Μικρά νησάκια για μεγάλες διακοπές

Δύο σταλιές Αιγαίο και άλλες δύο Ιόνιο, μας κάνουν τέσσερα νησάκια ιδανικά για να κάνετε διακοπές… σαν ναυαγοί, σαν Ροβινσώνες.
Μικρά νησάκια για μεγάλες διακοπές
Κάποιοι από εμάς είναι εξερευνητές. Θέλουν στις διακοπές τους ανοιχτούς δρόμους, κάθε μέρα κι άλλη εικόνα, τις συγκινήσεις που προσφέρει η ανακάλυψη πάνω απ’ όλα. Άλλοι πάλι χρειάζονται μόνο μια στάλα στεριάς μέσα στην θάλασσα, ένα νησάκι που θα το ‘χουν μάθει σε μια μέρα, και από εκεί και πέρα το μόνο που θα κάνουν είναι να βουτάνε στα κρυστάλλινα νερά του με το που ξυπνήσουν, να λιάζονται με τις ώρες στην παραλία και μετά να πηγαίνουν με τα πόδια σε εκείνο το τέλειο, σκιερό ταβερνάκι. Για αυτούς, και για τις ιδανικές διακοπές τους, έχουμε πέντε τόσο δα νησάκια.

Η Ερεικούσα

Αν τον καλοκαιρινό σου παράδεισο τον ονειρεύεσαι… τσέπης, μην ψάχνεις άλλο, εδώ είσαι. Η Ερεικούσα είναι το βορειότερο από τα νησιά του Ιονίου, κι επίσης ένα από τα τρία μικροσκοπικά Διαπόντια νησιά που κατοικούνται (τα άλλα δύο είναι το Μαθράκι και οι Οθωνοί, αν αναρωτιέσαι). Με διάμετρο όλη κι όλη δύο χιλιόμετρα, η Ερεικούσα έχει έναν και μοναδικό οικισμό, το Πόρτο, με μια φανταστική αμμουδερή παραλία με ρηχά νερά να απλώνεται μπροστά του. Η σούπερ σταρ παραλία της, όμως, λέγεται Μπραγκίνι, βρίσκεται στον βορρά, κι είναι μια από τις ωραιότερες αμμουδιές που έχεις δει ποτέ, κορνιζαρισμένη από δάσος που φτάνει ως το κύμα. Περισσότερες πληροφορίες για την Ερεικούσα εδώ και όλα τα Airbnb για τη διαμονή σου εδώ (υπολόγισε από 65€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα).



Πώς θα πας εκεί: Με τα καραβάκια από την πόλη της Κέρκυρας, το Σιδάρι ή τον Άγιο Στέφανο (όλα αυτά είναι στην Κέρκυρα, για όσους δεν τα πάνε καλά με τη γεωγραφία). Δρομολόγια εδώ

Η Χάλκη

Ένας και μοναδικός (κυριολεκτικά και μεταφορικά) οικισμός κι εδώ, το Νημποριό με τα πολύχρωμα σπιτάκια του, κι ένα από τα ομορφότερα λιμάνια του Αιγαίου, είναι οι πρώτες εικόνες της Χάλκης καθώς πλησιάζει το καράβι που σε φέρνει εδώ από τη Ρόδο. Αυτοκίνητα εδώ δεν παίζουν, και δεν θα σου λείψουν κιόλας, αφού η κοντινότερη παραλία, η ήρεμη αμμουδιά του Πόνταμου και το γειτονικό Καλό Πηγάδι απέχουν μόλις ένα δεκάλεπτο με τα πόδια από το Νημποριό, ενώ οι υπόλοιπες, πανέμορφες ακτές προσεγγίζονται με καΐκι. Σημείωσε το Γιάλι, την Τραχιά και την Αλιμνιά για τις βουτιές σου, και μην αμελήσεις για τίποτα στον κόσμο να δεις το ηλιοβασίλεμα από το φρούριο των ιπποτών στο ακατοίκητο σήμερα Παλιό Χωριό. Πολλές επιλογές για τη διαμονή σου (από 75€ το δίκλινο) θα βρεις εδώ.



Πώς θα πας εκεί: Υπάρχει απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά, αλλά κάνει μία μέρα και 6 ώρες να φτάσει στην Χάλκη (ναι, δεν κάνουμε πλάκα) και το εισιτήριο έχει 55€ στο κατάστρωμα, one way. Σοφότερη επιλογή είναι να πας με αεροπλάνο στη Ρόδο, κι από εκεί να πάρεις καραβάκι είτε από το κεντρικό λιμάνι είτε από τη Σκάλα Καμείρου, που θα σε φέρει στη Χάλκη σε περίπου μία ώρα, με 12€ το άτομο.

Ο Καστός

Δεν τον έχεις ούτε ακουστά; Τόσο το καλύτερο. Ο μικρός, γλυκύτατος Καστός είναι το μικρότερο από τα Επτάνησα, αριθμεί όλους κι όλους 50 κατοίκους κι έχει (το μάντεψες) έναν μόνο οικισμό, τον ομώνυμο Καστό. Πολλές φαντασμαγορικές παραλίες με απολύτως τιρκουάζ νερά τον κάνουν έναν μικρό Ιόνιο παράδεισο. Αν χρειάζεσαι συστάσεις, ή απλώς από κάπου να ξεκινήσεις, σημείωσε τα Αμπελάκια, το Φύκι, τον Άγιο Αιμιλιανό, τη Λίμνη, το Καμίνι και το Βρισίδι. Δεν είναι, όμως, μόνο οι παραλίες: Ο Καστός έχει επίσης τους πιο καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους του Ιονίου (το ‘ξερες ότι έχει ανεμόμυλους το Ιόνιο; δεν το ‘ξερες, καλά που έχεις κι εμάς να σου τα λέμε) και μια σπηλιά, την Φωκότρυπα, με εντυπωσιακά λευκά βράχια που κρύβουν μια μικρή αμμουδιά στο εσωτερικό της.



Για διαμονή, αν είστε μεγάλη παρέα, ωραία πρόταση είναι το Villa Tati, που ξεκινά τον Ιούλιο από 158€ για 6 άτομα (ήτοι 26€ το άτομο).

Πώς θα πας εκεί: Με καΐκι που αναχωρεί από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας δύο φορές την ημέρα, ή εναλλακτικά με καΐκι από τη Λευκάδα. Οι ώρες των δρομολογίων εδώ

Το Αγαθονήσι

Είναι το βορειότερο από τα Δωδεκάνησα, κι έχει κάτι από Κυκλάδες, με τα λευκά σπιτάκια των οικισμών του, που λέγονται εύγλωττα Μικρό και Μεγάλο Χωριό, να αντανακλούν το φως του ήλιου σε ένα τοπίο ανεμοδαρμένο, που κάνει τέλεια αντίθεση με το απόλυτο βαθυγάλαζο του Αιγαίου. Λίγο περισσότεροι από 150 κάτοικοι ζουν σε αυτή την καρτποσταλική γωνιά του Αιγαίου, πολύ κοντά στη Σάμο, και απολαμβάνουν… την ησυχία τους και τις φανταστικές παραλίες σαν τη Σπηλιά, τον Πάλο, τον Γαϊδουρόλακκο, τον Πόρο και το Βαθύ Πηγάδι. Ωραιότατη είναι και η παραλία που θα κάνεις παραδοσιακά την πρώτη σου βουτιά, αυτή στον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι του νησιού. Για τη διαμονή σου, ωραιότατη επιλογή είναι το Mary’s Rooms (από 60€ το δίκλινο).



Πώς θα πας εκεί: Με πλοίο από το Πυθαγόρειο της Σάμου, σε κάτι παραπάνω από μία ώρα, και 7,50€ one way. Σύνδεση επίσης υπάρχει με τη Λέρο, την Πάτμο και τους Λειψούς. Δρομολόγια και κρατήσεις εισιτηρίων, στο FerryHopper.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v