Στην Πράγα και το Τσέσκι Κρουμλόβ θα κάνεις το καλύτερο φετινό ταξίδι σου

Δύο πανέμορφες τσέχικες πόλεις, ένα ποτάμι, ένας μεγάλος έρωτας. Και όλοι οι υπόλοιποι λόγοι για να οργανώσεις τώρα ένα ταξιδάκι στην Πράγα και το Τσέσκι Κρουμλόβ.

Στην Πράγα και το Τσέσκι Κρουμλόβ θα κάνεις το καλύτερο φετινό ταξίδι σου

Η Πράγα είναι η ωραιότερη πόλη της Ευρώπης. Έτσι δογματικά και προβοκατόρικα θα ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο, ναι, διαμαρτυρίες και αντιρρήσεις δεχόμαστε πάντα στα σχόλια στο τέλος. Αλλά μέχρι να φτάσεις εκεί, άφησέ μας να σου εξηγήσουμε γιατί είναι εξαιρετική ιδέα να οργανώσεις ένα (ακόμα) ταξίδι στην τσέχικη πρωτεύουσα, και να το συνδυάσεις με μια-δυο μέρες στο μικρό, γλυκύτατο Τσέσκι Κρουμλόβ που βρίσκεται 172 χιλιόμετρα μακριά της.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Η Πράγα είναι, όπως κάθε κουλ πόλη, χτισμένη πάνω σε επτά λόφους. Σημείο μηδέν είναι η πλατεία της παλιάς πόλης, με την οποία θα ενθουσιαστείς σαν νεοφερμένος τουρίστας, είναι αναπόφευκτο, και μετά θα μάθεις να την σνομπάρεις σαν άνθρωπος που αγαπά την Πράγα για την ψυχή της κι όχι για τη βιτρίνα της, εξίσου αναπόφευκτο.

Τις αναγνωριστικές σου βόλτες πάντως θα τις κάνεις εκστασιασμένος/η από τα χρώματα και τις αρχιτεκτονικές (σε τυχαία σειρά: γοτθικές, ρομανέσκ, μπαρόκ, ροκοκό και αρ νουβό) στην Παλιά Πόλη, προτού περάσεις τη θρυλική Γέφυρα του Καρόλου πάνω από τον Μολδάβα (Vltava στα τσέχικα) για να περιπλανηθείς στο Mala Strana. Αυτή η γειτονιά, SOS νούμερο 2 για τους νεοφερμένους, με τα παστέλ της χρώματα και τις καρτποσταλικές γωνιές της, είναι η προσωποποίηση του ρομάντζου στα πόδια του κάστρου.

Στον αντίποδα, από την άλλη πλευρά της Παλιάς Πόλης, απλώνεται η Εβραϊκή Συνοικία, πιο σκοτεινή, πιο γκοθ, πιο τραβηχτική για βασανισμένες ψυχές και φανατικούς αναγνώστες του Κάφκα (ο οποίος έμενε εδώ). Και τέλος, στην κορυφή του τριγώνου που έχει για κέντρο του την Παλιά Πόλη, απλώνεται η Νέα που δεν είναι τόσο νέα, καθότι χρονολογείται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον 14ο αιώνα.

Λεπτομέρειες για όλα αυτά έχουμε εδώ - Η Πράγα δεν είναι πόλη, είναι έρωτας 

Δεν τελειώνει, όμως, εκεί

Πίσω από τους χίλιους πύργους της, τις τουριστοπλημμυρισμένες γειτονιές της και τα ταχύρρυθμα μαθήματα αρχιτεκτονικής που είναι οι δρόμοι της, η Πράγα κρύβει ένα εξίσου, αν όχι και περισσότερο ενδιαφέρον πρόσωπο, μια κουλτούρα που αγαπά πολύ τις underground τέχνες, τις industrial μουσικές, και τις weird λεπτομέρειες που κάνουν κάθε πόλη, όπως και κάθε προσωπικότητα ενδιαφέρουσα. Θα τις βρεις όλες σε γειτονιές όπως το Zizkov, που είναι ό,τι κοντινότερο στα Εξάρχεια υπάρχει στο εξωτερικό, το Holesovice στο οποίο συγκεντρώνονται τα πιο κουλ μπαράκια της πόλης, το Smichov όπου θα βρεις το θρυλικό Meet Factory του David Černy, και το Vinohrady όπου θα σου πουν να πας για φαγητό οι ντόπιοι αν σε συμπαθήσουν αρκετά.

Περισσότερα, και αναλυτικότερα, έχουμε εδώ - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πράγα 

Μάλιστα. Και το Τσέσκι Κρουμλόβ τι είναι;

Μικρή πόλη ή μεγάλο χωριό, αναλόγως ποιον ρωτάς. Βρίσκεται 172 χιλιόμετρα νότια της Πράγας, στη Βοημία, και είναι από κοντά τόσο παραμυθένια όσο φαίνεται στις φωτογραφίες. Το ποτάμι που περνά και από την Πράγα (Μολδάβας είπαμε, δεν προσέχεις) κάνει έναν τέλειο κύκλο γύρω από το κέντρο του Τσέσκι Κρουμλόβ, κάνοντάς το να μοιάζει από ψηλά σαν νησάκι. Η πόλη χτίστηκε τον 13ο αιώνα, γύρω από ένα εντελώς παραμυθένιο κάστρο, με στοιχεία γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά, και δεν άλλαξε παρά ελάχιστα στο πέρασμα επτά και βάλε αιώνων, πράγμα που η Unesco θεώρησε αρκετό για να την συμπεριλάβει ολόκληρη όπως ήταν στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Δεν σου φτάνει, θέλεις κι άλλο; Κλικ εδώ - Νότια Βοημία: Μεσαιωνικές πόλεις σε μαγεμένα δάση 

Πώς θα πάω εκεί;

Στην Πράγα με πτήση της Aegean (από 219€ μετ’ επιστροφής τον Απρίλιο) και από την Πράγα στο Τσέσκι Κρουμλόβ με τραίνο, σε δυόμιση περίπου ώρες και εισιτήριο από 10€ έως 17€ αναλόγως θέσης (one way).

Πού θα μείνω;

Αντιστάσου στον πειρασμό να κλείσεις δωμάτιο στην Παλιά Πόλη της Πράγας, που είναι και ακριβή και νεκρή τα βράδια αν εξαιρέσεις τους μεθυσμένους τουρίστες, και προτίμησε γειτονιές σαν το Mala Strana (δες ας πούμε το Residence U Černého Orla, 88€ το δίκλινο με πρωινό, ή το Petrin Tower Residence, 79€ το στούντιο για δύο άτομα) ή το σημαντικά οικονομικότερο, αλλά εξίσου παραποτάμιο Smichov, όπου το Hotel u Martina Praha θα σου κοστίσει 69€ το δίκλινο, ενώ στο Admiral Botel θα μείνεις μέσα σε ένα πλοίο στον Μολδάβα με 77€ το δίκλινο με πρωινό. 

Στο Τσέσκι Κρουμλόβ, φανταστικά δωμάτια έχουν η Villa Conti (66€ το δίκλινο), το Apartmány U zámku (55€ το δίκλινο με πρωινό) και το Residence Muzeum Vltavínů (78€ το στούντιο για δύο άτομα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v