Αν η άνοιξη ήταν πόλη, θα ήταν το Λεωνίδιο

Ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και την θάλασσα του Μυρτώου, το Λεωνίδιο είναι ο τέλειος προορισμός για το Πάσχα… και όχι μόνο.

Αν η άνοιξη ήταν πόλη, θα ήταν το Λεωνίδιο

Τα κατακόκκινα βράχια που υψώνονται πάνω από το Λεωνίδιο αντανακλούν το φως του ήλιου, τυλίγοντας την πόλη σε μια απόχρωση που την κάνει να μοιάζει λες και τη λούζει το ηλιοβασίλεμα κάθε ώρα της ημέρας. Κι αν αυτή δεν είναι εικόνα αρκετή για να ερωτευτείς μια πόλη, περίμενε, έχουμε κι άλλες.

Φωλιασμένο ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα νερά του Μυρτώου, το Λεωνίδιο ξεπροβάλλει ξαφνικά πίσω από την χιλιοστή στροφή –ναι, όποιον δρόμο και αν πάρεις έχεις πρώτα να αναμετρηθείς με ένα 45λεπτο στροφών. Θα αξίζει όμως τον κόπο, και όχι μόνο επειδή η θέα πίσω από κάθε στροφή στην θάλασσα από τη μια και το βουνό από την άλλη θα είναι φαντασμαγορική.

Μια μικρή πόλη (ή μεγάλο χωριό, αναλόγως ποιον ρωτάς) 3.500 κατοίκων, το Λεωνίδιο απλώνεται στις δύο όχθες του Δαφνώνα, του ρέματος που κατεβαίνει από τον Πάρνωνα και στεφανώνεται από γεφυράκια με καμάρες –αν το πετύχεις με νερό φωτογράφισέ το, πρόκειται για σπάνιο θέαμα. Τα δρομάκια της πόλης κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε κεραμιδοσκέπαστα σπίτια, λουλουδιασμένα μπαλκόνια, πλακόστρωτες αυλές και επιβλητικά αρχοντικά, ανηφορίζοντας ολοένα προς τα βράχια και αποκαλύπτοντας άλλη μια φανταστική θέα πίσω από κάθε λαχανιασμένο βήμα.

@irokounadi #leonidio #greecetravel ♬ Hùg Air A' Bhonaid Mhòir - Julie Fowlis

Η ιδιαίτερη περίπτωση του αναρριχητικού τουρισμού

Την τελευταία δεκαετία, το Λεωνίδιο έχει γίνει διάσημο και εκτός ελληνικών συνόρων, ως ένας από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου. Ο Κοκκινόβραχος που υψώνεται κάθετος από πάνω του αγγίζει σε ύψος τα 250 μέτρα, οι δε αναρριχητικές διαδρομές στα βράχια μέσα και γύρω από την πόλη ξεπερνούν τις χίλιες, κι έχουν διαφορετικό μήκος και βαθμό δυσκολίας για να χαίρονται όλοι, αρχάριοι και προχωρημένοι. Αν θέλεις να κάνεις το πρώτο σου μάθημα, στα παιδιά εδώ θα απευθυνθείς.

Ήδη από την πρώτη, αναγνωριστική βόλτα αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει εδώ: Σαν πολλούς τουρίστες να βλέπεις για Απρίλη μήνα, σαν πολύ συγκεκριμένα ντυσίματα να παρατηρείς, σαν πολύ εναλλακτική να μοιάζει η ατμόσφαιρα. Θα σου το επιβεβαιώσουν μέρη σαν το Panjika Cooperative, που όπως έχουμε ξαναπεί είναι μακράν ένα από τα πιο κουλ café της Πελοποννήσου, αν όχι και της Ελλάδας όλης, με τα ζωγραφιστά του ταβάνια, τις περίεργες μουσικές, τις ξέχειλες από βιβλία σε διάφορες γλώσσες βιβλιοθήκες του και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα που θυμίζει λιγότερο café και περισσότερο σαλόνι κάποιου hostel.

Από αξιοθέατα, τι έχει να δούμε;

Την πρώτη στάση θα την κάνεις οπωσδήποτε στην Έκθεση της Φάμπρικας Πολιτισμού, στο ατμοσφαιρικό κτίριο του 1859 που υπήρξε αρχικά Δημοτικό Σχολείο και αργότερα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για να μάθεις τα πάντα καταρχάς για την ιδιαίτερη γλώσσα της περιοχής, τα Τσακώνικα, που είναι ό,τι κοντινότερο έχουμε σήμερα στην δωρική διάλεκτο των αρχαίων ελληνικών. Θα την δεις γραμμένη σε πινακίδες παντού στο Λεωνίδιο, σαν το Καούρ Εκοκιάτε, που σημαίνει καλωσήρθατε, και σε υποδέχεται στην είσοδο της πόλης όπως κατεβαίνεις από τον Πάρνωνα. Εκτός από τη γλώσσα, η Φάμπρικα Πολιτισμού έχει πολλά να σου πει και για τους παραδοσιακούς χορούς και τη γαστρονομία της περιοχής (μπορεί για την τσακώνικη μελιτζάνα να ξέρεις, αλλά δεν τελειώνει εδώ) και για το ξακουστό πασχαλινό έθιμο με τα χιλιάδες φαναράκια που υψώνονται σε αερόστατα και φωτίζουν το βράδυ της Ανάστασης τον ουρανό.

Δεύτερη στάση στο ιστοριοδιφικό σου τουρ, ο υποδειγματικά αναστηλωμένος Πύργος Τσικαλιώτη φιλοξενεί μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για την τσακώνικη αρχιτεκτονική. Χτισμένος το 1808, ο εντυπωσιακός Πύργος ανήκε στον Κωνσταντίνο Τσικαλιώτη, έμπορο ξυλείας στην Τεργέστη και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Κάπου να περπατήσουμε λίγο

Ελάχιστα μέτρα από τα τελευταία σπίτια του Λεωνιδίου, στην θέση που λέγεται Προύζανο, οι τρεις ανεμόμυλοι που τα βράδια φωτίζονται μαγικά, χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα –οι δύο– και από το 1836 ο τρίτος, και είναι προσβάσιμοι από σούπερ βατό και άλλο τόσο ενδιαφέρον μονοπάτι, λεπτομέρειες για το οποίο βρίσκεις εδώ

Μιλώντας για μονοπάτια, ένα 45λεπτο οδήγησης από το Λεωνίδιο απέχει ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πάρνωνα, ο Κοσμάς, από την πλατανοσκέπαστη πλατεία του οποίου ξεκινούν καταπληκτικές, και άψογα σηματοδοτημένες, πεζοπορικές διαδρομές για αρχάριους και προχωρημένους. Μια από τις ωραιότερες και πιο βατές είναι αυτή που πηγαίνει στις Ποτίστρες και τον Κάτω Άη Γιώργη, είναι κυκλική και έχει συνολική διάρκεια περί τις τρεις ώρες. Λεπτομέρειες και αναλυτικοί χάρτες εδώ

@irokounadi #kosmas #leonidio #arcadia ♬ End of the Road - Noga Erez

Τέσσερα χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, ή κάτι λιγότερο από ένα δεκάλεπτο οδήγησης, η Πλάκα είναι η μεγάλη, βοτσαλωτή παραλία του με τα κρυστάλλινα νερά, που είναι ό,τι πρέπει για τα πρώτα διστακτικά πλατσουρίσματα της χρονιάς, ή για μεγάλες παραθαλάσσιες βόλτες με φόντο τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα που βουτάνε απότομα στο Μυρτώο. Αν συνεχίσεις για άλλα 5 χιλιόμετρα μετά την Πλάκα, θα βρεθείς στα Πούλιθρα, ένα γλυκύτατο ψαροχώρι με τη δική του βοτσαλωτή παραλία, για το οποίο σου τα έχουμε πει αναλυτικότερα εδώ

Πού τρώμε και πού πίνουμε

Φανταστικά μαγειρευτά (μη χάσεις για τίποτα στον κόσμο τις μελιτζάνες παπουτσάκια, τον κρασάτο κόκορα και το κοκκινιστό μοσχαράκι) στη Μητρόπολη, και ιταλική-μεσογειακή κουζίνα (σκέψου θεϊκές μακαρονάδες, πίτσα στον ξυλόφουρνο, φιλέτο κοτόπουλο με σως λεμονιού και αυτό το μικρό αριστούργημα που είναι οι τηγανιτές πατάτες με τέσσερα τυριά και μπέικον) στο ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό Εν Λεωνίδιο. Και στα δύο, ο λογαριασμός με κρασί δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο.

Φανταστικό brunch σερβίρει καθημερινά ως τις 14.00 στη γλυκύτατη αυλή της με το πάτωμα σκακιέρα η Κασέτα, η οποία ξενυχτάει ως αργά με εξαιρετικά κοκτέιλ (από 8€) και ποτά (από 6€). Για καφεδάκια, μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, χειροποίητα τσιμπολογήματα και υπερ-κουλ ατμόσφαιρα θα πας στο Panjika Cooperative που λέγαμε στην αρχή. Παραδοσιακό ελληνικό καφέ θα πιείς στο Σήμερον έχει Παγωτό, που απλώνει τα πολύχρωμα τραπεζάκια του σε ένα μίνι πλατειάκι, σε στρατηγικό σημείο για χάζι στην περαντζάδα του κεντρικού δρόμου. Λίγο παρακάτω, τραπεζάκια έξω βγάζει και η Αγκωνή, που φτιάχνει και τον καλύτερο espresso της πόλης.

Εδώ να μείνεις

Στα γλυκύτατα, πέτρινα σπιτάκια του Ξενώνα Αγρόκτημα, λίγο έξω από το Λεωνίδιο, στον δρόμο για την Πλάκα, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 86€ το δίχωρο σπίτι δύο ατόμων, με τζάκι στο σαλόνι του και φανταστικό πρωινό που έρχεται καθημερινά σε καλάθι στην πόρτα σου για να φας ό,τι ώρα ξυπνήσεις.

Φανταστικά δωμάτια στο κέντρο του Λεωνιδίου έχει το Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη (90€ το δίκλινο με καταπληκτικό πρωινό) ενώ καλές low budget επιλογές είναι το Ξενοδοχείο Κοσταρίνι (από 50€ το δίκλινο στούντιο) και το Leonidio Rocks (45€ το δίκλινο). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v