Υπηκοότητες αλά καρτ

Ο συμπαθέστατος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού, Τ. Γουόκαπ φαινεται να στάθηκε... τυχερός με την ταχύτητα της ελληνοποίησής του.   

Υπηκοότητες αλά καρτ

Η πρόσφατη ελληνοποίηση μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού άνοιξε ξανά την συζήτηση για τους όρους με τους οποίους απονέμεται η ελληνική υπηκοότητα και τις επιλογές που κάνει στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική πολιτεία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε την ελληνοποίηση του Τόμας Γουόκαπ, ενός ανθρώπου που δεν έχει ούτε μία ελληνική ρίζα, ενός ανθρώπου που μέχρι πριν λίγους μήνες δήλωνε «είμαι Αμερικανός»- και καλά έκανε γιατί όντως αυτό είναι.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον της παροχής ελληνικής υπηκοότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται- δεν πιστεύω ότι το δικαίωμα στην ελληνικότητα τεκμηριώνεται από την καταγωγή, αλλά από την καθημερινότητα όσων πιθανόν την διεκδικούν. Άρα δεν έχω επι της αρχής πρόβλημα που παραχωρήθηκε στον κ. Γουόκαπ. Έχω όμως πρόβλημα με το κατά πόσον οι διαδικασίες είναι κοινές για όλους- όπως επιβάλει για την ελληνική έννομη τάξη το Σύνταγμα και κατά πόσον υπάρχουν διακρίσεις υπέρ επιφανών. Αυτό το τελευταίο δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα της «αλά καρτ εφαρμογής».  

Η περίπτωση του Γιάννη Αντεντοκούνμπο στον οποίο απονεμήθηκε η ελληνική υπηκοότητα μόνο αφότου έγινε «όνομα» στο διεθνές μπάσκετ δεν είναι παλιά και σίγουρα δεν είναι ξεχασμένη ούτε από όσους έβαλαν πλερέζες για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας από «τον αράπη μετανάστη», ούτε από εμάς τους υπόλοιπους που χαρήκαμε για το μάθημα που (ας πούμε ότι) πήρε η ελληνική πολιτεία για το πως να φέρεται σε εκείνους που δυσκολεύονται. Πρόκειται μάλιστα για κραυγαλέα περίπτωση παράβασης της συνταγματικής ισότητας, αφού ο ίδιος άνθρωπος στην αρχή απορρίφθηκε ως έλληνας και μετά έγινε τέτοιος μετά βαΐων και κλάδων.

Αναρωτιέμαι με ποιο σκεπτικό θεσμοί της πολιτείας και κυρίως η πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψαν την ελληνοποίηση του Τόμας Γουόκαπ. Ίσως, θα εικάσει κάποιος, να σκέφτηκαν ότι έτσι ελευθερώνεται μια θέση ξένου στην ομάδα του θρύλου ή ότι ο προπονητής της εθνικής ομάδας θα έχει μια ακόμη λύση για την περιφέρεια ή ίσως να ερμήνευσαν διασταλτικά το «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος». Όλα είναι πιθανά. Ακόμη και το να εξυπηρετήθηκαν όσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Για τους άλλους... ας μάθουν λίγο μπάσκετ και το ξανασυζητάμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v