5 κόλπα για να δείχνει πάντα το σπίτι συμμαζεμένο

Είναι το σπίτι σου η οπτική αναπαράσταση του στίχου «μετά από σένα το χάος»; Σου έχουμε τον τρόπο να το κάνεις να φαίνεται συμμαζεμένο… κι ας μην είναι.

5 κόλπα για να δείχνει πάντα το σπίτι συμμαζεμένο

Διαβάσαμε κάπου πρόσφατα το εξής σοφό: Η 40ωρη εβδομάδα είναι ένα σύστημα απαρχαιωμένο, που σχεδιάστηκε με γνώμονα το ότι κάποιος άλλος αναλάμβανε το μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού την ώρα που ο εργαζόμενος δούλευε τα 8ωρα του. Ποτέ κανείς δεν είπε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που θα γυρνούσαν βράδυ πτώματα από τις δουλειές, θα έριχναν καπάκια και ένα χαρωπό σφουγγάρισμα. Τόσο προφανές, και ταυτόχρονα τόσο σοκαριστικό.

Οι δουλειές του σπιτιού είναι μια full time απασχόληση, η οποία θα έπρεπε κανονικά να πληρώνεται. Για να είσαι εδώ και να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, κουνώντας το κεφάλι όλο κουρασμένη κατανόηση, θα υποθέσουμε πως δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια. Οπότε πάμε να δούμε πέντε κόλπα που θα σε βοηθήσουν να ζεις σε ένα σχετικά τακτοποιημένο σπίτι –σημαντικό μεταξύ άλλων και για την ψυχική σου υγεία– παρόλο που μάλλον δεν θα αποκτήσεις ποτέ χρόνο για γενική σε τούτη τη ζωή.

Ο χρυσός κανόνας του ενός λεπτού

Λέει πως «αν κάτι θα σου πάρει 60 δευτερόλεπτα ή λιγότερο, καν’ το επιτόπου, και μην το αφήνεις για μετά». Για παράδειγμα: Ξέπλυνε το πιάτο που χρησιμοποίησες και βαλ’ το απευθείας στο πλυντήριο, ή πλύνε το επιτόπου αντί να το αφήσεις στον νεροχύτη. Δίπλωσε την κουβέρτα που πήρες στο σαλόνι για να δεις ταινία και βαλ’ την πίσω στη ντουλάπα. Πλύνε τα σκεύη που χρησιμοποίησες και πέρνα τον πάγκο της κουζίνας με ένα wettex όσο περιμένεις να πάρει μία βράση αυτό που μαγειρεύεις. Το πιάνεις το πνεύμα.

Η χαρά του μινιμαλισμού

Νόμος: Όσο περισσότερα αντικείμενα έχει ένα σπίτι, τόσο πιο ακατάστατο θα φαίνεται. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να μην θέλεις να πετάξεις τίποτα, είναι όμως σοφή ιδέα να κρύψεις τουλάχιστον σε ντουλάπες, συρτάρια και κουτιά αποθήκευσης ό,τι δεν χρησιμοποιείς καθημερινά, για να μη δημιουργούν οπτική φασαρία στον χώρο.

Στον αντίποδα…

…Τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς συχνά, είναι προτιμότερο να έχουν μία στάνταρ, εύκολα προσβάσιμη θέση, γιατί με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεις ότι δεν θα τα παρατάς από εδώ κι από εκεί επειδή βαριέσαι να τα μαζέψεις. Για παράδειγμα, εκείνο το φούτερ που φοράς τρεις φορές την εβδομάδα για να πεταχτείς στο περίπτερο, είναι καλύτερα να το κρεμάς σε ένα γαντζάκι δίπλα στην πόρτα από το να το διπλώνεις και να το φυλάς στο πάνω ράφι της ντουλάπας κάθε όποτε το θυμάσαι, ήτοι ποτέ.

Στρώσε το κρεβάτι σου

Ναι το ξέρουμε πως ακουγόμαστε σαν τη μαμά σου, και η πρώτη σου παρόρμηση είναι να γκρινιάξεις πως κανείς δεν έχει χρόνο να στρώσει το κρεβάτι το πρωί την ώρα που φεύγει αλλόφρων και αργοπορημένος από τη δουλειά. Αλλά να σου πούμε κάτι; Κανόνας του ενός λεπτού, που λέγαμε και στην αρχή. Θα σου πάρει λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα για να κάνεις ένα μη στρατιωτικό στρώσιμο, και θα κάνει την κρεβατοκάμαρά σου να δείχνει 90% πιο τακτοποιημένη απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Το καλαθάκι της κοκκινοσκουφίτσας

Αν είσαι από τους ανθρώπους που παρατάνε κλειδιά, αποδείξεις, λογαριασμούς, τέσσερα βιβλία, δύο περιοδικά, ένα χαρτάκι από τσίχλες, τρεις χρησιμοποιημένες μάσκες, τέσσερα αποκόμματα εισιτηρίων και 5-6 φορτιστές στο τραπεζάκι του σαλονιού, ένα μικρό καλάθι ή τελάρο από αυτά που χρησιμοποιούν οι κάβες στις συσκευασίες δώρων θα σου αλλάξει τη ζωή. Τα πετάς όλα εκεί μέσα, και ω του θαύματος, δεν υπάρχει πια χάος πάνω στο τραπέζι σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v