Νάντη και Λυών μοιάζουν με γλυκόπιοτο γαλλικό κρασί

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την διακριτική γοητεία της Νάντης και της Λυών και θα το κάνουμε χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.

Νάντη και Λυών μοιάζουν με γλυκόπιοτο γαλλικό κρασί

Καλό κι άγιο το Παρίσι δεν λέμε, όμως οι πανέμορφες πόλης της Γαλλίας δεν περιορίζονται στην πολυπαινεμένη πρωτεύουσα. Για αυτό κι εμείς βάλαμε στα ταξιδιωτικά ραντάρ μας Νάντη και Λυών και σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα να κάνεις το ίδιο.

Νάντη

Πως πάμε εκεί;

Αεροπορικώς με απευθείας πτήση της Volotea από την Αθήνα το κόστος μετ’ επιστροφής ξεκινά από τα 240€, ενώ αν επιλέξεις την Sky Express με μια ενδιάμεση στάση στο Ηράκλειο το κόστος των εισιτηρίων σου θα ξεκινά από τα 216€ συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής σου.

Για πες μας λίγα πράγματα για τη Νάντη

Τοποθετημένη στον ποταμό Λουάρ και γνωστή για την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και την πρωτοποριακή της αρχιτεκτονική, η Νάντη είναι ένας προορισμός που θα σε γοητεύσει με την πρώτη ματιά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν «γαλλική Βενετία» αφού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στον ποταμό Λίγηρα, προσφέροντας καρτποσταλικές γωνιές λήψης για τον φωτογραφικό εξοπλισμό που είναι χρήσιμο να κουβαλούν μαζί τους οι επισκέπτες της.

Αν μας ρωτάς τη γνώμη μας η βόλτα σου πρέπει να ξεκινήσει από το Κάστρο των Δούκων της Βρετάνης, ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο που προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλη την πόλη. Έπειτα καλό θα ήταν να κατηφορίσεις στην Cours Cambronne γύρω από το ομώνυμο πάρκο, πριν κάνεις το χατίρι στους μουσειολάγνους της παρέας να κάνουν μια επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας της Νάντης, στο Μουσείο Ιουλίου Βερν αλλά και στο Μουσείο Τεχνών της πόλης (Musée d'Art de Nantes), όπου μπορούν να ανακαλύψουν μια συλλογή έργων τέχνης από διάφορες εποχές και πολιτισμούς.

Στα best of του sightseeing του σωστού στη Νάντη, βρίσκεται φυσικά κι ο Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul έναν καθεδρικό γοτθικό ναό αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο αλλά  κι ο τεράστιος βοτανικός κήπος Jardin des Plantes.

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς την Île de Nantes, ένα αναπτυσσόμενο πολιτιστικό κέντρο που εξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της πόλης. Εδώ θα βρεις μοντέρνες γκαλερί τέχνης, εναλλακτικά μπαρ και εστιατόρια με εξαιρετική κουζίνα. Επιβεβλημένη μοιάζει η στάση και στο Les Machines de l'Île, εκεί που συναντάται ο κόσμος του Ιουλίου Βερν με τις σπουδαίες ανακαλύψεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δημιουργώντας ένα πάρκο που θα μείνει αξέχαστο σε μικρούς και μεγάλους.

Μην ξεχάσετε να βολτάρεις στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης, γνωστής ως "Le Bouffay". Εδώ θα βρείς μεσαιωνικά κτίρια, πλακόστρωτα δρομάκια, μια υπέροχη λιθόστρωτη πλατεία, παραδοσιακά εστιατόρια και καφετέριες, όπου μπορείς να απολαύσεις γαλλικές λιχουδιές (must είναι το τοπικό γλυκό της Νάντ, το οποίο είναι στην ουσία κέικ με αμύγδαλο και αλατισμένο βούτυρο, αρωματισμένο με ρούμι και λεμόνι) και να νιώσεις τον άλλοτε παλιομοτίδικο κι άλλοτε χαρμόσυνο χτύπο της καρδιάς της Νάντης.

Πού να μείνεις;

Εξαιρετική επιλογή είναι το στούντιο αυτό που βρήκαμε 750μ. από τον ποταμό Erdre με το δίκλινο να κοστίζει 65€ ανά διανυκτέρευση όπως και το γλυκύτατο Chambre d'hôte με το δίκλινο να κοστίζει εκεί περί τα 75€ τη βραδιά συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Λυών

Πώς πάμε εκεί;

Αεροπορικώς με μια ενδιάμεση στάση το κόστος των εισιτηρίων μετ’ επιστροφής ξεκινούν από 227 ευρώ.

Είναι καλά εκεί να πάμε;

Σε αντίθεση με τα φώτα του Παρισιού, αυτά που ζαλίζουν τους νεοφερμένους επισκέπτες και που έδωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα το όνομά της, το φως της Λυών –αυτό για το οποίο μιλούσαν οι Ρωμαίοι– είναι φως φυσικό. Είναι το φως του ήλιου, που λούζει τις κόκκινες στέγες των σπιτιών της, που αντανακλάται στα δυο ποτάμια της, τον Ροδανό, ή Rhône, και τον Saône, και που δημιουργεί μυστηριώδης σκιές και σκοτεινές κρυψώνες στα στενά, λιθόκτιστα σοκάκια της παλιάς μεσαιωνικής πόλης.

Η πόλη ξεχωρίζει για την αγάπη της προς τις τέχνες, με τους τοίχους της να είναι ζωγραφισμένοι με την τεχνική του trompe l'œil και μικρά θεατράκια-πολυχώρους που προσφέρουν μπόλικες αυτοσχεδιαστικές παραστάσεις. Το ετήσιο Festival des Lumières, κατά τη διάρκεια του οποίου η πόλη λούζεται σε πολύχρωμα φώτα, είναι μια μοναδική εμπειρία.

H αρχιτεκτονική της είναι πλούσια σε μπαρόκ, γοτθικά, art-nouveau, ρομανέσκ και αναγεννησιακά κτίρια που δημιουργούν ένα πολύχρωμο μάθημα ιστορίας, ενώ οι ευρύχωρες πλατείες, οι πεζόδρομοι, τα luna park, τα χρωματιστά καφέ και τα γοητευτικά μπιστρό προσδίδουν στην πόλη μια φιλική και ζεστή αύρα.

Χωρισμένη σε τρεις γειτονιές, που πήραν τα ονόματά τους από τις τρεις μεγάλες εκκλησίες της, Saint Jean, Saint Georges και Saint Paul, και διάσημη για τις τραμπούλες της, τα στενά περάσματα που ενώνουν, μέσα από τις εσωτερικές αυλές των κτιρίων, η Λυών είναι μια μυστηριώδης γοητευτική κυρία που θα σου αποκαλύψει ένα, ένα τα μυστικά της μέσα από γωνιές που μοιάζουν βγαλμένες από ιλουστρασιόν ταξιδιωτικό περιοδικό.

Το εντυπωσιακό Δημαρχείο στη μια άκρη της, κτισμένο το 1646, συναγωνίζεται με το περίτεχνο, τεράστιο (21 τόνοι μολύβδου χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί) γλυπτό-σιντριβάνι με τα τέσσερα άλογα που τραβούν ένα άρμα, συμβολίζοντας τους ποταμούς που καλπάζουν προς τη θάλασσα, δημιουργία του Frédéric-Auguste Bartholdi –ναι, του δημιουργού του Αγάλματος της Ελευθερίας αυτοπροσώπως– για το ποιο θα τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα. Από εδώ, στενά δρομάκια ανηφορίζουν προς τον έτερο λόφο της πόλης, εκείνον «που δουλεύει», περισσότερο γνωστό ως Croix Rousse.

Αν είσαι λάτρης των μουσείων τότε πρέπει να βάλεις πολύ ψηλά στην επισκέψιμη λίστα σου το Μουσείο Καλών Τεχνών, που στεγάζεται σε ένα Αββαείο του 17ου αιώνα, το Μουσείο Τυπογραφίας, το Σπίτι του Μεταξουργού, το οποίο θα σε μυήσει στα μυστικά της τέχνης του 19ου αιώνα, αλλά και το Μουσείο Lumière, που τιμά δύο εκ των διασημότερων κατοίκων της πόλης και την εφεύρεσή τους.

Η Λυών είναι για πολλούς η γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας και δεν πρέπει να φύγεις από εκεί πριν επιδοθείς στο απαραίτητο και πατροπαράδοτο wine tasting των φημισμένων κρασιών της. Μια στάση στην αγορά Les Halles de Lyon φτάνει και περισσεύει για να καταλάβεις του λόγου το αληθές αφού εκεί θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα, φρεσκότατα θαλασσινά, φουρνιστές λιχουδιές και φανταστικό-καταπληκτικά τυριά.

Πού να μείνεις;

Στο μικρό αυτό διαμερισματάκι μπορούν να φιλοξενηθούν δύο άτομο, με το κόστος της διανυκτέρευσης να μην ξεπερνά τα 72€. Εξαιρετική επιλογή και το Studio sous les toits με το δίκλινο δωμάτιο να κοστίζει 76€ τη βραδιά. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v