Πώς θα καταλάβεις αν ένα εστιατόριο είναι αδικαιολόγητα ακριβό

Οι λεγόμενες τουριστοπαγίδες, και τα σημάδια που θα σου πουν να τις αποφύγεις για να μην ξετινάξεις χωρίς λόγο το μπάτζετ των διακοπών σου.

Πώς θα καταλάβεις αν ένα εστιατόριο είναι αδικαιολόγητα ακριβό

Ας είμαστε ειλικρινείς, στα νησιά, τα χωριά, τους λόγγους και τους κάμπους της Ελλάδας υπάρχουν γκουρμεδοταβερνάκια και εστιατόρια που, ακόμα και όταν είναι τσιμπημένα, αξίζουν τα λεφτά τους. Και μετά, υπάρχουν και οι λεγόμενες τουριστοπαγίδες, αυτοί που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε παραζαλισμένους από τον ήλιο και την θάλασσα τουρίστες, και θα σου χρεώσουν 12€ την χωριάτικη. Με ζαχαρωμένη ντομάτα. Ιδού πώς θα τους καταλάβεις, για να τους αποφύγεις.

Από τους κράχτες απέξω

Νόμος απαράβατος, ταβερνάκι/ ψητοπωλείο/ σουβλατζίδικο στο πλακόστρωτο σοκάκι του νησιού με τύπο απέξω που σε χαιρετάει με «γκουντ ίβνινγκ, μάι φρεντ». Χαμογελάς και προσπερνάς.

Από τα μενού

Σταντ με φωτογραφίες του μουσακά; Έφυγες. Μενού σε εννιά γλώσσες; Μεταβολή και δρόμο. Δέκα σελίδες κατάλογος, που περιλαμβάνει μαγειρευτά, καλαμαράκια, κεμπάπ, πίτσα, μπέργκερ, κλαμπ σάντουιτς και σούσι; Μην τον είδατε τον Παναή.

Από τις κριτικές στο Google Maps

Δύο παγίδες υπάρχουν εδώ: Η μία είναι 5άστερη βαθμολογία, αλλά πολύ χαμηλός αριθμός reviews (έχουν μπει να βαθμολογήσουν μόνο οι φίλοι τους). Η άλλη είναι πιο ύπουλη: Εκατοντάδες reviews, και καλή βαθμολογία, αλλά το 90% των χρηστών είναι ξένοι. Προφανώς δεν έχουμε τίποτα εναντίον των τουριστών, αλλά η αλήθεια να λέγεται, πολλοί από αυτούς έφαγαν τζατζίκι πρώτη φορά στη ζωή τους και έπεσαν τανάσκελα, εξ ου και γράφουν διθυράμβους και για μέτρια έως κακά μαγαζιά.

Από τον κόσμο που κάθεται

Κατά σειρά προτεραιότητας, ιδανικά θες: Ντόπιους παππούδες (εγγύηση σε κάθε μαγαζί που δεν είναι απλά καφενείο), ντόπιες οικογένειες, ζευγάρια Αθηναίων που δεν φαίνονται φασαίοι. Στον αντίποδα, υποψίες θα πρέπει να σου κινήσουν τεράστια γκρουπ τουριστών που έχουν ενώσει 7 τραπέζια –αν κάποιος από αυτούς σηκωθεί να χορέψει και τον Ζορμπά, φύγε μακριά.

Από το πού βρίσκεται

Κακά τα ψέματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις το ταβερνάκι στο πιο τουριστικό σημείο του νησιού θα είναι το αντίστοιχο με εκείνα τα café επάνω στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, στα οποία κάθονται μόνο ξεποδαριασμένοι τουρίστες: ακριβό και (στην καλύτερη περίπτωση) μέτριο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v