Όχι άλλα κεφτεδάκια: 4 συνταγές για πικ νικ

Θες να πας για πικ νικ; Ιδού τέσσερις νόστιμες και πρακτικές συνταγές, πλην κεφτεδακίων, για να πάρεις μαζί.

Όχι άλλα κεφτεδάκια: 4 συνταγές για πικ νικ

Τραπεζομάντιλο, κάποιο μέρος με πράσινο όπως αυτά, καλή παρέα και καλό κρασάκι.

Το καλό το πικ νικ δεν θέλει πολλά, καλή καρδιά θέλει και μερικές εύκολες και νόστιμες συνταγές. Πώς είπες; Κεφτεδάκια; Όχι, αυτή τη φορά δε θα προτείνουμε τα κλασικά.

Δες παρακάτω μερικές εναλλακτικές που δε μυρίζουν κιόλας τόσο.

Πιτσάκια σε μπουκίτσες

Για την πίτσα και τη γέμιση: 450 γρ. ζύμη για πίτσα, 4 φέτες γαλοπούλα καπνιστή, μοτσαρέλα, σε 24 κομματάκια, 1/2 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη, 1/2 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη, ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα’

Για την επικάλυψη: 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή, 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 100 γρ. σάλτσα ντομάτας, έτοιμη

Εκτέλεση: Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη της πίτσας και κόβουμε σε 36 τετράγωνα κομμάτια 5 εκ. Κόβουμε το κάθε κομμάτι της γαλοπούλας σε 9 ίσια κομμάτια.

Απλώνουμε σε κάθε κομμάτι της ζύμης τα υλικά της γέμισης και τα κλείνουμε καλά.

Τηγανίζουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι σε θερμοκρασία 180ο C για 3-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.   

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε τα πιτσάκια.

Σερβίρουμε με τη σάλτσα ντομάτας.

Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 15 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Συνταγή από εδώ

Τυροπιτάκια

Για τη γέμιση: 150 γρ. φέτα, 150 γρ. τυρί κρέμα, 1 κ.σ. δυόσμο, αλάτι, πιπέρι

Για τη σύνθεση: 12 φέτες ψωμί για τοστ, μόνο ψίχα, 50 γρ. ελαιόλαδο, 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα: μέλι, σουσάμι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας τις φέτες από το ψωμί και περνάμε κάθε φέτα με τον πλάστη ώστε να γίνουν πολύ λεπτές.

Ραντίζουμε το κέντρο του ψωμιού με ελαιόλαδο και απλώνουμε περιμετρικά του ψωμιού τον αραιωμένο κρόκο.

Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλα τα ψωμιά και κλείνουμε διαγώνια για να σχηματίσουμε τα τυροπιτάκια.

Πιέζουμε ώστε να φύγει ο αέρας που μένει μέσα στα τυροπιτάκια και με ένα πιρούνι πατάμε κατά μήκος της ένωσης για να κολλήσει καλά και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε με το ελαιόλαδο ή τον αραιωμένο κρόκο.

Ψήνουμε για 15 λεπτά για να πάρουν χρώμα.

Σερβίρουμε με μέλι και σουσάμι.

Συνταγή από εδώ 

Χούμους με πιτούλες και λαχανικά

Υλικά: 250 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό,  2 φύλλα δάφνης, 1 κλωνάρι θυμάρι, (προαιρετικά), 2 σκελίδες σκόρδου, χυμός από 2 - 3 λεμόνια, 130 γρ. ταχίνι, 100 - 150 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (ή όσο κύμινο θέλουμε), αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 25 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 1 μεγάλο αγγούρι, κατά προτίμηση βιολογικό, σε λεπτές φέτες ή σε μπαστουνάκια, 2 ματσάκια ρόκα, καθαρισμένη από τα χοντρά κοτσάνια, πλυμένη και στεγνωμένη, 1 - 2 κουτάκια φύτρα φασολιών (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, σε μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής - αν θέλουμε), 2 πακέτα μικρές αραβικές πίτες

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τα ρεβύθια θα τα μουλιάσουμε αποβραδίς σε μια λεκάνη με νερό.

Την επομένη θα τα σουρώσουμε, θα τα ξεπλύνουμε καλά και θα τα βάλουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό.

Θα τα βράσουμε για 5 λεπτά, θα τα σουρώσουμε και θα τα ξαναβάλουμε να βράσουν σε καθαρό νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Για άρωμα, θα βάλουμε στην κατσαρόλα 1 - 2 δαφνόφυλλα και λίγο θυμάρι. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα για περίπου 20 λεπτά.

Έπειτα, σ’ ένα μπλέντερ «δουλεύουμε» όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πολτοποιηθούν καλά, προσθέτοντας λίγο από το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα ρεβύθια, αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός. Τον διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Μ’ ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τομή στα πιτάκια από τη μία τους άκρη, έτσι ώστε να σχηματιστούν θήκες. Ζεσταίνουμε τα πιτάκια στο φούρνο για 4 - 5 λεπτά. Δεν θέλουμε να ξεραθούν.

Στο πικ νικ, γεμίζουμε κάθε πιτάκι με μια μικρή ποσότητα από το χούμους και τα τακτοποιούμε όμορφα στη μισή επιφάνεια ενός δίσκου. Στην υπόλοιπη επιφάνεια του δίσκου βάζουμε τα λαχανικά μέσα σε μπολάκια και αφήνουμε τους καλεσμένους μας να γεμίσουν τα πιτάκια τους όπως θέλουν.

Συνταγή από εδώ 

Σαλάτα σε βαζάκι

150 γρ. πλιγούρι, 2 παντζάρια (βρασμένα), 1 τρυφερό αγγούρι, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 φλ. καλαμπόκι (βρασμένο), 1 φλ. αρακά (βρασμένο), 1 τρυφερό κολοκυθάκι, 2 κ.σ. άνηθο, 6 φέτ. Παριζάκι, 4 κ.σ. φρέσκο τυρί κρέμα, 4 βαζάκια (ατομικά με καπάκι)

Για το ντρέσινγκ: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο, 1 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε το πλιγούρι και το σκεπάζουμε με βραστό νερό. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και καλύπτουμε το μπολ. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να μαλακώσει και να πιει τα υγρά.

Το νερό πρέπει ίσα που να καλύπτει το πλιγούρι. Σε ένα μπολ καθαρίζουμε τα λαχανικά. Τα κόβουμε σε καρέ.

Αφού μαλακώσει το πλιγούρι, κάνουμε στρώση και το ισομοιράζουμε σε όλα τα βαζάκια. Συνεχίζουμε με στρώσεις των υλικών ώσπου να καλύψουμε το βάζο μέχρι πάνω. Φτιάχνουμε χωριστά το ντρέσινγκ και το ισομοιράζουμε στα βάζα με τη σαλάτα.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v