Τι παίζει τελικά με τα σπίτια του 1€ στην Ιταλία;

Μια γυναίκα που αγόρασε τρία από τα σπίτια που πουλιούνται για 1€ στη Σικελία εξηγεί ότι όχι, δεν είναι καθόλου απάτη. Έχουν όμως ψιλά γράμματα.

Τι παίζει τελικά με τα σπίτια του 1€ στην Ιταλία;

Σίγουρα έχει πάρει το μάτι σου τα τελευταία χρόνια ειδήσεις σαν κι αυτή που λένε ότι στη Σικελία, και σε διάφορα άλλα μέρη στην Ιταλία, πωλούνται σπίτια που κοστίζουν μόλις… ένα ευρώ.

Επειδή ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πολύς κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται περί απάτης, αλλά κι όμως, δεν είναι. Το περιοδικό Travel & Leisure μίλησε με την Rubia Daniels από την Καλιφόρνια, η οποία ήταν μία από τους πρώτους που αγόρασαν ένα από αυτά τα σπίτια στο χωριό Mussomeli στη Σικελία, την άνοιξη του 2019, και σήμερα έχει ήδη στην κατοχή της τρία από αυτά.

Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση «πού είναι η παγίδα;» είναι ότι παγίδα δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι όροι στο συμβόλαιο του σπιτιού, τους οποίους γνωρίζεις εξαρχής. Αυτοί περιλαμβάνουν, αναλόγως τον δήμο και την περιοχή, συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ανακαίνιση που είσαι υποχρεωμένος/η να κάνεις στο σπίτι, τον αριθμό αρχιτεκτόνων ή δικηγόρων που καλείσαι να εμπλέξεις (και να πληρώσεις), ή το διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του σπιτιού.

Στο Mussomeli, συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daniels, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στο εσωτερικό του σπιτιού, αρκεί να αναστηλώσεις την πρόσοψη όπως ήταν στην αρχική της μορφή.

Η ίδια συμβουλεύει να μην κάνεις τη διαδικασία online –γίνεται, αλλά είναι προτιμότερο να δεις το σπίτι από κοντά πριν δεσμευτείς για οτιδήποτε. Η προεργασία, ωστόσο, πρέπει να γίνει online: «Κοίτα τα διαθέσιμα ακίνητα, χρησιμοποίησε το Google Maps για να έχεις μια εικόνα πώς περίπου είναι το χωριό, και διάλεξε τουλάχιστον τρία σπίτια που σε ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο, αν το ένα δεν έχει έτοιμα τα χαρτιά του, θα έχεις κι άλλες επιλογές».

Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για να κλείσεις ταξιδάκι και να δεις το σπίτι από κοντά: Να ξέρεις και αν σου αρέσει ή όχι το χωριό. «Για μένα, αυτό μετράει πιο πολύ απ’ όλα. Αν αγοράσεις σπίτι σε ένα μέρος και οι άνθρωποι είναι αντιπαθητικοί, δεν θα θέλεις να μείνεις εκεί» εξηγεί, και προσθέτει πως η υποδοχή και η φιλικότητα των ανθρώπων στο Mussomeli ήταν που την έκαναν τελικά να αγοράσει τρία σπίτια και να εγκατασταθεί στο χωριό.

Για πόσα λεφτά μιλάμε;

Το κόστος της ανακαίνισης εξαρτάται, προφανώς, από το μέρος και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπίτι. Στο Mussomeli συγκεκριμένα, η Daniels λέει ότι για τα περισσότερα σπίτια το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 20.000 ευρώ. «Υπάρχουν πολλές κατασκευαστικές εταιρείες που κάνουν την διαδικασία πολύ εύκολη, και το προσωπικό του δημαρχείου είναι φοβερά εξυπηρετικό. Αν φέρεις τα σχέδια του σπιτιού, θα σε καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» εξηγεί.

Κάθε χωριό έχει τους δικούς του κανόνες για το τι ακριβώς πρέπει να αναστηλωθεί, και σε πόσο χρονικό διάστημα. Στο Mussomeli η προθεσμία για την αναστήλωση της πρόσοψης είναι τρία χρόνια, αν τα ξεπεράσεις θα πληρώσεις πρόστιμο. Επειδή όμως τα project τρέχουν ήδη από το 2019, οι κατασκευαστικές είναι εξοικειωμένες με τα χρονοδιαγράμματα, και δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα, εκτός αν ξεκινήσεις την διαδικασία τελευταία στιγμή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v