Τα καλύτερα της Κέρκυρας

Βάζουμε πλώρη για την αρχόντισσα του Ιονίου και ξεχωρίζουμε τα καλύτερά της για ονειρεμένες διακοπές.
Τα καλύτερα της Κέρκυρας

Tα καντούνια της, οι απογευματινές βόλτες στην πόλη με παγωτό στο χέρι, τα κρυστάλλινα νερά στις υπέροχες παραλίες της, τα κουκλίστικα χωριουδάκια της, η λαχταριστή τοπική κουζίνα.

Η Κέρκυρα είναι η αδιαμφισβήτητη αρχόντισσα του Ιονίου και αν θες να την γνωρίσεις σωστά, έχουμε συγκεντρώσει τα highlights που οφείλεις να δεις και να δοκιμάσεις.

Οι καλύτερες βόλτες



Οι βενετσιάνικες επιρροές που δίνουν στην πόλη της Κέρκυρας την χαρακτηριστική ατμόσφαιρά της είναι περισσότερο εμφανείς στο γαλλικό Λιστόν, τον διάσημο κοσμοπολίτικο πεζόδρομο με τις τοξωτές στοές, στα καντούνια που το χωρίζουν από τη Σπιανάδα. Αντίστοιχης ομορφιάς εικόνες θα δεις στις βόλτες σου στην Αγίου Σπυρίδωνος και στο δημαρχείο-θέατρο San Giacomo.

Περνώντας μέσα από τα ενετικά οχυρώματα και πάνω από την τάφρο, θα βρεθείς στο παλιό φρούριο της πόλης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με τα επιβλητικά κτίρια, τους θολωτούς διαδρόμους, τους ναούς, τις βιβλιοθήκες και την απίστευτη θέα από το cafe του. Αντίστοιχα, μια βόλτα στους κήπους και το εσωτερικό της εντυπωσιακής έπαυλης τις πριγκίπισσας Σίσσυ στο Γαστούρι, επισημότερα γνωστής ως Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, είναι πάντα απολαυστική.

Στα Ανάκτορα των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στα βόρεια της Πλατείας Σπιανάδας, θα βρεις το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το µοναδικό µουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωµένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας. Για έξτρα ρομαντζάδα, οφείλεις να περπατήσεις το Καμπιέλο, την παλαιότερη συνοικία του νησιού, με φόντο πολύχρωμες ευωδιαστές μπουγάδες α λα Lawrence Anyways , αρχοντόσπιτα, και εντυπωσιακές καμάρες.

Best of παραλίες



Η ακτογραμμή των 217 χιλιομέτρων θα σε φέρει απέναντι με μερικές από τις πιο όµορφες και εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας. Από τις «μυστικές» και ήσυχες παραλίες του νησιού, η Κερασιά προσφέρεται για δροσερές βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της και είναι στρωμένη με λευκό βότσαλο, ενώ εξίσου ήσυχος είναι ο Αρίλλας, μια μεγάλη αμμώδης παραλία, οργανωμένη, με καταγάλανα νερά.

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά έξι πανέμορφες και ιδιαίτερες παραλίες απλώνονται στην τουριστική Παλαιοκαστρίτσα, σε ένα καταπράσινο σκηνικό, με άμμο, βότσαλα, και κρυστάλλινα νερά, ενώ η «παραλία του Πέλεκα» όπως είναι γνωστή η παραλία Κοντογυαλός, έχει μεγάλη αμμουδιά, γαλαζοπράσινα ρηχά και ζεστά νερά και αρκετή ησυχία. Το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι επίσης υπέροχο.

Αρκετά πολυσύχναστη, η Γλυφάδα έχει ωραιότατη αμμουδιά πλαισιωμένη από λόφους, πεύκα και ελαιώνες, καθώς και πλήρη οργάνωση, ενώ η Μυρτιώτισσα έχει ξανθιά άμμο, πλούσιο βυθός ό,τι πρέπει για καταδύσεις και ένα ήρεμο ρυάκι που αναβλύζει από τα βράχια. Χαρακτηριστική για τη μοναδική φυσική ομορφιά της, η παραλία Κρουζερή, έχει λευκό βότσαλο και περιτριγυρίζεται από ένα καταπράσινο τοπίο. Επίσης βοτσαλωτή, με άμμο μέσα, η Μπαταρία είναι ακόμα μια πεντακάθαρη και πανέμορφη παραλία του νησιού.

Διάβασε επίσης: Οι πιο όμορφες παραλίες της Κέρκυρας

Τα πιο όμορφα χωριουδάκια



Γεμάτο παλιά αρχοντικά σπίτια από τον 17ο αιώνα, οι Κυνοπιάστες είναι ένα χωριουδάκι κόσμημα που αξίζει να ανακαλύψεις και να χαθείς στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τις μικρές κρυμμένες πλατείες του. Εδώ θα βρεις και το μοναδικό στην Κέρκυρα Μουσείο Ελιάς.

Στην Παλιά Περίθεια, θα έρθεις αντιμέτωπος με τον παλαιότερο οικισμό του νησιού, ένα εγκαταλελειμμένο ενετικό χωριό με λιθόστρωτα σοκάκια αρχοντόσπιτα πλαισιωμένα από φύση που διεκδικεί το μερίδιό της απέναντι στην ανθρώπινη παρέμβαση. Αν το επισκεφτείς, μη χάσεις την ευκαιρία για ουζάκι στην περιοχή στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Αχαράβης.

Tετρακόσια χρόνια ιστορίας μετρούν οι Δουκάδες, με τα γραφικά σοκάκια και τα ιστορικά αρχοντικά τους, μεταξύ των οποίων και το ανακαινισμένο πέτρινο σπίτι της οικογένειας Θεοτόκη, του πολιτικού Γεωργίου Θεοτόκη, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το δάσος που περιβάλλει το χωριό, ένα λιθόστρωτο μονοπάτι οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, με υπέροχη θέα στην Παλιοκαστρίτσα και την πόλη.

Εξίσου γραφικοί, οι Λάκωνες, βρίθουν από παλιά πέτρινα σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα με τον χαρακτηριστικό κερκυραϊκό «μπότζο» ήτοι σκεπαστή βεράντα, ενώ προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στους όρμους της Παλαιοκαστρίτσας. Κάνε και μια στάση στο καφενείο του Ευτύχη, για να δοκιμάσεις σπιτικά γλυκά και φρέσκια λεμονάδα.

Χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Παντοκράτορα, ο Σπαρτύλας είναι ένα παραδοσιακό μεσαιωνικό χωριό με στενά δρομάκια, μαγευτική θεά και ωραίο τοπίο με πολλά νερά. Η υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας από εδώ είναι γνωστή ως «το παράθυρο της Κέρκυρας».

Διάβασε επίσης: Υπέροχα χωριουδάκια για να δεις στην Κέρκυρα

Σοφρίτο και άλλα



Η κουζίνα της Κέρκυρας είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της και ο ουρανίσκος σου οφείλει να τη γευτεί. Στην ταβέρνα του Καρύδη στην Μπούκαρη θα φας ολόφρεσκο ψάρι μπροστά στη θάλασσα, ενώ στο Κτήμα Αμπελώνας θα δοκιμάσεις ντόπιο κρασί συνοδεία εκλεκτών πιάτων όπως μοσχάρι σιγομαγειρεμένο σε λευκό κρασί και αρνί μαγειρεμένο με λευκό κρασί, ντομάτα βότανα και μπαχαρικά. Στο ποτάμι της Λευκίμμης, το Αγκάλι βρίσκεται σε μοναδικό σημείο και σερβίρει παραδοσιακά πιάτα και μαγειρευτά, με ισόποση αγάπη σε στεριά και θάλασσα.

Στην πόλη, το Ταβερνάκι της Μαρίνας αποτελεί σταθερή αξία για τοπικές γεύσεις, όπως μπουρδέτο με φρέσκιες γαρίδες και παστιτσάδα με μοσχαράκι, ενώ στο Εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Κέρκυρας θα γευτείς πιο μοντέρνες γεύσεις σε όμορφο περιβάλλον. Στον Άμπακα, θα φας τον… άμπακα με επιλογές όπως πιτάκια με σουσάμι και μέλι, παστιτσαδα και τηγανητά καλαμαράκια, ενώ στο Βενετικό Πηγάδι στην πλατεία Κρεµαστής οι παραδοσιακές γεύσεις εκμοντερνίζονται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v