Πώς θα καταλάβεις αν η σχέση σου με το αλκοόλ είναι προβληματική

Επειδή πολλά ακούγονται και λίγα ευσταθούν, ώρα να βάλουμε τον ορισμό του αλκοολισμού στις σωστές του βάσεις.

Πώς θα καταλάβεις αν η σχέση σου με το αλκοόλ είναι προβληματική

Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και ο ορισμός της προβληματικής σχέσης με το αλκοόλ εξαρτάται και από το περιβάλλον στο οποίο ζεις. Κι αυτό το ξέρουν καλά όσοι έχουν τρομάξει με αμερικανικές υπερβολές του τύπου «αν πίνεις πάνω από δύο ποτά την εβδομάδα, έχεις πρόβλημα» που κυκλοφορούν σωρηδόν στο ίντερνετ. Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ερχόμαστε να πούμε ότι συνήθως δεν είναι θέμα ποσότητας (εντάξει, εκτός αν μιλάμε για 30 ποτά την εβδομάδα ή κάτι αντίστοιχα υπερβολικό) αλλά επίδρασης –του ποτού ή της έλλειψής του. Κι αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να σου χτυπήσουν καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Νιώθεις ότι το χρειάζεσαι

Όχι όταν έχει συμβεί κάτι κοσμογονικό, και θες να βάλεις ένα ποτό να ηρεμήσεις. Ανησυχητικό γίνεται όταν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να διασκεδάσεις/ να χαλαρώσεις/ να κοιμηθείς/ να μιλήσεις άνετα χωρίς να έχεις προηγουμένως πιεί ένα-δυο ποτάκια.

Όλες σου οι έξοδοι έχουν να κάνουν με αλκοόλ

Ναι εντάξει, όπως λέγαμε και στην εισαγωγή, είναι και το περιβάλλον στο οποίο κινείσαι: Πολλές παρέες συναντιούνται μόνο για ποτό και φαγητό (το οποίο πάντα περιλαμβάνει αλκοόλ). Αν όμως σε καλέσουν κάπου που δεν θα υπάρχει αλκοόλ και η πρώτη σου σκέψη είναι να αρνηθείς την πρόσκληση επειδή «τι νόημα έχει;» εκεί θα χρειαστεί να ανησυχήσεις.

Δεν μεθάς ποτέ (ή το αντίστροφο, μεθάς στο πρώτο ποτό)

Το πρώτο είναι υψηλή ανοχή στο αλκοόλ, που έχεις καλλιεργήσει στον οργανισμό σου με την χρόνια χρήση. Το δεύτερο, αν δεν είσαι 17 χρονών, είναι ένα από τα ανησυχητικότερα σημάδια αλκοολισμού.

Έχεις πρόβλημα με τον ύπνο

Πίνεις μερικά ποτάκια για να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς, σε παίρνει γλυκά ο ύπνος με το που ακουμπήσεις το κεφάλι σου στο μαξιλάρι, και μετά από 3-4 ώρες ξυπνάς σκασμένος/η στη δίψα, πίνεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό και μένεις να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι ένα δίωρο και βάλε μέχρι να ξανακοιμηθείς. Όχι, δεν φταίει που είσαι πιεσμένος/η αυτές τις μέρες. Το αλκοόλ φταίει.

Έχεις πάθει παραπάνω από ένα μπλακάουτ

Στους περισσότερους έχει συμβεί μια φορά στη ζωή μας να ξυπνήσουμε με κενό μνήμης εξαιτίας του αλκοόλ. Αν ωστόσο αυτό είναι κάτι που σου συμβαίνει γενικώς, έστω και όχι συχνά, ας πούμε μια φορά το εξάμηνο ξυπνάς μην μπορώντας να θυμηθείς πχ πώς έφτασες σπίτι ή τι έγινε χτες βράδυ από μια ώρα και μετά, υπάρχει πρόβλημα.

Δεν περνάει μέρα που να μην πιείς κάτι

Για κάποιους ανθρώπους, το «ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό» είναι συνήθεια –και δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική. Αν όμως δυσκολεύεσαι τις μέρες που μένεις σπίτι να μη βάλεις ένα ποτό εκεί που χαζεύεις στο Netflix, ή νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά όταν δεν έχεις πιεί, ίσως και να πρέπει να θορυβηθείς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v