Τα πράγματα που μας λείπουν από την εποχή του myspace

Τώρα αν αυτό το κείμενο έχει να κάνει με το ίδιο το myspace ή με μια πιο αγνή εποχή του ίντερνετ, αφήνουμε εσένα να αποφασίσεις.

 

Τα πράγματα που μας λείπουν από την εποχή του myspace

Το myspace είναι μια λέξη που αν την αναφέρεις σε οποιονδήποτε κάτω των 27-30, θα σε κοιτάξει με απορία. Ή με την θλίψη που κοιτάς έναν παππού που λέει ιστορίες από τα νιάτα του, για εποχές που δεν θα ξαναζήσει. Επειδή ίντερνετ σαν το ίντερνετ της εποχής του myspace δεν θα ξαναζήσουμε.

Και θα σου θυμίσουμε γιατί.

Αρχικά, δεν ήσουν υποχρεωμένος να διαβάσεις ΤΙΠΟΤΑ
Το myspace σου έδινε την δυνατότητα να περιγράψεις την διάθεσή σου με μία και μόνο λέξη, και έπρεπε να διαλέξεις πολύ προσεκτικά για να λάβεις την μάξιμουμ δυνατή προσοχή. Αυτό ήταν το μόνο που είχες να κάνεις. Οτιδήποτε πιο μακροσκελές από αυτό έπρεπε να γίνει blog, και τα blogs σου ήταν 100% στο χέρι των φίλων σου αν θα τα διαβάσουν ή όχι, σε αντίθεση με το φορμάτ που ακολούθησαν τα social media των επόμενων χρόνων, που πρέπει να βομβαρδίζεσαι καθημερινά από απόψεις, απόψεις, απόψεις. Και, οκέι, πες είχε και το myspace μία κάποια ντουντούκα. Και σου γυρνούσε μπούμερανγκ...

...Τα bulletin posts
Δεν υπήρχε πιο εύκολος τρόπος να καταλάβεις ποιος από τους φίλους σου είναι ψώνιο: Απλά έγραφε αυτό που ήθελε και έφτιαχνε ένα bulletin post, που σου εμφανιζόταν σε ειδικό πίνακα στην αρχική σου, και (ξανά) ΑΝ ήθελες το κλίκαρες. Ήταν ένα σύστημα τόσο απλοϊκό και ξεδιάντροπο, που εν τέλει χρησιμοποιούνταν μόνο από τα επίσημα προφίλ των μουσικών για επερχόμενες κυκλοφορίες.

Ο Τομ
Ο δημιουργός του myspace ήταν φίλος με όλους από προεπιλογή, είχε την πιο φιλική φάτσα που έχουμε δει ποτέ σε tech bro και πλέον πήρε τα λεφτά του και ταξιδεύει τον κόσμο βγάζοντας φωτογραφίες. Και ξέρεις κάτι; Δεν καταστρέφει τον πλανήτη προπαθώντας να φτάσει στον Άρη για να προλάβει την καταστροφή του πλανήτη που επισπεύδει ο ίδιος, οπότε μπράβο στον Τομ.

Οι top friends ήταν η τελευταία ξηγημένη στιγμή του ίντερνετ
Ναι, το είπαμε. Μπορούσες κυριολεκτικά να διαλέξεις τους πιο κολλητούς και να πεις σε όλο τον κόσμο (άρα και στους λιγότερο κολλητούς) ότι ΑΥΤΟΙ ήταν οι σημαντικοί σου άνθρωποι. Όλοι έχουμε βαθμίδες στις φιλίες μας, και το myspace ήταν το πρώτο και τελευταίο μέρος στο ίντερνετ που δεν είχε πρόβλημα με αυτό το γεγονός. Ή μπορούσες να το παίξεις Ελβετία και να γεμίσεις τους top 8 σου με μουσικούς, αφήνοντας τους φίλους σου να αναρωτιούνται.

Οι επιλογές για την εμφάνιση
Συγγνώμη, Gen Z. Δεν θα μάθεις ποτέ βασικές γνώσεις HTML προσπαθώντας να αλλάξεις το φόντο του προφίλ σου και να προσθέσεις δέκα διαφορετικά widgets που παίζουν μουσική, ταΐζουν εικονικά ψαράκια και δημιουργούν αντανακλάσεις σε νερό από τις φωτογραφίες σου. Μπορείς ακόμα να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα, αλλά όχι στα τωρινά σου social media, και όχι με τα χεράκια σου. Θα τα κάνει όλα κάποια εφαρμογή για εσένα.

Τα προφίλ της Τέιλορ Σουίφτ και του Τομ Χάρντι
Η Τέιλορ ήταν emo και έγραφε ΠΟΛΛΑ blogs και ο Τομ ήταν κυριολεκτικά εκείνος ο φίλος σου ο ηθοποιός που ακόμα δεν έχει πιάσει την καλή και ζητάει προσοχή στο Instagram βγάζοντας τα ρούχα του

Η Τίλα Τεκίλα
Ήταν ο άνθρωπος με "τους πιο πολλούς φίλους στον κόσμο" (8+ μύρια). Ήταν ο ορισμός της σέξι ημίτρελης ονλάιν τύπισσας των 00s. Σύντομα πέρασε στη μουσική, αλλά ήταν δέκα χρόνια μπροστά από την εποχή της: Τα κομμάτια της ήταν υπερβολικά σεξουαλικά για το 2008. Μετά ήταν το έπαθλο στο πρώτο bisexual dating show του MTV και μετά... μετά έγινε youtuber που (με αυτή τη σειρά) μίλησε με εξωγήινους, ένιωσε κατανόηση για τον Χίτλερ και μετά βρήκε τον Ιησού. Οπότε καλύτερα να μείνουμε σε αυτό: 

Οι playlists
Μπορούσες να επιλέξεις μουσική για να ακούγεται όποτε έμπαινε κάποιος στο προφίλ σου, και αυτό σήμαινε πολλά για εσένα. Το αν είχες ενεργοποιήσει το autoplay έλεγε επίσης πολλά για εσένα, κυρίως αν ήσουν ψυχοπαθής. Και μπορεί να φτιάχνεις και σήμερα playlists στο Spotify σου και να τις μοιράζεσαι σε story του Instagram με τους φίλους σου, αλλά το myspace ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες στ' αλήθεια ότι έφτιαχνες mixtape.

Ηλικία: 99 ετών
ΝΑΙ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΕΙΜΑΙ 99 ΕΤΩΝ, ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v