Ώρα να ανακαλύψεις τα υπέροχα κάστρα της Πελοποννήσου

Ο Μάιος προσφέρεται για εκδρομές. Στην Πελοπόννησο συγκεντρώνονται μερικά από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας. Βλέπεις πού το πάμε, έτσι;

Ώρα να ανακαλύψεις τα υπέροχα κάστρα της Πελοποννήσου

Βυζαντινά, βενετσιάνικα, φράγκικα, οθωμανικά, πασίγνωστα και παντελώς ανεξερεύνητα, στην Πελοπόννησο θα βρεις εκατοντάδες (ναι, δεν υπερβάλλουμε, εκατοντάδες) κάστρα για να ζήσεις το δικό σου Game of Thrones. Κι αν δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις, μερικά από τα ωραιότερα σου συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Ο Ακροκόρινθος

Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου (δυο ώρες θες για να το κάνεις μια γρήγορη βόλτα, παραπάνω για να χαζέψεις και λίγο) και το πιο βολικό αν θέλεις την εκδρομή σου μονοήμερη. Το έχτισε, σύμφωνα με τον μύθο, στην αρχαιότητα ο βασιλιάς της Κορίνθου Σίσυφος, το πήραν Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί, το πούλησαν κάποια στιγμή και οι Βυζαντινοί στους Ιππότες της Μάλτας, οι οποίοι καθόλου ιπποτικά ζήτησαν τα λεφτά τους πίσω φεύγοντας, εννέα χρόνια αργότερα.

Λεπτομέρειες για όλη αυτή την ιστορία έχουμε εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στον Ακροκόρινθο 

(*) Το κάστρο είναι επισκέψιμο 8.30-15.30, με ελεύθερη είσοδο.

Η Λάρισα

Όχι, δεν μπερδέψαμε την Πελοπόννησο με την Θεσσαλία. Λάρισα λέγεται το κάστρο του Άργους, γιατί Λάρισα στη γλώσσα των Πελασγών που το έχτισαν ήταν η Ακρόπολη. Σκαρφαλωμένο ψηλά στα 287 μέτρα του λόφου του, το κάστρο όπως το βλέπεις σήμερα είναι εν πολλοίς μεσαιωνικό, με στοιχεία κυρίως βυζαντινά από τον 10ο αιώνα και φράγκικα, από τον 13ο. Η θέα του στην αργολική πεδιάδα είναι φαντασμαγορική, ενώ στο εσωτερικό του οι γιγάντιοι ασβεστόλιθοι της μυκηναϊκής οχύρωσης, οι βυζαντινές πύλες, τα απομεινάρια αρχαίων ναών, οι πύργοι των Οθωμανών και τα τείχη των Φράγκων φτιάχνουν αρχιτεκτονικό παζλ που αφηγείται την Ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων και τεσσάρων σπουδαίων πολιτισμών.

Διαβάστε περισσότερα - Γιατί δεν έχεις πάει ποτέ στο Άργος; 

(*) Το κάστρο είναι επισκέψιμο 8.30-15.30, με ελεύθερη είσοδο.

Το Παλαμήδι

Παλαμήδης, αν αναρωτιέσαι, λεγόταν ο γιος του Ναύπλιου, τον οποίο έστειλαν οι Αργείοι να φέρει τον Οδυσσέα από την Ιθάκη για να πάει μαζί τους στην Τροία. Ήταν εκείνο το επεισόδιο στο οποίο ο Πολυμήχανος το έπαιζε τρελός και έσπερνε τα χωράφια του με αλάτι για να τον αφήσουν στην ησυχία του, αν θυμάσαι. Ο Παλαμήδης βέβαια δεν μάσησε, τον έφερε όχι σηκωτό αλλά με την πειθώ του. Το κάστρο που έχει σήμερα το όνομά του το έχτισαν οι Ενετοί το 1714, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και πιο χιλιοτραγουδισμένα της Πελοποννήσου, αν όχι και της Ελλάδας όλης. Α, και τα σκαλιά του δεν είναι 999. Είναι, για την ακρίβεια, 857. Το 999 είναι το νούμερο του θρύλου κατά τον οποίο κάποτε ήταν χίλια, αλλά το άλογο του Κολοκοτρώνη έσπασε ανεβαίνοντας το τελευταίο.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που δεν ήξερες για το Ναύπλιο 

(*) Το Παλαμήδι είναι επισκέψιμο καθημερινά 8.00-20.00, με εισιτήριο 8€.

Το Χλεμούτσι

Μην το ακούς έτσι απαίσιο, Clermont το λέγανε οι Φράγκοι που το έχτισαν, η παραφθορά που μας προέκυψε είχε εμφανώς και λίγο σκωπτική διάθεση. Το Χλεμούτσι, που λες, είναι το γνωστό Κάστρο της Κυλλήνης, στο ομώνυμο χωριό. Το έχτισαν οι Φράγκοι το 1223, κι όταν λέμε Φράγκοι δεν εννοούμε οποιοιδήποτε Φράγκοι: Η αυτού υψηλότης ο Γοδεφρείδος Βιλεαρδουίνος, αρχηγός της τέταρτης Σταυροφορίας (αυτής με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, αν θυμάσαι) ο οποίος έγινε αργότερα ο πρώτος Πρίγκηπας της Αχαΐας. Για τα λεφτά που ξόδεψε –για την ακρίβεια, καταχράστηκε– για να το χτίσει, τα οποία ανήκαν στην εκκλησία, ο Πάπας τον αφόρισε, ανακάλεσε όμως εν τέλει γιατί το κάστρο ήταν «απαραίτητο, πάτερ ημών», και επίσης συγκλονιστικό. Παραμένει, δε, μέχρι σήμερα το σπουδαιότερο δείγμα φράγκικης αρχιτεκτονικής που έχουμε στην Ελλάδα.

(*) Το κάστρο είναι επισκέψιμο 8.30-15.30, με εισιτήριο 4€.

Το Νιόκαστρο

Το κάστρο της Πύλου δεν είναι ακριβώς νέο: Το έχτισαν οι Οθωμανοί το 1573, κι αν αυτή η χρονολογία δεν σου λέει τίποτα, να φρεσκάρουμε τη μνήμη σου: Ήταν δύο χρόνια αφότου ηττήθηκε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ο αήττητος ως τότε στόλος τους, και συνειδητοποίησαν πως ίσως είχε φτάσει η ώρα να φυλάξουν τα νώτα τους. Το αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης αυτής ήταν ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Πελοποννήσου, που σήμερα στεγάζει το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, όπως και μια σειρά κτιρίων που έχουν αναστηλωθεί ή σώζονται από μόνα τους σε καλή κατάσταση, και φιλοξενούν ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

(*) Το κάστρο είναι επισκέψιμο 8.00-20.00 καθημερινά εκτός Τρίτης, με εισιτήριο 6€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v