Όσα πρέπει να ξέρεις για το αυχενικό σύνδρομο

Πώς προκύπτει το αυχενικό σύνδρομο, τι συμπτώματα έχει και πώς μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες να σε ταλαιπωρήσει.

Όσα πρέπει να ξέρεις για το αυχενικό σύνδρομο

Ταλαιπωρείσαι συχνά από πόνους ή ενοχλήσεις στον αυχένα; Η πιο «διάσημη» πάθηση του γραφείου και γενικότερα της καθιστικής ζωής, είναι απλά συνισταμένη μιας πληθώρας αιτιών και παθήσεων.

Πού οφείλεται;

Ο όρος «αυχενικό σύνδρομο» είναι μια γενική έννοια, η οποία είναι πολυπαραγοντική και πολυδυναμική. Τα αίτιά του μπορεί να είναι κακώσεις από πτώσεις, τροχαία ατυχήματα, μικροκαταπονήσεις που έχουν γίνει σε βάθος χρόνου, αθλητικοί τραυματισμοί,  και ψυχοσωματικά αίτια που εκδηλώνονται με πόνο στην περιοχή.

Η κακή στάση του σώματος συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου, αφού επιφέρει κακή δυναμική λειτουργία μεταξύ των σπονδύλων, οι οποίοι δεν κινούνται φυσιολογικά.

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί τέλος, να οφείλεται και σε κάποια ευαισθησία στην αλλαγή θερμοκρασίας ή σε κάποιο ατύχημα στο παρελθόν που ενδεχομένως άλλαξε την δυναμική σχέση των οστών ή των συνδέσμων μεταξύ τους.

Τα συμπτώματα και η διάγνωση

Όσον αφορά τα συμπτώματα, κάποια από αυτά μπορεί είναι πόνος, μούδιασμα, καψίματα, μυϊκή αδυναμία, και αίσθηση βάρους ή κόπωσης, συχνά σε συνδυασμό. Μπορεί να υπάρχει επίσης περιορισμός της κίνησης του αυχένα, πονοκέφαλος, προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση, και προβλήματα που σχετίζονται με νευραλγίες συγκεκριμένων νεύρων στο πρόσωπο.

Τα παραπάνω μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.

Η διάγνωση για την συγκεκριμένη πάθηση δεν πρέπει να γίνεται με ακτινογραφία. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση. Τις περισσότερες φορές γίνονται λάθη στη διάγνωση γιατί ο γιατρός ή και ο φυσικοθεραπευτής κοιτάζουν απλά μια ακτινογραφία και κολλούν μια ταμπέλα σε διάγνωση που γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Για να γίνει σωστή διάγνωση, ο γιατρός θα πρέπει να σας πάρει πλήρες ιστορικό, με σκοπό να βρει ποιες κινήσεις αναπαράγουν ποιο σύμπτωμα. Παρομοίως και ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να πάρει ιστορικό και να κάνει κλινική αξιολόγηση.

Αυτή περιλαμβάνει κάποιες ειδικές τεχνικές, οι οποίες εστιάζουν στην ανοχή συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, όπως οι μύες που βρίσκονται στην πρόσθια τραχηλική χώρα (εκεί που είναι ο λαιμός μας), αλλά και τη συμπεριφορά δομών όπως τα νεύρα που καταλήγουν στα χέρια.

Οι ακτινογραφίες και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις βοηθούν μαζί με την κλινική εκτίμηση στο πόρισμα του βαθμού και του σταδίου της πάθησης.

Τι να κάνω αν με πιάσει;

Μια γενική οδηγία, η οποία όμως είναι πολύ χρήσιμη, είναι να κινείσαι όσο περισσότερο γίνεται και όσο λιγότερο σου επιτρέπει ο πόνος.

Ενδεικτικά, σε μια οξεία φάση του αυχενικού συνδρόμου ενδεχομένως να χρειαστεί να είσαι περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα «ακίνητος». Ενδεχομένως σε αυτό το διάστημα να χρειαστεί να φορέσεις κολλάρο και να πάρεις φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό σου, συνήθως αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα.

Στην φυσικοθεραπεία, χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως έλξη στον αυχένα, και η κινητοποίηση νευρικού ιστού, μια τεχνική, η οποία με απλές κινήσεις στον αυχένα ή την ωμοπλάτη ή το χέρι βοηθά στην καλύτερη λειτουργικότητα του νευρικού ιστού και μειώνει τα συμπτώματα.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και την ευερεθιστότητα του ασθενή, οι πόνοι από το αυχενικό σύνδρομο κρατούν συνήθως δύο με τρεις ημέρες. Σε περιπτώσεις όμως με αυξημένη ευερεθιστότητα, η οξεία φάση μπορεί να παραταθεί, επομένως χρειάζεται οπωσδήποτε σωστή επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό για πιθανή αλλαγή του θεραπευτικού σχήματος.

Πώς θα τη γλιτώσω;

Η συστηματική γυμναστική μπορεί, μεν, να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανιστεί αυχενικό σύνδρομο, όμως δεν τις εξαφανίζει. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κινείσαι συχνά και να αποφεύγεις θέσεις και στάσεις όπως ο λεγόμενος «λαιμός της χελώνας», δηλαδή μεγάλη κύφωση στην πλάτη και προβολή του κεφαλιού μπροστά για πολλές ώρες.

Ιδανική στάση για να κάθεσαι δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως στάσεις οι οποίες θα σε επιβαρύνουν όταν διατηρούνται για πολύ ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η «πλήρης ακινησία» στο κρεβάτι που συχνά προτείνεται, η αποφυγή κινήσεων όπως το περπάτημα, οι καθημερινές δουλειές και οι δραστηριότητες και η εγκατάλειψη των αθλητικών δραστηριοτήτων που έκανες πριν την κρίση είναι καταστροφικές τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική σου υγεία.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v