειακή κουζίνα (μακαρονάδες, πίτσα στον ξυλόφουρνο, φιλέτο κοτόπουλο με σως λεμονιού κ.α. ) στο ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό Εν Λεωνίδιο. Στο Porto Sabatiki στο λιμάνι της Σαμπατικής θα φας εξαιρετικό ψάρι και κρέας, με ντόπιες συνταγές. 

Οι τιμές για ένα πλήρες γεύμα στις ταβέρνες της περιοχής δεν ξεπερνούν τα 15-18€ το άτομο, με ντόπιο κρασί. Ίσως λιγάκι παραπάνω αν επιλέξεις θαλασσινά.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v