Μπορώ να τρώω κάθε μέρα αυγά;

Κάνουν καλό τα αυγά σε καθημερινή βάση; Όσα πρέπει να ξέρουμε για την κατανάλωση, τα οφέλη και τους κινδύνους.

Μπορώ να τρώω κάθε μέρα αυγά;

Σου αρέσουν τα αυγά; Θες να τα καταναλώνεις κάθε μέρα; Αν και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αυγών που μπορεί να φάει ένα άτομο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η κατανάλωση μεταξύ ενός και τριών αυγών την ημέρα, θεωρείται απολύτως ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις: Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστά έως και ένα αυγό την ημέρα για τους περισσότερους ανθρώπους, λιγότερα για άτομα με υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, ειδικά εκείνα με διαβήτη ή που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, και έως δύο αυγά την ημέρα για ηλικιωμένους με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, οι οποίοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινή κατανάλωση αυγών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.

Για παράδειγμα, τα αυγά είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία ωφελούν ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Α και Β-12 έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία.

Ο κρόκος του αυγού είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στο να αποφεύγουμε τις ιώσεις και βοηθά στην ανάρρωση αν κολλήσουμε κάτι. «Όταν αναρρώνετε από κρυολόγημα ή γρίπη και δεν έχετε πολλή ενέργεια, τα αυγά είναι ίσως το πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό για να καταναλώσετε», εξηγεί σε ένα άρθρο για το NBC Today η Φράνσις Λάρτζεμαν-Ροθ, διαιτολόγος - διατροφολόγος.

Η κατανάλωση αυγών μπορεί επίσης να βοηθήσει να εφοδιαστούμε με δύο ζωτικά μέταλλα για την υγεία του ανοσοποιητικού: τον ψευδάργυρο, ο οποίος κρατά το ανοσοποιητικό σύστημα σε εγρήγορση, και το σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που είναι σημαντικό για πολλές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και της γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η κατανάλωση αυγών —ειδικά των κρόκων— πιστευόταν κάποτε ότι αυξάνει τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Επειδή η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, πολύς κόσμος αποφάσισε να αποφεύγει τα τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη. Για κάποιους, αυτό σήμαινε να μείνουν μακριά από τα αυγά ή να παραλείψουν τους κρόκους και να επιλέξουν μόνο τα ασπράδια.

Ωστόσο, ο Anthony Komaroff, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, εξηγεί ότι η έρευνα έχει αποδείξει έκτοτε πως «το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα μας παράγεται από το συκώτι — δεν προέρχεται από τη χοληστερόλη που τρώμε».

Όπως εξηγεί, «το συκώτι διεγείρεται να παράγει χοληστερόλη κυρίως από τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά στη διατροφή μας, όχι από τη διατροφική χοληστερόλη». Αν και είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο αυγό, κατά μέσο όρο, περιέχει 1,5 γραμμάριο κορεσμένου λίπους, μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο η μέτρια κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε ένα άτομο, αλλά το… πανίσχυρο αυγό μπορεί ακόμη και να προστατεύει από αυτό.

«Οι αποδείξεις ότι η χοληστερόλη σε ένα αυγό την ημέρα είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους προέρχεται από τεράστιες μελέτες -πολλές που πραγματοποιήθηκαν εδώ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ- που έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για δεκαετίες», επισημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, έχει νόημα να προσέχουμε τι τρώμε μαζί με τα αυγά. «Το κορεσμένο λίπος στο βούτυρο, το τυρί, το μπέικον, το λουκάνικο και τα σφολιατοειδή, για παράδειγμα, αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα πολύ περισσότερο από τη χοληστερόλη στο αυγό», αναφέρει ο Komaroff.

Ενώ τα υψηλά επίπεδα της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά προβλήματα, το να έχεις υψηλότερο επίπεδο HDL (γνωστή και ως «καλή») χοληστερόλη είναι καλό πράγμα.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, «Η HDL συλλέγει την περίσσεια χοληστερόλης στο αίμα και τη μεταφέρει πίσω στο συκώτι σας όπου διασπάται και απομακρύνεται από το σώμα». Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης τους στα 60 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης σε τακτική βάση, της διακοπής του καπνίσματος και της κατανάλωσης τροφών που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Αν λοιπόν κάποιος ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή και προσέχει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και χοληστερόλη, η κατανάλωση μαγειρεμένων, ολόκληρων αυγών είναι απίθανο να βλάψει την υγεία του.

Με πληροφορίες από Medical News Daily, health.harvard.edu

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v