Η λίμνη της Γενεύης είναι παραμυθένια

Την έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες στα social media. Μήπως έφτασε η ώρα να την θαυμάσεις και από κοντά;

Η λίμνη της Γενεύης είναι παραμυθένια

Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Ευρώπης λέγεται επισήμως Λεμάν, αλλά σχεδόν όλοι την ξέρουν ως λίμνη της Γενεύης. Μην ξεγελιέσαι, όμως: Δεν είναι μόνο η Γενεύη χτισμένη στις όχθες της. Μικρές και μεγαλύτερες πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων η Λωζάνη, το Μοντρό, η Νιόν, το ξακουστό Ανεσί (που δεν βρίσκεται πάνω στην όχθη της λίμνης, είναι ωστόσο πολύ κοντά), το Ιβουάρ, το Εβιάν-λε-μπαιν (απ’ όπου μας έρχεται το γνωστό νερό, Μαρούσκα) διεκδικούν τον χρόνο σου –και τη μνήμη του κινητού σου, γιατί δεν θα σταματήσεις να βγάζεις φωτογραφίες.

Πώς (και με πόσα) θα πάμε εκεί;

Το μεγαλύτερο κομμάτι της λίμνης (το 60%, για να ακριβολογούμε) βρίσκεται στην Ελβετία, και το υπόλοιπο στη Γαλλία. Η πιο λογική επιλογή είναι να προσγειωθείς στη Γενεύη, και από εκεί να ξεκινήσεις νοικιάζοντας αυτοκίνητο να κάνεις τον γύρο της λίμνης. Απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Γενεύη έχουν η Swiss και η Aegean, με τον μέσο όρο των αεροπορικών για τον Ιούνιο να κυμαίνεται στα 250€ πήγαινε-έλα.

Όπως αποκλείεται να μην έχεις ακούσει, η Ελβετία είναι γενικώς ακριβή χώρα, οπότε το budget για μια βδομάδα γύρω από τη λίμνη δεν θα πούμε ψέματα είναι υψηλό. Κατά μέσο όρο, σε πόλεις όπως η Γενεύη και η Λωζάνη χρειάζεσαι γύρω στα 200€ το άτομο τη μέρα: Η μέση τιμή για ένα δίκλινο τον Ιούνιο είναι 270€, για φαγητό θα υπολογίσεις περί τα 50€ την ημέρα (περισσότερα αν θέλεις κι ένα καλό εστιατόριο κάπου ενδιάμεσα) και τα ποτά ξεκινούν από 10€. Στη γαλλική πλευρά τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι, όχι μαύρη φτήνια: περί τα 170€ το άτομο τη μέρα θα υπολογίσεις στο Ανεσί για διαμονή, φαγητό και καφέδες/ ποτά.

Οι κορυφαίες στάσεις του γύρου της λίμνης

(Προφανώς) η ίδια η Γενεύη

Με τη γραφική παλιά πόλη της, τον επιβλητικό καθεδρικό του Αγίου Πέτρου, το καταπράσινο Πάρκο Bastion και βέβαια τις ατελείωτες βόλτες στις όχθες της λίμνης, η Γενεύη είναι μια πόλη χάρμα οφθαλμών. Σύμβολό της και δημοφιλέστερο αξιοθέατο είναι ο πανύψηλος πίδακας νερού Jet d'Eau, που βρίσκεται μέσα στη λίμνη, και ξεκίνησε τη ζωή του ως δικλείδα ασφαλείας για ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο –πλέον είναι ένα από τα ψηλότερα σιντριβάνια του κόσμου.

Η Λωζάνη

Παραμένουμε στην ελβετική πλευρά της λίμνης, για μια βόλτα σε μια από τις ωραιότερες, και πιο ζωντανές, πόλεις της Ελβετίας. Σκαρφαλωμένη επάνω σε λοφάκια, η Λωζάνη είναι πλημμυρισμένη ιστορικά κτίρια, όπως ο εντυπωσιακός καθεδρικός της, αλλά είναι επίσης γνωστή για τη νυχτερινή ζωή της (για τα ελβετικά δεδομένα, έτσι; Μην περιμένεις χορούς πάνω στα τραπέζια στις 5.00 το πρωί) και για την κουζίνα της, που διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης της χώρας.

Το Salève

Την καλύτερη ίσως θέα στη λίμνη της Γενεύης την έχει το όρος Salève, στη γαλλική πλευρά της. Μια σύντομη διαδρομή με το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο από τη Γενεύη θα σε φέρει στους πρόποδες του βουνού, απ’ όπου ξεκινούν ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές –ή μπορείς να ανέβεις στην κορυφή με το τελεφερίκ. Περιττεύει μάλλον να αναφέρουμε ότι η θέα στη λίμνη και στη Γενεύη από εδώ πάνω είναι φαντασμαγορική. Τις δε ηλιόλουστες μέρες, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείς από εδώ να δεις ακόμα και το Mont Blanc, την υψηλότερη κορυφή των Άλπεων και όλης της Ευρώπης.

Οι Αμπελώνες του Lavaux

Ανακηρυγμένοι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO, οι αμπελώνες που βρίσκονται εδώ από τη ρωμαϊκή εποχή απλώνονται σε 30 χιλιόμετρα στις όχθες της λίμνης και παράγουν μέχρι σήμερα μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ελβετίας. Είναι, φυσικά, επισκέψιμοι, και εύκολα προσβάσιμοι από όλες τις πόλεις γύρω από τη λίμνη της Γενεύης, ενώ τα οινοποιεία τους διοργανώνουν ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες ταιριάζοντας τα κρασιά τους με τα απίθανα ελβετικά τυριά, για να πάρεις μια γεύση παραδείσου.

Το Κάστρο του Chillon

Κι αυτό κατά πάσα πιθανότητα το έχεις δει σε άπειρες φωτογραφίες, και ναι, είναι από κοντά τόσο παραμυθένιο όσο φαίνεται. Ένα από τα στολίδια της λίμνης, και ολόκληρης της Ελβετίας, χάρη στην τέλεια θέση του πλάι στα ακίνητα νερά της λίμνης και την αξιοζήλευτη θέα του στα μακρινά βουνά, το κάστρο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και υπήρξε φρούριο, θερινό ανάκτορο και φυλακή ανά τους αιώνες. Περισσότερα για τη συναρπαστική ιστορία του εδώ

Το Montreux

Διαβάζεται Μοντρό και είναι ξακουστό στους λάτρεις της ροκ μουσικής από τον πρώτο στίχο του Smoke on the Water των Deep Purple. Είναι επίσης το μέρος που ηχογράφησαν οι Queen τα περισσότερα άλμπουμ τους. Φημισμένο ως σημείο συνάντησης (και έμπνευσης) για ποιητές και μουσικούς, το παραλίμνιο θέρετρο είναι επίσης τέλεια βάση για πεζοπορίες στην εξοχή που απλώνεται γύρω του, αλλά και χαλαρές απογευματινές βόλτες στην παραλιακή περαντζάδα που αγκαλιάζει τη λίμνη.

Οι τοπικές αγορές

Μερικές από τις καλύτερες υπαίθριες αγορές της Ελβετίας στήνονται στις πόλεις γύρω από τη λίμνη της Γενεύης. Στο Puces de Nyon, κάθε είδους μεταχειρισμένα και vintage αντικείμενα πωλούνται κατά μήκος της προκυμαίας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πόλη Vevey φιλοξενεί μια ελβετική λαογραφική αγορά, με παραδοσιακές φορεσιές, μπίρες και πολλά μπιχλιμπίδια και τοπικές χειροτεχνίες. Υπαίθριες αγορές στήνονται επίσης μια φορά την εβδομάδα στη Γενεύη, τη Λωζάνη, το Μοντρό και άλλες πόλεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v