Είδαμε την έκθεση για τον έρωτα στο ΕΜΣΤ… και πρέπει να τη δεις κι εσύ

Το Modern Love μιλάει για τις σχέσεις μας στο σήμερα, μέσα από τα έργα 24 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο υπόγειο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Είδαμε την έκθεση για τον έρωτα στο ΕΜΣΤ… και πρέπει να τη δεις κι εσύ

Πώς ερωτευόμαστε στην εποχή των social media και των διαρκώς και πανταχού παρόντων κινητών μας; Πώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας μέσα από την οθόνη;

Η έκθεση Modern Love στο υπόγειο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θέτει ερωτήματα σαν κι αυτά σε 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό… αλλά δεν δίνει τις απαντήσεις που ίσως φαντάζεσαι. Γιατί ναι, μπορεί κάποτε οι οικειότητές μας να είναι ψυχρές, όπως υποδηλώνει ο υπότιτλος της έκθεσης, άλλοτε όμως η έκφραση διευρύνεται και διευκολύνεται, οι τρόποι ύπαρξης πολλαπλασιάζονται και οι διαφορετικές ταυτότητες έρχονται σε πρώτο πλάνο. Και όποιος πει πως ό,τι συμβαίνει online δεν είναι «αληθινό» παρακαλείται να αναρωτηθεί αν τα λεφτά που ξοδεύει online είναι αληθινά ή όχι.

Μέσα από εγκαταστάσεις, βιντεοπροβολές, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης, η έκθεση δημιουργεί ερωτήματα και συναισθήματα γύρω από τους τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε, αγαπάμε, βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε σήμερα τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα έργα της άλλοτε ξαφνιάζουν, άλλοτε προκαλούν τις «ψυχρές οικειότητες» του τίτλου μέσα από τον αυτοσαρκασμό και το χιούμορ, άλλοτε φωτίζουν και γιορτάζουν τον έρωτα σε όλες του τις μορφές και τις εκφάνσεις.

@irokounadi #modernlove #emst #athens ♬ לב על חביתה - Rotem Cohen

Στο Dear D, η Marge Monko αφηγείται την διστακτική διαδικασία συγγραφής ενός ερωτικού γράμματος, η οποία διακόπτεται από την περιήγηση στο διαδίκτυο, καθώς ο/η συγγραφέας εναλλάσσει καρτέλες, παράθυρα και αρχεία εικόνας. Την προσοχή του/της αποσπούν κείμενα συγγραφέων όπως ο Chris Kraus και η Siri Hustvedt, μια κοινωνιολογική έρευνα της Eva Illouz για την αγάπη, και το τραγούδι Something των Beatles.

Στο Do You Have Work Tomorrow? ο Mahmoud Khaled σκηνοθετεί έναν διάλογο μεταξύ δύο γκέι ανδρών στο Κάιρο, διερευνώντας την ιδιαίτερη γλώσσα, το λεξιλόγιο και τη γραμματική των ψηφιακών ερωτικών διαδράσεων και εντάσσοντάς τις σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο όπου η γκέι ταυτότητα παραμένει ταμπού και η εκπλήρωση της ομοφυλόφιλης αντρικής επιθυμίας πολιτική δήλωση.

Στο μελαγχολικό Family Portraits, η Μαρία Μαυροπούλου αντικαθιστά, σε μια σειρά φωτογραφιών εσωτερικών χώρων, τους ανθρώπους με τις συσκευές που χρησιμοποιούν. Στο σκοτεινό περιβάλλον ενός εσωτερικού χώρου, πρωταγωνιστές είναι η φωτεινότητα των οθονών και η παρουσία τους ως άψυχων χαρακτήρων σε όλες τις περιστάσεις της ζωής που μοιραζόμαστε, δημιουργώντας παράλληλα σύμπαντα και υποδηλώνοντας μια αίσθηση απουσίας.

Το Focus Ware της Hannah Toticki είναι δύο ενδύματα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβάλλουν στο βλέμμα να εστιάζει στον συνομιλητή και να μην αποσπάται προς το κινητό ή τον υπολογιστή, ενώ τα Touch Screen Protection Rings της ίδιας δεν επιτρέπουν στα δάχτυλά μας να αλληλεπιδράσουν με τις οθόνες αφής και μας προστατεύουν από την επιθυμία για συνεχείς ενημερώσεις.

Το Liberdade, η μικρού μήκους ταινία των Gabriel Abrantes και Βenjamin Crotty, μας συστήνεται ως «ένα εικαστικά σαγηνευτικό παραμύθι για τον έρωτα, το έγκλημα και τη στυτική δυσλειτουργία», και αφηγείται τη σχέση ενός αγοριού από την Ανγκόλα και ενός κοριτσιού από την Κίνα καθώς προσπαθούν να χτίσουν μια κοινή, διαπολιτισμική ταυτότητα διερευνώντας τις συνέπειες της αποικιοκρατίας, της ξένης κατοχής και της παγκοσμιοποίησης.

Ξεναγήσεις στην έκθεση

Η εικαστικός και ειδική σε θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Κατερίνα Ζαχαρoπούλου, δημιουργός της εκπομπής της ΕΡΤ 2 «Η Εποχή των Εικόνων», ξεναγεί το κοινό στην έκθεση, κάθε Πέμπτη 18.00 – 20.00 (για ομάδες) και Σάββατο 12.00 – 14.00 (για το κοινό). Οι επόμενες προγραμματισμένες ξεναγήσεις για το κοινό είναι στις 29 Απριλίου, 13 και 27 Μαΐου. Κάθε ξενάγηση διαρκεί 2 ώρες. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα. Συμμετοχή με δελτία εισόδου (εισιτήριο γενικής εισόδου στο Mουσείο) που διανέμονται με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την ξενάγηση.

Η έκθεση Modern Love έρχεται στο ΕΜΣΤ μετά από παρουσιάσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, στην Kunsthalle του Ταλίν, στο IMPAKT Media Organization και το Μουσείο Centraal στην Ουτρέχτη. Για το ΕΜΣΤ η έκθεση έχει διευρυνθεί και έχουν προστεθεί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, oι περισσότεροι εκ των οποίων παρουσιάζουν το έργο τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Info:
Γενική είσοδος (για όλο το ΕΜΣΤ, περιλαμβανομένης της έκθεσης): Κανονικό 8€, Μειωμένο 4€

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Κυριακή: 11.00-19.00, την Πέμπτη έως τις 22.00
Η τελευταία είσοδος στο Μουσείο είναι στις 18.30, όλες τις ημέρες, εκτός της Πέμπτης που είναι στις 21.30. Την ίδια ώρα κλείνει το ταμείο έκδοσης εισιτηρίων και το πωλητήριο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v