Πόσο Αιγαίο χωρά η Σίκινος;

H τοσοδούλικη Κυκλάδα με τα λευκά σπιτάκια, τις φιλόξενες ακρογιαλιές και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, θα σου μείνει αξέχαστη.

Πόσο Αιγαίο χωρά η Σίκινος;

Η πανέμορφη Σίκινος είναι μια σταλίτσα Αιγαίο η οποία αναδύεται μέσα από καταγάλανα νερά και δαντελωτές ακρογιαλιές που θα αιχμαλωτίσουν τον νου και την καρδιά σου. Το κυκλαδίτικο αρχιτεκτονικό στιλ κυριαρχεί από άκρη σε άκρη σε όλο το νησάκι χάρη στα ολόλευκα παραδοσιακά σπιτάκια με τις μπλε πόρτες και τις πανέμορφες αυλές. Οι στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι περιπλέκονται για να σχηματίσουν ένα γραφικό λαβύρινθο, που καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν κρυμμένα μονοπάτια και ολάνθιστες γωνιές γεμάτες αρωματικά βότανα.

Πώς πάμε εκεί;

Παίρνεις καραβάκι από τον Πειραιά (προσοχή στα δρομολόγια διότι δεν είναι καθημερινά) και σε 10 ωρίτσες είσαι εκεί με το one way εισιτήριο να κοστίζει 48€ ανά επιβάτη και το κόστος του one-way εισιτήριο αυτοκινήτου να ανέρχεται στα 99€. Υπάρχει κι η επιλογή του να ταξιδέψεις προς Σίκινο από το Λαύριο (αντίστοιχα υπάρχουν περιορισμένα δρομολόγια) με το κόστος one way εισιτηρίου ανά επιβάτη να είναι 26€ και το αντίστοιχο εισιτήριο αυτοκινήτου στα 69€. Η διάρκεια της διαδρομής υπολογίζεται στις 11 ώρες και κάτι ψιλά.

Τι έχει να δούμε εκεί γύρω;

Η  Χώρα του νησιού είναι ένα γραφικό λιμάνι που σε καλωσορίζει με τον ιδιαίτερο γοητευτικό της χαρακτήρα. Οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία προσφέρουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις τη ντόπια κουζίνα και να απολαύσεις το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί ή λίγα ουζάκια στην αυλή τους.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η Σίκινος προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες να εξερευνήσουν το εντυπωσιακό τοπίο του νησιού. Οι παραλίες με τα λευκά βράχια και τα καταγάλανα νερά συνδυάζονται με τους καταπράσινους λόφους και τις κορυφές που απλώνονται προς το εσωτερικό του νησιού, προσφέροντας στους ταξιδιώτες του μια εκπληκτική θέα και μονοπάτια που οδηγούν σε απομονωμένες και όχι τόσο εύκολα προσβάσιμες παραλίες.

Παραλίες έχει;

Αν το περπάτημα είναι στο αίμα σου τότε τα Σαντοριναίικα θα σε αποζημιώσουν για την κατάβαση από το μονοπάτι με κρυστάλλινα νερά και έξτρα ροβινσωνική αίσθηση. Η παραλία-σταρ του νησιού με την πολυφωτογραφημένη διαμπερή σπηλιά, δεν είναι άλλη από τον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος προσεγγίζεται και με καΐκι (που ξεκινά από την Αλοπρόνοια) εφόσον οι πεζοπορίες κάτω από τον καυτό ήλιο των Κυκλάδων δεν είναι και το καλύτερό σου. Δεν έχουμε πει καν τίποτα για το λιμάνι ή την χώρα, για το που έιναι καλό να μείνουμε κλπ

Ο Άγιος Γεώργιος, ο Μαλτάς και το Διαλισκάρι, με τα καταγάλανα νερά όπως και την εκπληκτική φυσική ομορφιά όπως τις περιβάλλει δεν πρέπει να λείψουν από το beach-hoppiόπωςου όπως και η Αλοπρόνοια, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και, πέρα από τα σκιερά αρμυρίκια της, έχει και τα απαραίτητα ταβερνάκια για να φας και να πιείς μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Αϊ Γιάννης επίσης θα σου χαρίσει ινσταγκραμικές βουτιές, αν έχεις τις αντοχές για να φτάσεις μέχρι εκεί, διασχίζοντας ένα δύσβατο μονοπάτι που ξεκινά από την Επισκοπή.

Sightseeing θα κάνουμε;

Το νησί θα σε αναγκάσει να κάνεις μπόλικες στάσεις για το sightseeing το σωστό το φωτογραφικό. Από αυτές φτιάξαμε μια πρόχειρη λίστα με τα σος ώστε να μην σου ξεφύγουν τα καλύτερα.

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Pηγής που χτίστηκε το 1690 και ήταν γυναικείο μοναστήρι. Υπήρξε ύστατο οχυρό των κατοίκων του νησιού από τις επιθέσεις των πειρατών που ερήμωσαν αρκετές φορές το νησί. Το 1834 με διαταγή του Όθωνα διαλύθηκε και οι οκτώ μοναχές που έμεναν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες σικινιώτικες οικογένειες. Σήμερα είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι μπορείτε να επισκεφτείτε τα απογεύματα

Ο Nαός της Επισκοπής αποτελεί το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο του νησιού. Μέσα στην άγρια φύση και περιτριγυρισμένη από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά και ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, η Επισκοπή στέκεται σιωπηλή και αινιγματική. Αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα, αλλά πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αιώνα. Τον 17ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο.

Η μαύρη Σπηλιά είναι μια από τις μεγαλύτερες κυκλαδίτικες σπηλιές κι η πιο μεγάλη του νησιού κι αξίζει να την επισκεφθείς με κάποιο καραβάκι αφού η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο από τη θάλασσα.

Οι μουσειολάγνοι της παρέας δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού μπορούν να επισκεφθούν το Βυζαντινό και το Λαογραφικό Μουσείο της Σικίνου. Πέρα από την Χώρα, με τα ασβεστωμένα σπιτάκια σε λαβυρινθώδη καλντερίμια ο οχυρωμένος οικισμός του Κάστρου η σκούφια του οποίου κρατά από τον 15ο αιώνα πρέπει να εξερευνηθεί από άκρη σε άκρη για να πάρεις μια μυρωδιά από ένα εκ των ομορφότερων πλευρών του νησιού.

Τι θα φάμε και πού θα πιούμε;

Αν θες ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά τότε πρόσω ολοταχώς στην Αλμύρα, στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Αν πάλι θες να πάρεις μια καλή γεύση από την τοπική κουζίνα του νησιού, τότε όλοι οι γαστρονομικοί δρόμοι οδηγούν στην Κάπαρη στο Κάστρο. Οι σωστοί ταβερνίσιοι τώρα μένουν Κάστρο και πάνε στην Κληματαριά για μαμαδίσια μαγειρευτά κι άλλες σχεδόν σπιτικές λιχουδιές, ενώ στο Στέκι του Γαρμπή -στο Κάστρο κι αυτό- θα καλοφάς κι είναι βέβαιο πως θα ξαναπάς. Για ποτάκι τώρα πάμε ανέμελοι στο Ανέμελο στη Χώρα, ή στις Θημωνιές. Όσοι ροκάρουν από την άλλη θα βρουν στον Βράχο το απόλυτο place to be.

Πού να μείνουμε;

Το Στεγάδι με το δίκλινο να κοστίζει 36€ ανά διανυκτέρευση και το Μαϊστράλι με την τιμή του δίκλινου δωματίου στα 55€ τη βραδιά, είναι εξαιρετικές επιλογές. Value for money επιλογή είναι και το Αγνάντι στην Αλοπρόνοια σε κεντρικότατο κι έξτρα βολικό σημείο, με το δίκλινο να κοστίζει ανά διανυκτέρευση 55€. To Porto Sikinos έχει επίσης ωραιότατα δωματιάκια με το κάθε δίκλινο να κοστίζει 75€ τη βραδιά συμπεριλαμβανομένου πρωινού. Γλυκύτατο και το Elegant Studio με το κόστος του δίκλινου στα 72€ ανά διανυκτέρευση.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v