Όσα πρέπει να δεις και να κάνεις στο Παρίσι

Τα πιο εντυπωσιακά Μουσεία, οι πιο ρομαντικές βόλτες και όλα όσα πρέπει να κάνεις σε ένα ταξίδι στην Πόλη του Φωτός.
Όσα πρέπει να δεις και να κάνεις στο Παρίσι

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι πανέμορφο, είναι multi culti, είναι ακριβό, αλλά και πέρα για πέρα γοητευτικό. Το Παρίσι των αντιθέσεων σε προσκαλεί να χαθείς στο μεγαλείο του. Αν όμως οι μέρες που θα περάσεις εδώ είναι περιορισμένες, τότε μην ανησυχείς και μην χαώνεσαι.

Σημείωσε τα παρακάτω «οπωσδήποτε» για να πάρεις μια πρώτη γεύση από την πόλη των ερωτευμένων ψυχών. Μέχρι να ξανάρθεις.

Τα καλύτερα μουσεία



Υποθέτουμε πως δεν θα έχεις άπειρο χρόνο να επισκέπτεσαι μουσεία, οπότε θα μείνουμε στα βασικά. Το Λούβρο είναι… αυτό που είναι, και δεν θα μπούμε στον κόπο να σου το συστήσουμε, ξέρουμε ότι θα πας, φρόντισε μόνο να προαγοράσεις εισιτήριο για να μην πήξεις με το χάος στις ουρές τους.

Η περιήγηση εδώ θέλει… μέρες, όμως αν πας στοχευμένα θα ξεμπερδέψεις σε μερικές ώρες. Πέρα από τη Τζοκόντα, σημείωσε στα οπωσδήποτε την Αιγυπτιακή συλλογή, τη Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου και τους ζωγραφικούς θησαυρούς της ιταλικής αναγέννησης στην πτέρυγα Denon.

Μετά θα απολαύσεις ζωγραφική και γλυπτική στο Musee d’ Orsay (Ροντέν, Βαν Γκογκ, Σεζάν, Μονέ, Ματίς, Ρενουάρ, Ντεγκά, κι άλλοι πολλοί) και μοντέρνα τέχνη για ψαγμένους στο Πομπιντού, που είναι και από μόνο του ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα.  

Και αξιοθέατα

Σίγουρα δεν περίμενες από εμάς να σου πούμε για τον Πύργο του Άιφελ. Θα σου πούμε όμως ότι είναι καλή ιδέα να αφήσεις την ανάβασή του για την τελευταία σου μέρα στο Παρίσι, για να το αποχαιρετίσεις όπως του αρμόζει. Αν πάλι βαριέσαι τις ουρές και την αναμονή, τότε θα αρκεστείς στην θέα του όταν φωτίζεται εντυπωσιακά κάθε βράδυ, πιάνοντας τραπεζάκι στα café του Trocadero ή του νησιού του Σηκουάνα.

Την Παναγία των Παρισίων… δεν θα τη δεις ακόμα στην ολότητά της, μιας και η αποκατάστασή της δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορείς όμως να περάσεις απέξω για να δεις μια άτυπη «έκθεση» με την ιστορία της αποκατάστασής της. Σταθερή τουριστική αξία και τα Ηλύσια Πεδία, η συμμετρικά δεντροφυτεμένη, φαντασμαγορικά φωτισμένη λεωφόρος που ξεκινά από την Place de la Concorde με τον τεσσάρων σχεδόν χιλιετιών αιγυπτιακό της οβελίσκο και καταλήγει στην Αψίδα του Θριάμβου.

Τέλος, μην αμελήσεις να επισκεφθείς την διάσημη Όπερα, στο 9ο Διαμέρισμα και να περιηγηθείς στο «μουσείο-βιβλιοθήκης», το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ, και παρουσιάζει την ιστορία της τους τελευταίους 3 αιώνες. 

Οι πιο ωραίες βόλτες



Ξεκινούν από την θρυλική Μονμάρτη, την επιτομή του μποέμ, την πιο όμορφη γειτονιά της πόλης και, ναι, την πιο κουραστικά τουριστική. Αν αποφύγεις όμως τους «εμπορικούς» της δρόμους, θα βρεθείς να χάνεσαι σε στενάκια που φέρνουν εικόνες από την παλιά της αίγλη, πριν γίνει το επίκεντρο των απανταχού… ρομαντικών. Τα μπιστρουδάκια της είναι συμπαθέστατα, όμως αν θες να πιείς τον καφέ σου κάπου ήρεμα σημείωσε το ήσυχο BlackBird και μετά ανέβα τα σκαλιά της Sacre Coeur, της ολόλευκης Βασιλικής της Ιεράς Καρδίας, που απολαμβάνει ασύγκριτη πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Καλύτερα να την επισκεφτείς απόγευμα, για να τη δεις να βάφεται στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Συνεχίζουν στο Quartier Latin, όπου θα βρεις, μεταξύ άλλων, τις Αρένες της Λουτέτια (όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι το Παρίσι), ένα παριζιάνικο κολοσσαίο η είσοδος στο οποίο είναι δωρεάν, τον εντυπωσιακό Βοτανικό Κήπο (Jardin des Plantes ) με περίπου 10.000 είδη φυτών και το περίφημο βιβλιοπωλείο Shakespeare & Co, που εξέδωσε τον Οδυσσέα του Τζόις και πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι και το Πριν το Ηλιοβασίλεμα.

Και καταλήγουν στη συνοικία του Le Marais, με τα όμορφα κτίρια, τα στιλάτα cafe, τις κουκλίστικες βεράντες και τη γοητεία του παρελθόντος που παντρεύεται με τον μοντέρνο αέρα. Στους φιδογυριστούς του δρόμους θα βρεις πολλές γκαλερί, μουσεία, ψαγμένα μαγαζάκια και ακριβές μπουτίκ ή αντικερί για να έχεις να χαζεύεις όσα δεν μπορείς να αγοράσεις, με ένα καφεδάκι ανά χείρας.

Από πάρκα και κήπους άλλο τίποτα



Τυχεροί οι Παριζιάνοι που έχουν τόσα πάρκα για να αράζουν στον ήλιο με μπαγκέτες, κρασί και τυράκια, τυχερός κι εσύ που θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις τις βόλτες σου σε αυτά, μαζεύοντας βιταμίνη D αν είσαι λίγο τυχερός.

Στο Parc des Buttes-Chaumont θα βρεις ένα πάρκο βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής στον λόφο της Belleville, το οποίο πέρα από άφθονο πράσινο, γέφυρες και λιμνούλες για να χαζεύεις, προσφέρει και μοναδική θέα στο Παρίσι. Υπέροχοι ειδικά την άνοιξη, όταν τα σπάνια λουλούδια τους πλημμυρίζουν με χρώμα τις όχθες της κεντρικής λίμνης, οι Κήποι του Λουξεμβούργου, που υπάρχουν εδώ από το 1612, φιλοξενούν μεταξύ άλλων και αγάλματα σε κάθε γωνιά τους, γεγονός που τους κάνει να θυμίζουν υπαίθριο μουσείο.

Ολοζώντανο και πανέμορφο, το Parc Montsouris δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο τα παραπάνω, όμως προσφέρει γενναίες δόσεις πρασίνου για τα μάτια σου και μια όμορφη λιμνούλα για να ρεμβάσεις, ενώ ξαποσταίνεις από τις βόλτες στο κέντρο της Πόλης του Φωτός.

Τα καλύτερα στα πέριξ

Ίσως πιο όμορφοι από κάθε άλλη εποχή, οι κήποι των Βερσαλλιών μοιάζουν με ολοζώντανο πίνακα ζωγραφικής, ενώ οι ανακαλύψεις στην ύπαιθρο και μέσα στο Παλάτι, αποτελούν παράλληλα και μια βόλτα στην ιστορία της χώρας. Στην Αίθουσα των Μαχών, άλλωστε, βρίσκεται και το φημισμένο Μουσείο Γαλλικής Ιστορίας

Λίγα χιλιόμετρα διαδρομής με το τρένο έξω από το Παρίσι αρκούν για να ξυπνήσεις το παιδί μέσα σου και να μπεις στον μαγικό κόσμο του Walt Disney. Το μεγάλο ευρωπαϊκό πάρκο της Disneyland, θα σε γυρίσει δεκαετίες πίσω και θα σου θυμίσει πόσο ρόδινα και ανέμελα ήταν τα πράγματα στην παιδική σου ηλικία. Περισσότερα εδώ

Κάνε μου λιγάκι «μπρρρρ»

Μακάβριο μπόνους, το Cimetière du Père-Lachaise φιλοξενεί τον τάφο του θρύλου της ροκ Τζιμ Μόρισον, ο οποίος χαράματα Σαββάτου στις 7 Ιουλίου του 1971 βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του σπιτιού του στο Παρίσι. Στο μνήμα υπάρχει και η δημοφιλής πέτρινη πλάκα που γράφει με κεφαλαία ελληνικά κάτω από το όνομά του "ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ". Στο ίδιο νεκροταφείο, θα βρεις και τους τάφους κι άλλων επιφανών παριζιάνων όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ, η Εντίθ Πιάφ, η Σιμόν Σινιόρε και ο Σοπέν, καθώς και το τεφροφυλάκιο υπ’ αριθμόν 16258, το οποίο ανήκει στην Μαρία Κάλας, αν και η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v