Κάλυμνος ακούει: Έχουμε πάθει έρωτα με σένα

Το νησί των σφουγγαράδων με την άγρια ομορφιά, τις απόκοσμα όμορφες παραλίες και τα γραφικά χωριουδάκια είναι το επόμενο Δωδέκανησο που πρέπει να ανακαλύψεις.

Κάλυμνος ακούει: Έχουμε πάθει έρωτα με σένα

Ήρθε η ώρα να πούμε για άλλη μια φορά τα πράγματα με το όνομά τους και να στείλουμε ένα ερωτικό γράμμα στην Κάλυμνο η οποία μας έχει πάρει τα μυαλά με την ιδιαίτερη γοητεία της, τους χαλαρούς της –μη τουριστικούς- ρυθμούς και τη φυσική ομορφιά που παντρεύει βουνό και θάλασσα γιατί μπορεί. Το νησί των σφουγγαράδων θα σε αναγκάσει να στρέψεις την προσοχή σου προς Δωδεκάνησα μεριά και να φτιάξεις έναν Καλύμνιο εξερευνητικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τα χωριουδάκια του νησιού, τα τσιμπολογήματα στις ντόπιες ταβέρνες και τις βουτιές σε παρθένες παραλίες.

Πως πάμε εκεί;

Υπάρχει η επιλογή του πλοίου από τον Πειραιά (με διάρκεια ταξιδιού στις 8μιση έως και 11 ώρες ανάλογα το δρομολόγιο) με το κόστος του one-way εισιτηρίου να ανέρχεται στα 75€ ενώ η τιμή του αντίστοιχου εισιτηρίου για το αυτοκίνητο ανέρχεται στα 150€. Αν προτιμάς το αεροπλάνο τότε καλό είναι να γνωρίζεις ότι το κόστος του οne-way αεροπορικού εισιτηρίου ξεκινά από 115€.

Έχει τίποτα να δούμε ρε παιδιά;

Θα ξεκινήσουμε από εκεί που δεν – η μπορεί και να- το περιμένεις, δηλαδή από τα 16 επισκέψιμα σπήλαια του νησιού. Τα πιο γνωστά είναι τα σπήλαια Κεφαλάς ( εκεί θα εντυπωσιαστείς από τον επιβλητικό, μήκους 103 μέτρων, διάδρομο με τους πελώριους σταλακτίτες και σταλαγμίτες), των επτά Παρθένων το οποίο πήρε το όνομά του από τις θρυλούμενες επτά παρθένες που κρύφτηκαν στο σπήλαιο για να γλυτώσουν από την επίθεση των πειρατών αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στο Κάστρο και των Σκαλίων με έναν εντυπωσιακό φυσικό διάκοσμο.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι με τη χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το Λιμάνι πρωτεύουσα του νησιού Πόθια.  Εδώ θα βολτάρεις στα σοκάκια της για να απολαύσεις μια αποστομωτικά όμορφη θέα, λιγουρευόμεν@ τις βεράντες των σπιτιών που βρίσκονται στα δρομάκια της. Έπειτα θα φτάσεις στο Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα, και θα ανέβεις στο Κάστρο της ή στον Πύργο της Χρυσοχεριάς, για να κάνεις ένα πολύωρο χάζι στο βαθύ κι απέραντο γαλάζιο από ψηλά.

Αν είσαι φανατικός του sightseeing πρέπει να ξέρεις ότι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Καλύμνου είναι το ιερό του Δηλίου ή Δαλίου Απόλλωνα, δίπλα στο σημερινό οικισμό της Χώρας, περιλαμβάνοντας ερείπια κι απομεινάρια οικοδομημάτων που χτίστηκαν μεταξύ 4ου και 3ου αι. π. Χ.

Αν είσαι μουσειολάγνος τότε καλό θα ήταν να κάνεις μια περασιά από το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων με συναρπαστικά εκθέματα.

Village Hopping για πάντα

Πρώτη στάση στο χωριό Βαθύς που βρίσκεται εν είδει όασης χωμένο σε μια εύφορη και καταπράσινη κοιλάδα και δένει σαν ζωγραφιά με το υπόλοιπο πιο άγονο και βραχώδες τοπίο. Παντού ξεφυτρώνουν περιβόλια με κηπευτικά και μανταρινιές, παλιά αρχοντικά, αλλά και χρωματιστά  σπιτάκια που καταλήγουν σε έναν κλειστό όρμο, στο επίνειο του χωριού, τη Ρίνα. Αν είσαι φαν της Σκανδιναβίας, θα σου ξυπνήσουν μνήμες από φιόρδ. Πάμε τώρα να κινηθούμε παραθαλάσσια κάνοντας τις επιβεβλημένες στάσεις μας στο Μασούρι, στον Εμπορείο και στα Βλυχάδια. Πολύ όμορφος κι ο παραδοσιακός οικισμός των Βοθύνων με ερωτεύσιμη και ροβινσωνική διαδρομή.

Που βουτάμε;

Στα must του νησιού, βρίσκεται η Παλιόνησος η οποία μπορεί να είναι η πιο μακρινή (περί τα 40 λεπτά από την Πόθια), αλλά σε αποζημιώνει με την ομορφιά της. Μικρή, αρκετά πολυσύχναστη τα τελευταία χρόνια, με μπητς μπαρ και ταβερνάκια, και ψιλό βοτσαλάκι μέσα κι έξω, αξίζει για ούλτρα χαλάρωση. Η παραλία στο Μασούρι είναι μεγάλη-, η πιο τουριστική του νησιού,- πολυσύχναστη και αμμουδερή μέσα κι έξω, με μπητσόμπαρο και αρκετά ξενοδοχεία τριγύρω της, ενώ ο Πλατύς Γυαλός είναι μια μεγάλη και φαρδιά αμμουδιά, με μαύρη άμμο και βότσαλα, ανοιχτή στο πέλαγος. Διαθέτει κι ένα ίχνος οργάνωσης λίγες ξαπλώστρες στην άκρη της και ένα αναψυκτήριο.

Πιο μικρούλα παραλία είναι τα Βλυχάδια, η οποία επίσης αρχίζει και αποκτά φανατικό κοινό όσο περνούν τα χρόνια ειδικά στην κοινότητα των ψαροντουφεκάδων. Πρόκειται για δύο μικρούς κολπίσκους, με αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά, ταβερνάκια και καφέ. Οι βοτσαλωτές Μυρτιές με τα ρηχά νερά έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία ενώ και τα Θέρμα με τα διάφανα καταγάλανα νερά και τα βραχάκια για τα μακροβούτια των τολμηρών δεν πρέπει να λείψουν από το beach trip σου.

Πού να φας;

Ο Μαμουζέλος στην Πόθια και το Αιγαιοπελαγίτικο στο Μασούρι είναι δύο must επιλογές για θαλασσινά παραδοσιακά αλλά και πιο «πειραγμένα», ενώ ο Μανιάς στο κέντρο της πόλης είναι ένας ωραιότατος μεζεδοκαφενές, για να φας ψαράκια και να πιείς του ουζάκι/τσιπουράκι/κρασάκι σου. Αν είσαι της ψητοκατάστασης τότε βουρ στον Τσοπανάκο στον Αρμεό. Για ψαρικά και θαλασσινές γεύσεις στον Παντελή στον Πάνορμο, με ειδική μνεία στην γαριδομακαρονάδα του. Για ουζάκια τρέχεις σούμπιτ@ στον Στούκα που έχει και τα απαραίτητα μαγκιόρικα μεζεκλίκια για συμπλήρωμα, ενώ ο Μπακαλόγατος στο Λιμάνι του νησιού θα σου φέρει αναμνήσεις από μια αλλοτινή εποχή με μοντέρνες γαστρονομικές πινελιές.

Πού να μείνουμε;

Το Καμάρι στις Μυρτιές είναι μια από τις πιο οικονομικές επιλογές που θα βρεις σε όλα τα Δωδεκάνησα με το δίκλινο να κοστίζει 36€ ανά διανυκτέρευση. Το Πανόραμα Studios είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή με το δίκλινο να κοστίζει 70€ τη βραδιά. 

Υπέροχο το Elena Village στη Χώρα αν το σηκώνει το πορτοφόλι σου με το δίκλινο στα 128€ συμπεριλαμβανομένου πρωινού. Πολύ όμορφο και το Plaza Hotel στο Μασούρι με τιμή δίκλινου στα 82€ ανά διανυκτέρευση.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v