Τα πιο ωραία λαδερά σε σπίτια με μωσαϊκά τα είχαμε χωνέψει

Φρέσκα λαχανικά, μπόλικο ζουμάκι με ελαιόλαδο για βούτες και ατόφια νοσταλγία σε αγαπημένα μαγειρεία της πόλης που ετοιμάζουν ασυναγώνιστα λαδερά.

Τα πιο ωραία λαδερά σε σπίτια με μωσαϊκά τα είχαμε χωνέψει

Φακές, ρεβίθια, φασολάκια, μπάμιες. Τα λαδερά έχουν τη μαμαδίσια γοητεία που μας κάνει κάθε φορά που τα απολαμβάνουμε να ανατρέχουμε στο όμορφο παρελθόν της νιότης.

Με φρέσκα λαχανικά, και το απαραίτητο ελαιόλαδο για βούτες, τα παρακάτω μαγειρεία τιμούν το πιάτο – φόρο τιμής των παιδικών μας οικογενειακών μαζώξεων.

Αναψυκτήριον του Γιώργου και της Ρίτσας

Σαρρή 22, τηλ: 21 0321 7635

@pau_alexiou 📍 Αναψυκτήριον, Ψυρρη. #greek #greece #greekviral #greektiktok #greekfood #greekfoodie #greekforyou #greekrestaurant #greektourism #greektourist #greektour #athens #athensgreece #athensfood #athensfoodlist #athensrestaurants #athensfoodguide #athensfoodblog #athensfoodsblog #athensfoodtours #athensfoodplaces #athensfoods #athensfoodies #athenstiktok #ελληνικοτικτοκ #ελλαδα #αθηνα #αθηνα🏛greece #φαγητο #athensmusteat #athensmustvisit ♬ San Apokliros Girizo - Sotiria Bellou

Αυτό το καλτ ταβερνείο και… ψιλικατζίδικο στου Ψυρρή, εκτός από πάσης φύσεως ψιλικά σερβίρει στα λιγοστά τραπεζάκια του μαμαδίσια κουζίνα, σε σούπερ σπιτική ατμόσφαιρα. Ένα μαγειρευτό ημέρας – κοκκινιστό, όσπρια, λαδερά, μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο κ.α.- χύμα κρασί, μπύρα και μερικές σαλάτες αρκούν για ένα oldschool τσιμπούσι. Στα λαδερά, θα βρεις από μπάμιες, μέχρι αρακά και μπριάμ, ενώ τις Πέμπτες βγάζουν και ένα πιάτο με ψάρι. Λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα με μπίρες, στα 10€ το άτομο.

Ροζαλία

Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ροζαλια-Rozalia (@tavernarozalia)

Περιτριγυρισμένη από πλατάνια, η αυλή της Ροζαλίας είναι παντός καιρού και σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις μαμαδίσια κουζίνα. Πιάσε τραπεζάκι για να απολαύσεις ωραιότατα μαγειρευτά ημέρας, όπως φασολάκια λαδερά, μελιτζάνες φούρνου με φέτα, ρεβύθια φούρνου με γλυκά χόρτα (μυρώνια, καυκαλήθρες και σέσκουλα), γίγαντες φούρνου, αλλά και φακές, γεμιστά λαδερά, φασολάδα, αρακά και γιουβαρλάκια αυγολέμονο. Ωραία και τα ψητά τις ώρας. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με κρασί δικό τους.

Δήμος

Φιλολάου 148, Παγκράτι, τηλ: 21 0701 1260

Οικογενειακό εστιατόριο με εμπειρία δεκαετιών στην παραδοσιακή κουζίνα, ο Δήμος σερβίρει μαμαδίσιες γεύσεις στον όμορφο εσωτερικό του χώρο, με διαφορετικό μενού κάθε μέρα. Ενδεικτικά, στον κατάλογο θα βρεις πάσης φύσεως λαδερά (μπάμιες, φασολάκια, γεμιστά, αρακάς, ρεβίθια), μαγειρευτά όπως μοσχαράκι γιουβέτσι, κοτόπουλο με πατάτες φούρνου και κανελόνια με κιμά και αρκετές επιλογές σε ψητά όπως χοιρινή μπριζόλα, φιλέτο κοτόπουλο και παραδοσιακό μπιφτέκι. Για ένα πλήρες γεύμα, με χύμα κρασί υπολόγισε περί τα 12-15€/ άτομο.

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798

Ένα όνομα, μια ιστορία στα μαγειρευτά στο Χαλάνδρι, ο Κίτσουλας από το 1946 έχει ταΐσει γενιές ολόκληρες καλοφαγάδων με παραδοσιακή, μαμαδίσια κουζίνα. Στην όμορφη αυλή του με τα ξύλινα τραπεζάκια, θα πιάσεις θέση για να δοκιμάσεις εκλεκτά πιάτα με ζαρζαβατικά και ελαιόλαδο, όπως μπριάμ, φασολάκια, μπάμιες, μυδοπίλαφο, σουπιές με σπανάκι, ιμάμ, μπριάμ, σπανακόρυζο, γίγαντες φούρνου και μελιτζάνα με φέτα και βασιλικό. Αχτύπητο είναι και το κοκκινιστό μοσχαράκι του, όπως και το φρικασέ. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με κρασί.

Οικονόμου

Κυδαντιδών 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555

Άνοιξε το 1930 και παραμένει αλώβητο στον χρόνο. Το οινομαγειρείο των Πετραλώνων κρατά στο εσωτερικό του όλη τη νοσταλγική γοητεία της παλιάς Αθήνας, και βγάζει τραπεζάκια έξω κάτω από τις ελιές για μαμαδίσια κουζίνα. Από ψητά έχει ελάχιστα, όμως τα λαδερά του είναι εξαιρετικά: αμπελοφάσουλα, κολοκυθάκια λαδερά, μπάμιες, μελιτζάνες, αλλά και κόκορας κοκκινιστό, κουνέλι στιφάδο και αρνί στο φούρνο με πατάτες συγκαταλέγονται στα κορυφαία πιάτα του καταλόγου. Λογαριασμός με κρασί, στα 15-20€ το άτομο.

Φιλίππου

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7216390

Ένα από τα πλέον ξακουστά κι αριστοκρατικά εστιατόρια της Αθήνας, ο Φιλίππου λειτουργεί με ανοιχτή κουζίνα από το 1968 όντας σημείο αναφοράς στη γειτονιά. Από τον κατάλογό του με τα λαδερά σίγουρα ξεχωρίζουν τα κοκκινιστά φασολάκια, οι αγκινάρες α λα πολίτα, οι μπάμιες και ο αρακάς, ενώ εξίσου δυνατά παίζουν το αρνί λαδορίγανη, το μαριναρισμένο φιλέτο γλώσσας (με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, μαϊντανό στο φούρνο), το γεμιστό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τα σουτζουκάκια και το χοιρινό λεμονάτο. Μαζί με κρασί ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-18€ κατ’ άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v