Στην Κέρκυρα δεν γίνεται να μην ερωτευτείς

Μαγικά ηλιοβασιλέματα, βενετσιάνικη αύρα, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και χωριά που αγναντεύουν από ψηλά το απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου. Ερωτεύεσαι ή δεν ερωτεύεσαι;

Στην Κέρκυρα δεν γίνεται να μην ερωτευτείς

Βενετσιάνικο ρομάντζο που αντηχεί στις καμάρες της πόλης. Χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο. Παραλίες με κρυστάλλινα (και σε απόχρωση και σε θερμοκρασία) νερά και άλλες που αποτελούν αξιοθέατο από μόνες τους. Κουζίνα που παντρεύει Ελλάδα και Ιταλία σε ένα αποτέλεσμα που δεν έχει ταίρι. Κάστρα με ονόματα που συναγωνίζονται σε ομορφιά την θέα τους. Η Κέρκυρα έχει τόσο πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις, που δύσκολα μπορεί κανείς να τα στριμώξει σε ένα κείμενο χωρίς να αφήσει τα μισά απέξω. Υποσχόμαστε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό.

Εν αρχή ην οι παραλίες

217 ολόκληρα χιλιόμετρα ακτογραμμής χωράνε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας: Από την ξακουστή και κοσμαγάπητη αμμουδιά του Αρίλλα με τα καταγάλανα νερά μέχρι τη μυστική, ήσυχη Κερασιά με τα λευκά της βότσαλα και από εκεί στο χιλιοφωτογραφημένο Κανάλ Ντ’ Αμούρ, με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς του.

Μαγικό ηλιοβασίλεμα θα δεις αν σε πάρει το απόγευμα στην παραλία του Πέλεκα, ενώ καταπράσινο είναι το σκηνικό στις έξι παραλίες της Παλαιοκαστρίτσας, με τα διάφανα σαν πισίνας νερά τους. Οι λάτρεις των βουτιών με μάσκα ορκίζονται στο όνομα της Μυρτιώτισσας, που είναι αμμουδερή όπως και η Γλυφάδα, ενώ λευκό βοτσαλάκι και γαλαζοπράσινα νερά έχουν η Κρουζερή και η Μπαταρία.

Διαβάστε περισσότερα - Οι πιο όμορφες παραλίες της Κέρκυρας 

Μια πόλη χάρμα οφθαλμών

Σημείο μηδέν της απολύτως βενετσιάνικης πόλης της Κέρκυρας είναι ο πεζόδρομος του Λιστόν, με τις χαρακτηριστικές τοξωτές στοές του, απ’ όπου ξεκινούν οι βόλτες στα καντούνια προς την Σπιανάδα. Αντίστοιχης ομορφιάς εικόνες θα δεις στις βόλτες σου στην Αγίου Σπυρίδωνος και στο δημαρχείο-θέατρο San Giacomo.

Περνώντας μέσα από τα ενετικά οχυρώματα και πάνω από την τάφρο, θα βρεθείς στο παλιό φρούριο της πόλης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με τα επιβλητικά κτίρια, τους θολωτούς διαδρόμους, τους ναούς, τις βιβλιοθήκες και την απίστευτη θέα από το cafe του.

Στα Ανάκτορα των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στα βόρεια της Πλατείας Σπιανάδας, θα βρεις το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το µοναδικό µουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωµένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας. Για έξτρα ρομαντζάδα, μην παραλείψεις να περπατήσεις το Καμπιέλο, την παλαιότερη συνοικία του νησιού, που θα σε τηλεμεταφέρει κάπου στην Ιταλία.

Τα χωριά, τα χωριά

Η Παλαιά Περίθεια είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, ένα εγκαταλελειμμένο βενετσιάνικο χωριό με λιθόστρωτα σοκάκια και αρχοντόσπιτα πλαισιωμένα από φύση που διεκδικεί το μερίδιό της απέναντι στην ανθρώπινη παρέμβαση. Αν το επισκεφτείς, μη χάσεις την ευκαιρία για ουζάκι στην περιοχή στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Αχαράβης.

Στις νότιες πλαγιές του Παντοκράτορα, ο Σπαρτύλας είναι ένα παραδοσιακό μεσαιωνικό χωριό με στενά δρομάκια, μαγευτική θεά και ωραίο τοπίο με πολλά νερά. Ατμοσφαιρικά αρχοντικά του 17ου αιώνα στολίζουν τους Κυνοπιάστες με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τις μικρές κρυμμένες πλατείες τους. Εδώ θα βρεις και το μοναδικό στην Κέρκυρα Μουσείο Ελιάς.

Εξίσου γραφικοί, οι Λάκωνες, βρίθουν από παλιά πέτρινα σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα με τον χαρακτηριστικό κερκυραϊκό «μπότζο», σκεπαστή βεράντα, ενώ προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στα κολπάκια της Παλαιοκαστρίτσας. Κάνε και μια στάση στο καφενείο του Ευτύχη, για να δοκιμάσεις σπιτικά γλυκά και φρέσκια λεμονάδα.

Διαβάστε περισσότερα - Υπέροχα χωριουδάκια για να δεις στην Κέρκυρα 

Και τα πιο SOS αξιοθέατα

Το Αγγελόκαστρο, πολύ κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα (που έχει «τα πιο όμορφα κορίτσια», κατά το άσμα) είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα που έχεις δει: Φωλιασμένο πάνω στον βράχο, από τον οποίο μοιάζει να ξεφυτρώνει, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Β’ Κομνηνό, και είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας.

Η Παλαιόπολη, ή αρχαία Κέρκυρα αν προτιμάς, είναι ένας εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος πολύ κοντά στο Μον Ρεπό, με ιστορία που ξεκινά τον 8ο αιώνα π.Χ. και φτάνει μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Τμήματα των αρχαίων ναών και της αγοράς επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το περίφημο Αχίλλειον είναι η έπαυλη που έχτισε τον 19ο αιώνα η «θλιμμένη πριγκίπισσα» Σίσυ, επισημότερα γνωστή ως Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας. Βρίσκεται στο Γαστούρι, λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας, και είναι γεμάτη έργα τέχνης και αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Μια βόλτα στους κήπους και το εσωτερικό της έπαυλης είναι πάντα απολαυστική.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να δεις στην Κέρκυρα 

Πού (και τι) θα φάμε

Το είπαμε και στην αρχή, αλλά μια φορά δεν είναι αρκετή: Η κουζίνα της Κέρκυρας είναι μια από τις καλύτερες της Ελλάδας. Στην ταβέρνα του Καρύδη στην Μπούκαρη θα φας ολόφρεσκο ψάρι μπροστά στη θάλασσα, ενώ στο Κτήμα Αμπελώνας θα δοκιμάσεις ντόπιο κρασί συνοδεία εκλεκτών πιάτων όπως μοσχάρι σιγομαγειρεμένο σε λευκό κρασί και αρνί μαγειρεμένο με λευκό κρασί, ντομάτα βότανα και μπαχαρικά. Στο ποτάμι της Λευκίμμης, το Αγκάλι βρίσκεται σε μοναδικό σημείο και σερβίρει παραδοσιακά πιάτα και μαγειρευτά, με ισόποση αγάπη σε στεριά και θάλασσα.

Στην πόλη, το Ταβερνάκι της Μαρίνας αποτελεί σταθερή αξία για τοπικές γεύσεις, όπως μπουρδέτο με φρέσκιες γαρίδες και παστιτσάδα με μοσχαράκι, ενώ στο Εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Κέρκυρας θα γευτείς πιο μοντέρνες γεύσεις σε όμορφο περιβάλλον. Στον Άμπακα, θα φας τον… άμπακα με επιλογές όπως πιτάκια με σουσάμι και μέλι, παστιτσαδα και τηγανητά καλαμαράκια, ενώ στο Βενετικό Πηγάδι στην πλατεία Κρεµαστής οι παραδοσιακές γεύσεις εκμοντερνίζονται. Τέλος, μη χάσεις για τίποτα στον κόσμο τη δημιουργική κουζίνα του Callao on the Coast στο Καλάμι, που περιλαμβάνει προτάσεις όπως τραγανές κροκέτες μουσακά με μοσχάρι ραγού, πράσινο μήλο, ντομάτα και νιφάδες τυριού Μετσοβόνε και αχινομακαρονάδα με καπνιστό σκόρδο και ροζ πιπέρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v