Αγιορείτικες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις

Νηστίσιμες και μη, οι συνταγές του Αγίου Όρους χαρακτηρίζονται από την λιτή, μα νόστιμη γοητεία τους. Ώρα να τις δοκιμάσουμε.

Αγιορείτικες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις

Η αγιορείτικη κουζίνα αποτελεί μια από τις πλέον πολυσυλλεκτικές, πλην όμως λιτές και γήινες κουζίνες παγκοσμίως.

Βασίζεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα όσπρια, στα λαχανικά για να δημιουργήσει πιάτα που μπορούμε να απολαύσουμε ανεξαρτήτως νηστείας.

Αγκινάρες με Φασόλια

Υλικά: 5 αγκινάρες, 1 κιλό φασολάκια, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι λάδι, 1,5 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα και τις ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι.

Ρίχνουμε τα φασολάκια και τα γυρίζουμε 2-3 φορές.

Προσθέτουμε 1,5 φλιτζάνι νερό, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, τις αγκινάρες, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Συνταγή από εδώ 

Αγιορείτικη ταχινόσουπα με ρύζι

Υλικά: 1 κούπα ρύζι γλασέ, 2 λίτρα νερó, χυμός από 3 λεμóνια, 250 γρ. ταχίνι, αλάτι, ελάχιστο πιπέρι, λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Εκτέλεση: Βάζουμε το νερó στην κατσαρóλα να βράσει και παράλληλα ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτό.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και το αλάτι και αφήνουμε να βράσει καλά, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, ώστε το ρύζι να φουσκώσει περισσóτερο.

Βάζουμε το ταχίνι και το λεμóνι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μάζα.

Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί απó τη σούπα μας και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αραιώσει το ταχίνι και να γίνει σαν γάλα, óπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Κατóπιν, ρίχνουμε το αραιωμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα σιγά σιγά, ανακατεύοντας με την κουτάλα συνεχώς για να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το πιπέρι και τον άνηθο και η σούπα μας είναι έτοιμη.

Συνταγή από εδώ 

Αγιορείτικος χαλβάς με ινδοκάρυδο

Υλικά: 4 φλ. του τσαγιού νερό, 2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη, 1/2 βιτάμ, 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό, 150 γρ. ινδοκάρυδο, 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το βιτάμ.

Προσθέτουμε κατόπιν το σιμιγδάλι σιγά – σιγά προσέχοντας να μην σβολιάσει καθώς ανακατεύουμε.

Μόλις πήξει λίγο,  κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το μισό ινδοκάρυδο. Το ανακατεύουμε καλά και το αραδιάζουμε αμέσως σε ένα ταψί.

Το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ινδοκάρυδο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε.

Συνταγή από εδώ 

Βακαλάος παστός αγιορείτικος, με πατάτες και άσπρη σάλτσα

Υλικά: 1 - 1 1⁄2 κιλό φιλέτα παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια, 700 γρ. πατάτες, σε 4 μακρόστενα κομμάτια η καθεμία (κομμένες κατά μήκος στη μέση και μετά ξανά κατά μήκος στη μέση),  5 - 6 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλουμε), σε φετάκια, χυμός από 3 λεμόνια, 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο πιπέρι (προτιμότερο άσπρο), μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)

Για το κρεμμυδόζουμο: 5 κρεμμύδια, χοντροκομμένα, περίπου 2 λίτρα νερό

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τον αγιορείτικο βακαλάο με πατάτες και άσπρη σάλτσα, πρώτα φτιάχνουμε το κρεμμυδόζουμο: Βάζουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.

Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν πολύ καλά, τα μεταφέρουμε με το νερό στο μπλέντερ και τα λιώνουμε. Διαφορετικά, τα λιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, αν διαθέτουμε.

Μπακαλιάρος

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το δέρμα προς τα πάνω. Τακτοποιούμε και τις πατάτες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο και όσο νερό χρειαστεί ίσα-ίσα να μισοσκεπαστούν τα υλικά.

Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά.

Μόλις κοχλάσουν τα υγρά δυνατά, ρίχνουμε τα σκόρδα και το λάδι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε (χωρίς να σκεπάσουμε ξανά) για περίπου 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες και το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό.

Αν το φαγητό κοντεύει να γίνει και υπάρχουν παραπανίσια υγρά στην κατσαρόλα, τα βγάζουμε με μια κουτάλα. Προσθέτουμε το λεμόνι, κουνάμε την κατσαρόλα να ενωθεί με τη σάλτσα του φαγητού και αποσύρουμε.

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κουνάμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό.

Σερβίρουμε τον βακαλάο με τις πατάτες και τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και πιπέρι.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v