Τι να κάνεις αν έχει πιάσει μούχλα το σπίτι σου

Τι είναι η μούχλα, πώς και γιατί αναπτύσσεται, πώς μπορείς να την ξεφορτωθείς και να διασφαλίσεις πως δεν θα ξαναεμφανιστεί; Ένας μικρός αλλά περιεκτικός οδηγός.

Τι να κάνεις αν έχει πιάσει μούχλα το σπίτι σου

Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά: Τι είναι η μούχλα; Ένα είδος μύκητα που αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα με υγρασία και τρέφεται με νεκρό οργανικό υλικό. Η ανάπτυξη μούχλας μέσα στα σπίτια είναι συνηθισμένο φαινόμενο λόγω του συνδυασμού υγρασίας, ζεστού αέρα και υλικών με τα οποία μπορεί να τραφεί, όπως είναι οι ταπετσαρίες, το ξύλο ή τα χαλιά.

Τι προκαλεί τη μούχλα;

Η υγρασία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται μούχλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μούχλα βρίσκεται κυρίως σε κουζίνες και μπάνια όπου συχνά δημιουργούνται από το ντους και το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιο υγρές συνθήκες από ό,τι σε άλλα δωμάτια.

Η υγροποίηση, που προκαλείται όταν ο θερμός αέρας συγκρούεται με κρύες επιφάνειες. Η υγρασία στον αέρα δεν μπορεί να διαφύγει, με αποτέλεσμα τη μούχλα. Επομένως, θα παρατηρήσετε μούχλα σε σκληρές και κρύες επιφάνειες όπως τα πλακάκια ή γύρω από τα παράθυρά σας.

Η υγρασία στο εσωτερικό των τοίχων, που μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαρροή από σωλήνες πίσω από τους τοίχους σας ή κάτω το δάπεδο.

Ο ανεπαρκής αερισμός του σπιτιού είναι επίσης συνηθισμένος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση μούχλας, καθώς αν ο αέρας δεν ανανεώνεται η υγρασία από δραστηριότητες όπως το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους, το μαγείρεμα και το ντους, παγιδεύεται στο εσωτερικό του σπιτιού, παρέχοντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της μούχλας.

Πώς θα απαλλαγείτε από τη μούχλα

Στο μπάνιο: Ένα διάλυμα καθαρισμού είναι εξαιρετική επιλογή για λείες επιφάνειες μπάνιου όπως νιπτήρες, πλακάκια και μπανιέρες. Φορώντας προστατευτικά γάντια, ψεκάστε ένα διάλυμα καθαρισμού στην περιοχή που έχει προσβληθεί από μούχλα και χρησιμοποιήστε σφουγγάρι για να τη σκουπίσετε. Για πιο στενούς χώρους μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψετε την παγιδευμένη μούχλα.

Στην κουζίνα: Η μούχλα στα ντουλάπια της κουζίνας μπορεί να καθαριστεί χρησιμοποιώντας ένα σπιτικό διάλυμα με ίσα μέρη νερού και απορρυπαντικού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα ή βούρτσα καθαρισμού για να αφαιρέσετε τη μούχλα.

Σε τοίχους και οροφές: Για να απαλλαγείτε από τη μούχλα σε τοίχους και οροφές, θα χρειαστείτε μια ξύστρα τοίχου για να αφαιρέσετε το στρώμα της μπογιάς και να αποκτήσετε πρόσβαση στη μούχλα για να την αφαιρέσετε. Μόλις αφαιρεθεί το χρώμα ή η ταπετσαρία, χρησιμοποιήστε σπρέι αφαίρεσης μούχλας και ένα σκληρό σφουγγάρι για να απομακρύνετε τη μούχλα.

Πώς θα προφυλάξετε το σπίτι από τη μούχλα

Αφήστε το φως να μπει στο σπίτι σας: Οι υγροί και σκοτεινοί χώροι είναι τόποι αναπαραγωγής μούχλας, επομένως βεβαιωθείτε ότι οι κουρτίνες σας είναι ανοιχτές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιτρέψετε στο φυσικό φως και τον καθαρό αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο.

Διατηρήστε την υγρασία του αέρα στο ελάχιστο: Το κλειδί για την πρόληψη της μούχλας είναι η διατήρηση της υγρασίας του αέρα στο ελάχιστο. Στεγνώστε τυχόν υδρατμούς που μπορεί να συγκεντρωθούν στους τοίχους, το ταβάνι ή τα περβάζια των παραθύρων. Οι αφυγραντήρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της υγρασίας από τον αέρα.

Προσπαθήστε να κρατάτε την πόρτα του μπάνιου και της κουζίνας ερμητικά κλειστές και βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρά σας είναι ανοιχτά ενώ μαγειρεύετε.

Η καθαριότητα είναι το κλειδί: Ο τακτικός καθαρισμός και το ξεσκόνισμα είναι απαραίτητα για την πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων. Η μούχλα τρέφεται με οργανικά υλικά όπως το ξύλο, το βαμβάκι και το χαρτόνι. Φροντίστε να καθαρίζετε τις ξύλινες επιφάνειές σας, να πλένετε τα υφάσματα και να αντικαθιστάτε οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από χαρτόνι. Θυμηθείτε τέλος να αλλάζετε τακτικά την κουρτίνα του μπάνιου.

Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας αερίζεται επαρκώς: Τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, και τον χειμώνα.

Κρατήστε το νερό έξω από το σπίτι: Εάν η μούχλα προκαλείται από το νερό που εισέρχεται στο σπίτι σας μέσω κατεστραμμένων ή φραγμένων υδρορροών, θα πρέπει να τις καθαρίσετε, να τις επισκευάσετε ή να τις αντικαταστήσετε. Βεβαιωθείτε ότι οι στεγανοποιήσεις γύρω από τα παράθυρα, τους σωλήνες και τις πόρτες είναι σε καλή κατάσταση.

Διατηρήστε το σπίτι καλά μονωμένο: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι επαρκώς μονωμένο, πράγμα που θα βοηθήσει να διατηρηθεί η υγρασία του αέρα και τα επίπεδα συμπύκνωσης χαμηλά και να αποφευχθεί η εμφάνιση μούχλας.

Αν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν: Η μούχλα μπορεί συχνά να προκληθεί από κατεστραμμένα τούβλα ή διαρροές σωλήνων στο εσωτερικό των τοίχων, πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας επαγγελματίας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v