Τα λάθη που κάνεις στο πλυντήριο πιάτων

Πλένεις τα μαχαίρια της κουζίνας στο πλυντήριο πιάτων, κλείνεις την πόρτα όταν δεν το χρησιμοποιείς, και άλλα λάθη που όλοι κάνουμε –και πώς θα τα σταματήσεις.

Τα λάθη που κάνεις στο πλυντήριο πιάτων

Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το πλυντήριο πιάτων μισοάδειο, ούτε να βάζεις μέσα τα μαχαίρια της κουζίνας, γιατί χάνουν την αιχμηρότητά τους. Υπάρχουν όμως κι άλλα σημαντικά λάθη που κάνουμε όλοι στο πλυντήριο πιάτων. Και να πώς θα τα αποφύγεις.

Ξεπλένεις τα πιάτα πριν τα πλύνεις

Είμαστε όλοι ένοχοι για αυτό: Πριν τοποθετήσουμε τα πιάτα στο πλυντήριο, τα ξεπλένουμε πρώτα κάτω από τη βρύση του νεροχύτη. Αυτό όμως στην πραγματικότητα μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πιο βρώμικα πιάτα στο τέλος του πλυσίματος.

«Το ξέπλυμα όχι μόνο αυξάνει την κατανάλωση νερού, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να ξεγελάσει το πλυντήριο πιάτων σας ώστε να πιστεύει ότι τα πιάτα σας είναι πιο καθαρά από ό,τι είναι», εξηγεί ο ειδικός Ashley Iredale στο Choice

«Τα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται αισθητήρας θολότητας για να μετρούν τη στάθμη του ρύπου στον πρώτο κύκλο ξεβγάλματος, και έτσι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και τα πράγματα μπορεί να βγαίνουν πιο βρώμικα. Καλύτερα να σκουπίζετε απλώς το πιάτο πάνω από τον κάδο σκουπιδιών πριν το βάλετε στο πλυντήριο, και να αφήνετε την τεχνολογία να κάνει τα υπόλοιποα».

Δεν καθαρίζεις τα φίλτρα

Μάλλον ξέρεις ότι πρέπει να το κάνεις αυτό. Αλλά, αλήθεια, ποιος θέλει να βουτήξει το χέρι του σε μια γλοιώδη μάζα από λίπη κρέατος και μουσκεμένα φασόλια; Το ίδιο ισχύει και για την προσπάθεια να τραβήξεις τα υπολείμματα από τις μικροσκοπικές τρύπες των βραχιόνων ψεκασμού – είναι και αηδιαστικό και δύσκολο.

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να κάνεις μια βουτιά τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να διατηρείς το πλυντήριό σου καθαρό και μη βουλωμένο.

«Είναι μια βρώμικη δουλειά που δεν αρέσει σε κανέναν, αλλά είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε ότι το πλυντήριο πιάτων σας λειτουργεί ομαλά και να μειώνετε την πιθανότητα να εναποτίθενται εκ νέου σωματίδια τροφής στα πιάτα», λέει ο ειδικός.

«Ένα βρώμικο φίλτρο που αφήνεται για πολύ καιρό μπορεί επίσης να προκαλέσει άσχημες διαρροές. Ο καθαρισμός του μπορεί να είναι δυσάρεστος, αλλά όχι τόσο όσο το να πιάσεις μια μαύρη λίμνη με νερό στο κάτω μέρος της μονάδας για να καθαρίσεις τη διαρροή» προσθέτει.

Τοποθετείς τα μαχαιροπίρουνα με λάθος τρόπο

Είναι η οικιακή διαμάχη που μαίνεται από την αυγή του πλυντηρίου πιάτων: Πρέπει τα μαχαιροπίρουνά να δείχνουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω στο καλάθι; Ο ειδικός του Choice υποστηρίζει πάντα προς τα κάτω, για να αποφύγεις τόσο τα ατυχήματα όταν αδειάζεις το πλυντήριο, όσο και το να μεταφέρεις μικρόβια και βακτήρια από τα χέρια σου στο τμήμα του πιρουνιού που βάζεις στο στόμα σου. 

Πλένεις στο χέρι αντί να χρησιμοποιείς το πλυντήριο πιάτων

Φυλάξου, έρχεται βόμβα αλήθειας: Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι σε νεροχύτη ξοδεύει περισσότερο νερό από το πλυντήριο πιάτων. Ναι, σοκαριστήκαμε κι εμείς. Πέρα όμως, από αυτό, ο ειδικός εξηγεί κι έναν ακόμα λόγο να χρησιμοποιείς τακτικά το πλυντήριο πιάτων: «Επιπλέον, στα πλυντήρια πιάτων αρέσει να λειτουργούν. Αν τα αφήνεις αδρανή για μεγάλο διάστημα, οι στεγανοποιήσεις τους μπορεί να στεγνώσουν και να σκληρύνουν. Επίσης, μπορούν να δεχτούν επίθεση από έντομα, τα οποία ενίοτε προκαλούν σοβαρές βλάβες. Οι κατσαρίδες αγαπούν τα ηλεκτρικά κυκλώματα, για κάποιο λόγο».

Δεν το γεμίζεις εντελώς

«Τα πλυντήρια πιάτων είναι πολύ αποδοτικά στο νερό σε σύγκριση με το πλύσιμο στο χέρι στο νεροχύτη, αλλά για να έχετε τη μέγιστη απόδοση πρέπει πραγματικά να περιμένετε μέχρι να γεμίσει τελείως. Το να το λειτουργείς μισοάδειο είναι μεγάλη σπατάλη όσον αφορά τη χρήση ενέργειας και νερού. Επίσης, ένα γεμάτο πλυντήριο πιάτων θα έχει καλύτερη απόδοση στεγνώματος λόγω της μεγαλύτερης θερμικής μάζας του περιεχομένου του» εξηγεί ο ειδικός.

Κλείνεις την πόρτα όταν δεν το χρησιμοποιείς

«Όπως το πλυντήριο, έτσι και το πλυντήριο πιάτων είναι ένα υγρό περιβάλλον και τα ελαστικά στεγανοποιητικά της πόρτας είναι λίγο ευαίσθητα. Εάν κλείσετε την πόρτα ερμητικά, οι τσιμούχες δεν θα έχουν την ευκαιρία να στεγνώσουν, προάγοντας την ανάπτυξη μούχλας και αφήνοντάς άσχημες οσμές. Επιπλέον, οι τσιμούχες θα μπορούσαν να θρυμματιστούν με την πάροδο του χρόνου και να μην σφραγίζουν. Το να αφήνετε την πόρτα μισάνοιχτη βοηθά να διατηρούν το σχήμα τους» λέει ο Ashley.

Πλένεις αντικείμενα που δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την θέση: Πάνω στη βιασύνη, βάζουμε την ξύλινη επιφάνεια κοπής, τα μαχαίρια που κόβουμε το κρέας και τα ντελικάτα ποτήρια του κρασιού στο πλυντήριο πιάτων. Και έτσι, εξοικονομούμε χρόνο αλλά χάνουμε χρήμα, γιατί σύντομα θα χρειαστούμε καινούρια επιφάνεια κοπής, καινούρια μαχαίρια (ή ακόνισμα στα παλιά) και καινούρια ποτήρια του κρασιού.

«Το πλυντήριο πιάτων είναι ένα πολύ σκληρό περιβάλλον με πολύ νερό, θερμότητα και υψηλή αλκαλικότητα και μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά σε αντικείμενα που δεν πλένονται σε πλυντήριο πιάτων», λέει ο Ash. Αν έχεις αμφιβολίες τι μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων και τι όχι, τσέκαρε αυτή εδώ τη λίστα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v